Tuesday, 24 December, 2024

ΕΕ: Τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για έλεγχο των συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν έως και για δύο χρόνια

και επί της ουσίας προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν. Υιοθετώντας το πακέτο συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, το Συμβούλιο της ΕΕ προειδοποιεί ότι η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η σχετική απόφαση-διορία είχε ληφθεί κατά τη συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ παρά την αντίδραση της Αθήνας, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, και υιοθετήθηκε επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ
Η προτεινόμενη εκ μέρους της Κομισιόν δράση καλύπτει διαδικασίες καταγραφής, επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, ανάλυση κινδύνου, ανθρώπινο δυναμικό και εκπαίδευσή του, υποδομές και διεθνής συνεργασία.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών. Συνεχίζοντας, σημειώνεται πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση» αναφέρεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά» καταλήγει η ανακοίνωση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι η κίνηση δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδας, αλλά αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί αλλού στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων μεταξύ Γερμανίας-Αυστρίας, μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ χωρίς να παραβιάζουν προβλέψεις της Συνθήκης. Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι δεν προβλέπεται νομικά έξοδος της χώρας από την Σένγκεν, όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διαχείρισης μίας κατάστασης με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν.
«Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται» δήλωσε. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:
«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει επίσης αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα της με την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως εάν αυτό γίνει ίσως η χώρα μας να πρέπει να φιλοξενήσει για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες.
Newsroom ΔΟΛ

ΕΕ: Τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για έλεγχο των συνόρων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου