Tuesday, 1 October, 2024

Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τον ΕΛΑΣ.

Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.
30 Οκτωβρίου 1944: «(…) Στο μεταξύ τα χωνιά ωθούσαν τον κόσμο προς την πλατεία της Αγια-Σοφιάς. Εκεί κατέληγαν όλα τα αφρισμένα ποτάμια. Από την οδό της Αγίας Σοφίας κατέβαιναν, σαρώνοντας τις γειτονιές, τα παιδιά-και όχι μόνον τα παιδιά- του Κουλέ Καφέ, του Αγίου Παύλου, της Ακρόπολης, της Κασσάνδρου. Το Τσινάρι, Εσκί-Ντελίκ, Προφήτης Ηλίας, Διοικητήριο κατέβαιναν τη Βενιζέλου. Είχαν καλύτερο δρόμο αυτοί όχι μονάχα κατηφορικό μα φαρδύ κι ασφαλτοστρωμένο και βάδιζαν πιο λεβέντικα. Από το Βαρδάρι πάλι έρχονταν ξιπόλιτη, ρακένδυτη, πειναλέα, σπαρταρώντας από ενθουσιασμό η Ραμόνα, η Επτάλοφος, ο Παλαιός Σταθμός, η Νεάπολη, η Σταυρούπολη, ενώ αντίθετα από ανατολικά κατέφθαναν μέσα σε σκόνη και αλαλαγμό με τρομπέτες, παντιέρες, λάβαρα και χωνιά η Τούμπα-η «Τούμπα-Στάλινγκραντ» έλεγαν μόνοι τους- η Αγία Φωτεινή, η Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία, ακόμα και η τόσο μακρινή Καλαμαριά. Πλημμύρισαν δρόμοι, πλατείες πανζουρλισμός. Φιλιόμασταν, αγκαλιαζόμασταν, χαϊδευόμασταν, δεν ξέραμε τι λέμε από την ταραχή μας. (…)»- Γ.Ιωάννου, «Το δικό μας αίμα»
Έτσι περιγράφονται οι πρώτες στιγμές μετά την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. 80 χρόνια μετά, μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια, βγάζουμε σημαντικά συμπεράσματα για τη σύγχρονη πάλη του λαού μας. Σε αυτά τα πλαίσια οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσουν όλο τον Οκτώβρη πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.
Συγκεκριμένα:
-Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 10.00, στον Χορτιάτη, θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος με έναρξη το «ρωμαϊκό υδραγωγείο» και στη συνέχεια εκδήλωση, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στην αίθουσα της κοινότητας Χορτιάτη .
-Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου :
στις 11.00, στο πάρκο «Ν. Παπάζογλου», στον Άγιο Θεράποντα Κάτω Τούμπας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα αλύγιστο της ταξικής πάλης, τον Σίμο Κερασίδη, με ομιλητή τον Σγούρο Θανάση, γραμματέα της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης
στις 17.00 ιστορικός περίπατος, με έναρξη από την Καμάρα, σε σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
στις 19:00 στην Καλαμαριά, στο Θέατρο Μ. Μερκούρη, ομιλία από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ και συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια της Αντίστασης. Τραγουδούν Μ. Φραγκούλη, Σ. Μπαλλάς. Παίζουν: Π. Παφρανίδης (μπουζούκι), Γ. Φιλιππουπολιτης (Πιάνο), Γ. Ιωαννίδης (Τύμπανα), Λ. Κυρίδης (Μπάσο), Ν. Ταλέας (ακοτρντεόν).
-Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου:
στις 11.00, εκδήλωση προς τιμήν του δολοφονημένου Τάσου Μαγλαρίδη, μέλος του ΚΚΕ, από το δημοτικό θέατρο Νεάπολης προς τον τόπο δολοφονίας του.
στις 11.30 , στο Πάρκο του Άρη, στην Χαριλάου, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέκο Σιώτη, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και αθλητή του Άρη Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Άκη Αδάμ , μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
στις 17.00 ιστορικός περίπατος στην περιοχή της Ανάληψης, με έναρξη από την συμβολή Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου.
-Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, εκδήλωση στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, στις 18:30, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τέλος η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης, προχωρά στην έκδοση ενός πολύ ενδιαφέροντος φωτογραφικού λευκώματος, με στιγμές από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με φωτογραφίες από το αρχείο του ΚΚΕ.

Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.