Monday, 27 January, 2025

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Τα Σκόπια είναι ιδιοκτησία του Σόρος

Ιδιοκτησία του Τζορτζ Σόρος είναι τα Σκόπια αποκάλυψε ο Έλληνας μεγιστάνας εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, γνωστός επίσης ως καπετάν Γιάννης (1910-2003)

μιλώντας με την βυζαντινολόγο και ιστορικό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία και κατέγραψε τον σχετικό διάλογο στο βιβλίο της «Μια ζωή χωρίς άλλοθι» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός». Για την ακρίβεια, η κ. Αρβελέρ αναφέρει: «Είναι η εποχή του “Μακεδονικού”. Πάνω στην κουβέντα λέω γελώντας του Γιάννη: “Καπετάνιε, τι γίνεται μ’ αυτά τα Σκόπια; Δεν τα’ αγοράζεις, να ησυχάσουμε;” Μου λέει: “Έτσι όπως τα ’χουν κάνει, δεν πωλούνται πια. Τα έχει αγοράσει άλλος”. “Ποιος;” τον ρωτώ. “Ο Σόρος τα έχει αγοράσει. Ειδάλλως θα τα είχα αγοράσει εγώ και θα ησυχάζαμε”». Δεδομένων των πατριωτικών αισθημάτων που είχε επιδείξει ο Γιάννης Λάτσης, δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι αν μπορούσε θα είχε «αγοράσει» τα Σκόπια, προσθέτοντας το δικό του ειδικό επιχειρηματικό βάρος στην οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στις νεοϊδρυόμενες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες. Φαίνεται όμως ότι ο Τζορτζ Σόρος είχε ειδικούς λόγους να θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τα Σκόπια, απ’ όλα τα νέα κράτη και κρατίδια που προέκυψαν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (1991). Ο Γιάννης Λάτσης (14 Σεπτεμβρίου 1910 – 17 Απριλίου 2003) ήταν Έλληνας μεγιστάνας εφοπλιστής, γνωστός για τη μεγάλη περιουσία του και ιδρυτής μιας τεράστιας οικονομικής αυτοκρατορίας. Image: Supplied Τότε το “Μακεδονικό” ήταν το κυρίαρχο θέμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί σχετικό λογοπαίγνιο από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το σχετικό διάλογο παραθέτει η κ. Αρβελέρ σε άλλο σημείο του βιβλίου της: «Έρχεται ο Καραμανλής στο τηλέφωνο και μου λέει: “Ελένη, τι ήταν η Μακεδονία στο Βυζάντιο;” “Θέμα, κύριε πρόεδρε”… (θέμα = διοικητική περιφέρεια του βυζαντινού κράτους). «Μη μου λες σαχλαμάρες, Ελένη, θέμα είναι τώρα”». Η ίδια η κ. Αρβελέρ, πάντως, την εποχή εκείνη (1990-1993) είχε ταχθεί υπέρ του ονόματος “Νέα Μακεδονία”. Στο βιβλίο της παραθέτει σχετικό διάλογο με δημοσιογράφους: «Αν πω κάτι θα είναι για τη Νέα Μακεδονία». Και για να στηρίξει τη θέση της πρόσθεσε: «Τι σχέση έχει η Νέα Ελβετία, στον Βύρωνα, με την Ελβετία; Κι έπειτα είναι μια λέξη, είναι Nova-Macedonia και αυτό θέλουν οι Σκοπιανοί. Τελείωσε. Νέα Μακεδονία. Αυτό πιστεύω».

Παρακάτω αποκαλύπτει ότι με το όνομα Νέα Μακεδονία συμφωνούσε και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το σχετικό απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό: «Στο διάλειμμα έρχεται ένας τεράστιος κύριος, με χτυπάει στον ώμο και μου λέει: “Μπράβο σας, κυρία Αρβελέρ”. Ήταν ο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός. “Μπράβο σας γι’ αυτά που είπατε στην τηλεόραση για το Νέα Μακεδονία”. “Ακούστε, κύριε πρωθυπουργέ, εγώ δεν είμαι νονός της Ιστορίας. Εσείς είστε νονός γι’ αυτό να κάνετε ό,τι χρειάζεται”». Αριστερά, γιουγκοσλαβικό γραμματόσημο του 1940 με τις διοικητικές περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας. Η επαρχία στο κάτω μέρος ονομάζεται Βαρντάρσκα – από τον Βαρδάρη, όπως αποκαλούν οι Σλάβοι τον Αξιό ποταμό. Δεξιά, αναμνηστικό γραμματόσημο του 1941 με την διοικητική περιφέρεια των Σκοπίων που επιγράφεται Βανάτο του Βαρδάρη (Bardarska Banobina = Βαρντάρσκα Μπανόβινα). Image: Supplied Δυστυχώς πέρασαν είκοσι πέντε χρόνια και δεν έγινε τίποτε, με αποτέλεσμα οι ιστορικά ανίδεοι που μας κυβερνούν σήμερα να μιλούν για «έντιμο συμβιβασμό» – λες και χρωστάμε την ιστορία μας στους Σκοπιανούς. Και δεν μας εξηγούν, γιατί είναι έντιμη μια ονομασία του τύπου Άνω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία και δεν είναι έντιμη μια ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία; Ή μήπως την εντιμότητα την καθορίζουν αποκλειστικά και μόνο οι επιθυμίες των Σκοπιανών; Το μόνο όνομα που δικαιούται να έχει ιστορικά το κρατίδιο των Σκοπίων είναι “Δημοκρατία του Βαρδάρη”. Η παρωνυχίδα αυτή –γιατί περί παρωνυχίδας πρόκειται– εξακολουθεί και μας ταλαιπωρεί επειδή στη χώρα μας ουδέποτε χαράχτηκε κάποια εθνική πολιτική, δηλαδή μια πολιτική που να ευνοεί τη χώρα και τους πολίτες της. Αντίθετα, αυτό που κυριαρχεί όλα αυτά τα χρόνια είναι η μικροκομματική αφασία, με πολιτικούς ανίκανους να σκεφτούν το συμφέρον της χώρας, δειλούς και γι’ αυτό υποταγμένους στα ξένα κέντρα αποφάσεων, πολιτικούς που αντιμετωπίζουν το λαό ως εχθρό. Και οι μεν δεξιοί μεταχειρίζονται πάντοτε τα εθνικά θέματα όπως οι πατριδοκάπηλοι, οι δε αριστεροί χάριν της διεθνιστικής ιδεολογίας τους δεν το ’χουν σε τίποτα, προκειμένου να μείνουν στην εξουσία, να παραδώσουν τμήματα της χώρας σε άλλους – την Ήπειρο στους Αλβανούς, τη Θεσσαλονίκη στους Σκοπιανούς, την Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου στους Τούρκους. Η Ελλάδα δεν έχει να διαπραγματευτεί τίποτε και με κανέναν. Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη και σωτήρια στάση και πρέπει να ακολουθείται από όλους στα εθνικά ζητήματα. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Η Γαλλία λέει «όχι» στην είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ
Γαλλικό Non στα Σκόπια. Μετα την Βιέννη, υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί και στο Παρίσι. Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, αν η ΕΕ δεν τερματίσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως ένα ακόμη σημάδι της βαθιάς διάστασης απόψεων στην Ενωση, που είναι ήδη διχασμένη εξαιτίας του μεταναστευτικού. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η Γαλλία εξακολουθεί να τάσσεται σθεναρά κατά του πακέτου διεύρυνσης που θα κληθεί να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να αποσυνδέσει τις υποψηφιότητες Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα με αντιρρήσεις (υπάρχουν επίσης η Ολλανδία, η Δανία, κ.ά.), ωστόσο είναι σαφές ότι πιθανή μετακίνηση του Παρισιού θα είναι κρίσιμη. Σημαντικές προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη γίνονται όχι μόνο από την Κομισιόν, αλλά και από τη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα κληθεί να διαχειριστεί πριν από τη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 25 και 26 του μήνα. Οπως φαίνεται οι Γάλλοι κάτι φοβούνται ή δεν θέλουν χώρες δορυφόρους στην ΕΕ. Γιατί ξεκάθαρα τα Σκόπια είναι δορυφόρος του Βερολίνου.
Η κατάσταση είναι τεταμένη στα Σκόπια, ενώ ο Ζάεφ την ίδια στιγμή βιάζεται και πανηγυρίζει, ας περιμένει. «Το NATO αποφάσισε ομόφωνα να βάλει στην ατζέντα πρόσκληση στην ΠΓΔΜ«, γράφει στο Twitter ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Στην ατζέντα της συνόδου του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου, περιλήφθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στην διατλαντική Συμμαχία. Αυτό ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ. Σε αναρτήσεις του στο Twitter, o πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, υποστήριξε πως η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Το οποίο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Συμμαχία. «Πρόκειται για ιστορικό βήμα», ανέφερε ο κ. Ζάεφ. Η Γαλλία λοιπόν στέλνει διττό μήνυμα τόσο στη Γερμανία, όσο και στο ΝΑΤΟ. Οπως φαίνεται κάποιοι βιάστηκαν στην Ελλάδα. ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.

Όταν πριν ένα χρόνο περίπου «έσκασε» το σχέδιο σύνδεσης Αξιού-Μοράβα-Δούναβη δημιουργώντας τη Νέα Πλωτή Οδό που θα ενοποιήσει τον Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Σερβίας (Μοράβας, γι αυτό πιέζουν το Βελιγράδι για είσοδο σε ΕΕ-ΝΑΤΟ) της ΠΓΔΜ (Αξιός) και της Ελλάδας (Αξιός) όλοι οι ενδιαφερόμενοι «παίκτες» είχαν κατανοήσει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες επίλυσης του Σκοπιανού εις βάρος φυσικά της Ελλάδας. Ηταν ένα σχέδιο που το είχε απορρίψει ο Μεταξάς προβλέποντας τι θα συνέβαινε. Το σχέδιο από αρχαιοτάτων χρονών ήταν απλό: Το Βερολίνο έπρεπε πάση θυσία να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και αυτό θα συνέβαινε μόνο με ακρωτηριασμό της χώρας μας με δημιουργία ανεξάρτητης περιφέρειας Μακεδονίας εντός ΕΕ.

Δημιούργησαν τα Σκόπια, γαλούχησαν γενιές Σκοπιανών με ψευδαισθήσεις και αλυτρωτισμούς «για να λυθεί» κάποια στιγμή εις βάρος μας το θέμα και να τεθούν τα θεμέλια διαμελισμού της χώρας. Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία. Δηλαδή, είναι μία ποτάμια οδός τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που ουσιαστικά «καίγεται» για «επίλυση» του Σκοπιανού. Τα ερείσματα των Σκοπίων ανήκουν σε κύκλους γερμανικής προελεύσεως για λόγους οι οποίοι έγιναν σαφείς από εδαφικής απόψεως ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία ιδρύθηκαν ισχυρώς χρηματοδοτούμενα «ερευνητικά κέντρα» τα οποία εστόχευαν τον –ναζιστικής εμπνεύσεως– πολυτεμαχισμό και την διάλυση της Βαλκανικής στη «βιολογική βάση» του (φανταστικού) DNA των εθνοτήτων, τις οποίες φρόντιζαν να ανακαλύψουν σαν καταπιεζόμενες. Μα πως θα μεταφερθούν τα κυπριακά και ελληνικά κοιτάσματα που θα βγουν προς εξόρυξη προς την Κεντρική Ευρώπη; Πως θα γίνει η αποδέσμευση από τους Ρώσους; Mε τάνκερ μεταφοράς LNG και σύνδεσης Αξιού Δούναβη. Έχει ιδιαίτερη αξία να τονισθεί εδώ ότι, σύμφωνα με Σκοπιανούς, οι ΗΠΑ έκτισαν στα Σκόπια την τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος πρεσβεία τους σε όλον τον κόσμο. Σε τι θα χρειασθεί μια τόσο μεγάλη πρεσβεία στα Σκόπια; Όλα δείχνουν πως Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται εκ νέου στα χαρακώματα.
tilestwra.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου