Η ταινία γυρίστηκε το 1981, αλλά η λογοκρισία δεν επέτρεψε ποτέ την προβολή της μέχρι το 1984 – Ο Χάρρυ Κλυνν έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών
Θλίψη σκόρπισε στην ελληνική κοινωνία ο χαμός του δημοφιλούς καλλιτέχνη Χάρρυ Κλυνν, σε ηλικία 78 ετών, που δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, όπως στην τηλεόραση, στην έκδοση βιβλίων, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη δισκογραφία, στην ζωγραφική αλλά και στην πολιτική.
Ο Χάρρυ Κλυνν γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, “κερδίζει” την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του.
Στην ταινία «Εις μνήμην» του 1981 σκηνοθετεί την κηδεία του με παρευρισκομένη σύσσωμη την τότε πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Λεωνίδα Κύρκο (όλες αυτές τις προσωπικότητες τις υποδύεται ο ίδιος).
Μετά την κηδεία του η τηλεόραση αποφασίζει, για να τιμήσει τη μνήμη του, να παρουσιάσει ορισμένα ντοκουμέντα από την πολυτάραχη ζωή του. Ο μεγάλος καλλιτέχνης, για να της ξεφύγει, μετακομίζει στον άλλο κόσμο, συνοδευόμενος από έναν παράξενο άγγελο που «ρέπει προς το γυναικείο» καταφανώς. Στην ταινία εμφανιζόταν και η Λιάνα Κανέλλη που έπαιζε το ρόλο της… δημοσιογράφου!
Η ταινία γυρίστηκε το 1981, αλλά η λογοκρισία δεν επέτρεψε ποτέ την προβολή της. Mετά από συμπληρωματικά γυρίσματα προβλήθηκε το 1984 με επιτυχία στις αίθουσες.
Ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης με αστείρευτο χιούμορ
Δυο χρόνια μετά τον θάνατο του γιου του (σ.σ. ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης πέθανε το καλοκαίρι του 2016), η υγεία του Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος έπασχε από αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα, είχε επιδεινωθεί ιδιαίτερα.
Τον λύγισε ο θάνατος του γιου του – Τα προβλήματα υγείας και οι δύσκολες στιγμές
Ο Χάρρυ Κλύνν ήταν ιδιαίτερα δραστήριος μέχρι το 2016, εξάλλου είναι γνωστό πως τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015 με συχνές παρουσίες τόσο μέσω της τηλεόρασης όσο και μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο, στις 6 Ιουνίου 2016 συμβαίνει κάτι που απεύχεται κάθε γονιός και τον «συνθλίβει» πραγματικά. Χάνει το γιό του, Νίκο, σε ηλικία 50 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο… «Μας λείπει το παιδί μας. Μας λείπει όσο τίποτα σε αυτόν τον κόσμο! Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας», ήταν τα σπαρακτικά λόγια του Χάρρυ Κλυνν και της συζύγου του, Χαρίκλειας, τον Ιούνιο του 2016 στην εφημερίδα Freddo, μιλώντας για τον ξαφνικό χαμό του γιου τους, Νίκου Τριαναταφυλλίδη. «Ό, τι και να σας πω για τον γιόκα μου είναι λίγο. Είμαι τόσο πικραμένη που δεν μπορώ να προφέρω ούτε το όνομά του. Έφυγε ο άγγελός μας», έλεγε κλαίγοντας η Χαρίκλεια. Η φωνή του πάντα χαμογελαστού Χάρρυ Κλυνν, του ανθρώπου που προσέφερε απλόχερα το γέλιο στον ελληνικό λαό για δεκαετίες, ακουγόταν με μεγάλη δυσκολία: «Όχι απλά μας λείπει ο Νίκος, αλλά με τη σκέψη του κοιμόμαστε και ξυπνάμε. Νομίζουμε απλώς πως είναι ψέμα. Παραμύθι. Αισθάνομαι πως θα ανοίξει η πόρτα και θα μπει εκείνος. Ότι και να σας πω είναι λίγο. Ούτε κατά διάνοια το σκεφτόμασταν. Εντελώς αναπάντεχο και ξαφνικό γεγονός. Μέσα σε 6 μήνες τον έφαγε… Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Δεν πήραμε χαμπάρι ότι θα έφευγε έτσι… Ξαφνικά. Δύσκολα επουλώνονται τέτοιες πληγές. Απλώς, εμείς οι Πόντιοι έχουμε δύναμη ψυχής. Θα αντέξουμε. Θα το ξεπεράσουμε. Χρειάζεται χρόνος όμως. Αυτές τις μέρες φτιάχνω το μνημείο του γιου μου. Όπως του αξίζει, γιατί ήταν σπουδαίο παιδί». Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ήταν σκηνοθέτης, γιος του Χάρρυ Κλυνν και της Χαρίκλειας Μακρή, που ήταν χορεύτρια. Μετά από αυτό το γεγονός ο Χάρρυ Κλυνν λύγισε… Έτσι και αλλιώς από το 2008 είχε επιστρέψει μόνιμα στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά, αλλά από το 2016 και μετά τα προβλήματα υγείας του δημοφιλούς καλλιτέχνη επιδεινώθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες της ζωής του πέρασε πολύ δύσκολα, καθώς δε μπορούσε ούτε να μιλήσει, δίνοντας πραγματική μάχη για τη ζωή του, την οποία τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει… Είναι χαρακτηριστικό πως συντηρούταν με φιάλες οξυγόνου και με μόνη συντροφιά το στήριγμά του, τη σύζυγό του Χαρίκλεια.
Ο ηθοποιός τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Κυριακής κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, έπαθε κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου κατέληξε. Υπήρξε ο πλέον γνωστός σατιρικός καλλιτέχνης από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Γνωστός στο ευρύ κοινό ως “Τραμπάκουλας” (από τον προσφιλή του ρόλο σε τηλεοπτικά σατιρικά σκετς και τηλεταινίες), ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ο πλέον γνωστός κωμικός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης -αλλά και λιγότερο γνωστός ως ζωγράφος και ποιητής. Υπήρξε μια ιδιαίτερα πολυσχιδής προσωπικότητα στον καλλιτεχνικό αλλά και στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο.
Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.
Επί σειρά ετών εργάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από το 1974, που επέστρεψε στην Ελλάδα, δραστηριοποιηθήκε ως μουσικός. Κυκλοφόρησε σειρά σατιρικών δίσκων, πρωταγωνίστησε στο θέατρο, σε κινηματογραφικές ταινίες και στην τηλεόραση, κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου.
Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση
Το πρωινό του Ant1 με αφορμή το θάνατο του Χάρρυ Κλυνν πρoέβαλε σήμερα ένα απόσπασμα από την τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.
Ο κωμικός είχε εμφανιστεί στον Λάκη Λαζόπουλο και στο Αλ Τσαντίρι στον Alpha το 2010 και ήταν μία μοναδική σατιρική εκπομπή.
Εκτός όμως από το γνωστό έργο του όλα αυτά τα χρόνια, ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης είχε ταλέντο και στη ζωγραφική. H σχέση του με τον εικαστικό χώρο ήταν σχεδόν ερωτική. Oι μεγαλύτεροι Έλληνες ζωγράφοι ήταν προσωπικοί του φίλοι και σ’ αυτούς μόνο έδειχνε τα έργα που ζωγράφιζε. «Για μένα η ζωγραφική είναι ξεκούραση» συνήθιζε να λέει.
Έχει ζωγραφίσει πάνω από εκατό έργα. Άλλα με τον κλασικό τρόπο και άλλα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. O πολύ αγαπητός φίλος του, ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος και πολλοί άλλοι φίλοι του από τον εικαστικό χώρο επανειλημμένως τον είχαν προτρέψει να παρουσιάσει τα έργα του για να δει ο κόσμος και την άλλη του πλευρά. Έτσι τον Mάρτιο του 1998 αποφασίζει να παρουσιάσει στον «Eικαστικό κύκλο» την πρώτη του έκθεση με τον γενικό τίτλο «KOKKINH ΓPAMH».
Τα συγκλονιστικά λόγια του Χάρρυ Κλυνν όταν «έχασε» τον γιο του
Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί μετά και το χαμό του γιου του τον Ιούνιο του 2016. Τότε μιλώντας στην εφημερίδα Freddo και τον Νίκο Νικόλιζα για τον ξαφνικό χαμό του γιου του, Νίκου Τριαναταφυλλίδη είχε πει: «Μας λείπει το παιδί μας. Μας λείπει όσο τίποτα σε αυτόν τον κόσμο! Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας». «Ότι και να σας πω για τον γιόκα μου είναι λίγο. Είμαι τόσο πικραμένη που δεν μπορώ να προφέρω ούτε το όνομά του. Έφυγε ο άγγελός μας», έλεγε κλαίγοντας η Χαρίκλεια. Η φωνή του πάντα χαμογελαστού Χάρρυ Κλυνν, του ανθρώπου που προσέφερε απλόχερα το γέλιο στον ελληνικό λαό για δεκαετίες, ακουγόταν με μεγάλη δυσκολία: «Όχι απλά μας λείπει ο Νίκος, αλλά με τη σκέψη του κοιμόμαστε και ξυπνάμε. Νομίζουμε απλώς πως είναι ψέμα. Παραμύθι. Αισθάνομαι πως θα ανοίξει η πόρτα και θα μπει εκείνος. Ότι και να σας πω είναι λίγο. Ούτε κατά διάνοια το σκεφτόμασταν. Εντελώς αναπάντεχο και ξαφνικό γεγονός. Μέσα σε 6 μήνες τον έφαγε… Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Δεν πήραμε χαμπάρι ότι θα έφευγε έτσι… Ξαφνικά. Δύσκολα επουλώνονται τέτοιες πληγές. απλώς, εμείς οι Πόντιοι έχουμε δύναμη ψυχής. Θα αντέξουμε. Θα το ξεπεράσουμε. Χρειάζεται χρόνος όμως. Αυτές τις μέρες φτιάχνω το μνημείο του γιου μου. Όπως του αξίζει, γιατί ήταν σπουδαίο παιδί».
πρώτο θέμα – tilestwra.com – caller