Η καταστηματάρχης Άννυ Παλίδου, που είχε βιοτεχνία και στην συνέχεια κατάστημα λιανικής χρωστάει πλέον χιλιάδες «Χρωστάω περίπου… 40.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ
Και αυτό σας το λέει μια επαγγελματίας, που πριν την κρίση δεν χρώσταγε πουθενά ούτε ένα ευρώ. Αυτά τα χρέη, είναι αδύνατον να τα εξοφλήσω. Αν κάνω μια προσπάθεια να πληρώσω το ταμείο, δεν θα έχει να φάει το παιδί μου, δεν θα έχει ρεύμα ούτε το μαγαζί, ούτε το σπίτι μου. Επομένως, πρέπει να κάνω μια επιλογή: Ή να ζήσω εγώ και η οικογένεια μου ή να πληρώσω τις οφειλές μου στον ΟΑΕΕ. Επιλέγω να έχει να φάει το παιδί μου, παρά να πληρώσω αυτούς τους κλέφτες. Πρόκειται για κλέφτες. Να την πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή: Το μαγαζί μου ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999. Πουλούσαμε έπιπλα από μπαμπού. Είχαμε μια βιοτεχνία μαζί με τον άνδρα μου, και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να ανοιχτούμε στην αγορά και να πουλάμε λιανική. Τα πηγαίναμε πολύ καλά, η επιχείρηση «τραβούσε». Αναπόφευκτα όμως, επήλθε ο κορεσμός στο μπαμπού και έτσι για να «ισοφαρίσω» τη ζημιά, πρόσθεσα και άλλα είδη στο μαγαζί μου, όπως φωτιστικά, είδη σπιτιού, είδη δώρων, μικροέπιπλα. Το μαγαζί πήρε ξανά τα πάνω του. Μετά το 2009 όμως, ξεκίνησε η πτώση. Στην αρχή σταδιακή, μετά απότομη. Από το 2011 έως και σήμερα, Μάιο του 2016, είδα την αγορά του επίπλου να «πεθαίνει» και μαζί της, τα είδη δώρων και τα διακοσμητικά. Κανείς δεν αγοράζει πλέον τίποτα για το σπίτι, είτε το δικό του, είτε του φίλου ή συγγενή του. Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου το μαγαζί καταγράφει μια πτώση της τάξης του 80% περίπου, ενδεχομένως και πιο πάνω. Έχω ξεπουλήσει όλο το stock που διέθετα, έτσι και αλλιώς είμαι μια έμπορος, η οποία δεν είχε μπλέξει ποτέ με επιταγές, γραμμάτια, δάνεια και τράπεζες. Είχα λεφτά, έκανα αγορές. Δεν είχα, δεν έκανα. Αναγκάστηκα να αλλάξω ξανά το εμπόρευμα για να προσελκύσω πελάτες. Πλέον πουλάω γυναικεία προϊόντα, όπως τσάντες και πορτοφόλια. Απευθύνομαι σε άλλο αγοραστικό κοινό» δηλώνει απογοητευμένη, αλλά ακόμη μάχιμη, στο bangladeshnews.gr, η Άννυ Παλίδου, ελεύθερη επαγγελματίας.
Και συνεχίζει: « Οι άνθρωποι είναι παράλογοι. Ζητούν να τους πληρώσουμε υπέρογκα ποσά, που και παρανόμως μας χρέωσαν και που δεν διαθέτουμε λόγω της τραγικής κατάστασης που βιώνει η αγορά. Η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει, αν το κράτος δεν πάρει μια γενναία όσο και λογική απόφαση να μας βοηθήσει, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις συσσωρευμένες μας υποχρεώσεις…».
ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΛΟΓΙΚΕΥΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ…
«Ο ΟΑΕΕ παραμένει ο μεγάλος μου βραχνάς. Δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που πρόκειται για αυτασφάλιση, να μας χρεώνουν με τέτοιους υπέρογκους τόκους, με παράνομες υπερχρεώσεις, που και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά, πως δεν μπορούμε να τις πληρώσουμε. Αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας η πιθανότητα εξόφλησης. Είμαι εξαγριωμένη με την κατάσταση, και για αυτόν τον λόγο, μέσω του Συλλόγου Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, πολεμάμε αυτούς τους αλήτες. Από που να βρω τα χρήματα που μου ζητούν; Από που; Είναι τόσο παράλογοι, που αν ζητήσεις να ρυθμίσεις τα χρέη σου, θα απαιτήσουν να τακτοποιήσεις και τις οφειλές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπηρεσίες που στις χρέωναν χωρίς όμως να στις παρέχουν. Είναι άραγε εφικτή μια λογική ρύθμιση εκ μέρους του ΟΑΕΕ, στην οποία δεν θα ζητά παράλογα ποσά; Γιατί τα χρήματα που ζητούν τώρα, είναι βέβαιο πως δεν θα τα εισπράξουν ποτέ. Από τα 40.000 ευρώ που χρωστάω, τα μισά αφορούν παράνομες και παράλογες υπερχρεώσεις. Υπάρχουν μισό εκ. οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Αν σε αυτούς δίνονταν η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με καταβολή μόνο 50 ευρώ τον μήνα, ξέρετε πόσα χρήματα θα έβαζε στα ταμεία του ο ΟΑΕΕ; Πολλά. Ποιος θα έλεγε όχι σε μια τέτοια ρύθμιση; Και αντί να μας διευκολύνουν, «στήνουν» το ΚΕΑΟ για να μας κλείσουν, να μας αποδεκατίσουν, να μας πάρουν τα σπίτια, να μας πεθάνουν. Δεν θα το επιτρέψουμε όμως αυτό. Θα πολεμήσουμε. Το είπα και προηγουμένως: Δεν θα πληρώσω τον ΟΑΕΕ, προτιμώ να ζήσει η οικογένεια μου. Αν υπάρχει κάποιος που προτιμά να μην ταΐσει το παιδί του και να πληρώνει τον ΟΑΕΕ να μου τον δείξετε… Όταν περνάει μια ολόκληρη εβδομάδα και ο τζίρος σου είναι, είτε 50 ευρώ, είτε 0, πως μπορείς να είσαι συνεπής; Δεν μπορείς. Κάποιοι όμως δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό».
Ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης ελεύθερος επαγγελματίας λέει: «Ορίστε γιατί δεν πληρώνω τον ΟΑΕΕ»
«Χρωστάω πάνω από 30.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι όμως, δεν τους τα χρωστάμε, αυτοί μας τα ζητούν, απαίτηση που είναι παράνομη και αντισυνταγματική, γιατί δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν τα κριτήρια διαβίωσης του κάθε οφειλέτη επιχειρηματία. Οι παραλογισμοί σε αυτό το ταμείο είναι αμέτρητοι. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας που «τρέχει» μια εταιρεία με 50 άτομα προσωπικό και ένας ψιλικατζής που είναι τα ίδια χρόνια ασφαλισμένος με τον μεγαλοεπιχειρηματία, π.χ 15ετία, να πληρώνουν τις ίδιες εισφορές. Είναι δυνατόν να βρίσκονται στην ίδια κλάση; Στην Ελλάδα, οι αλήτες αυτοί που μας κυβερνούν και οι οποίοι είναι ανίδεοι περί λειτουργίας της αγοράς, έχουν μετατρέψει την ασφαλιστική κάλυψη… σε χαράτσι, σε δυσβάστακτο φόρο. Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες σε εταιρείες. Ο τζίρος μου τα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί περίπου στο…80%. Δεν βγάζω παραπάνω από 4.000 ευρώ τον χρόνο. Τι να πρωτοπληρώσω με αυτά; Τον ΟΑΕΕ; Για ποιο λόγο; Προσωπικά πιστεύω, και τη γνώμη μου αυτή ασπάζονται και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, πως από τη στιγμή, που το ταμείο δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξουμε την ασφαλιστική κλάση που επιθυμούμε, και η οποία θα αντικατοπτρίζει τις πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες, δεν υπάρχει διέξοδος. Αυτό είναι και το εγκληματικό λάθος του ΟΑΕΕ. Έχει πάψει να είναι ασφαλιστικό ταμείο και έχει μετατραπεί σε… φορολογική υπηρεσία, αφού επιλέγει μόνο του, σε ποια κλάση ανήκω και τι χρήματα πρέπει να πληρώνω. Εγώ αυτό το θεωρώ παράνομο και αντισυνταγματικό. Πρέπει ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας, να επιλέγει την κλάση στην οποία θα ανήκει και οι υπηρεσίες που θα του παρέχονται θα είναι ανάλογες των χρημάτων που είναι διατεθειμένος να καταβάλλει στον φορέα του. Δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετούν… ετσιθελικά τον επιχειρηματία εκεί που οι ίδιοι θέλουν, και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουν υπ’οψιν την οικονομική πραγματικότητα της αγοράς και του ιδίου» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o ελεύθερος επαγγελματίας, Ευάγγελος Κανίνιας.
O ελεύθερος επαγγελματίας, Eυάγγελος Κανίνιας, με το καπελάκι της Μπαρτσελόνα, αποχαιρετά για πάντα… την πληρωμή των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ!
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ, «ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ…
«Αν τα χρήματα αυτά, τα δίναμε σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα μας συμπεριφέρονταν ως βασιλιάδες. Πρώτο… κρεβάτι. Αν αρρωσταίναμε, θα είχαμε 1ον γιατρούς πάνω από το κεφάλι μας. Τι ζητάμε; Πρώτον και σημαντικότερον, να κλείσει το υφιστάμενο, ληστρικό και καταχρεωμένο ταμείο που ακούει στο όνομα ΟΑΕΕ, δίνοντας μας πίσω αυτά που πληρώναμε τόσα χρόνια. Να γίνει εκκαθάριση υπολοίπων και να προχωρήσει η δημιουργία ενός νέου, βιώσιμου ταμείου στο οποίο θα πληρώνουμε 100 ευρώ συνταξιοδοτικές εισφορές και 50 ευρώ εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αν το επιθυμούμε. Οι επιπλέον εισφορές θα καταβάλλονται από τον ελεύθερο επαγγελματία, ανάλογα με την κρίση του και τις δυνάμεις του, για να καλυφθούν τα «χαμένα» χρόνια της ασφάλισης κατά την περίοδο της κρίσης. Οι συνάδελφοι μου στην αγορά συμφωνούν απολύτως μαζί μου. Δύο τελευταίες επισημάνσεις/παροτρύνσεις: Να μην πληρώνει κανείς μέχρι να κλείσει το ταμείο. Το ότι μου τα ζητά το κράτος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πληρώσω. Και το σημαντικότερο: Στις υπόλοιπες χώρες η ασφάλιση είναι ανταποδοτική. Δίνεις ότι παίρνεις. Σε εμάς γιατί δεν ισχύει το ίδιο»;
Φυσικά οι ιστορίες είναι τόσες και άλλες τόσες, καθώς όσο δυσχεραίνει η οικονομική κατάσταση οφειλέτες θα γίνουν όλοι, όταν ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά… σε ένα Ταμείο που μόνο παίρνει και δεν έχει τίποτα να προσφέρει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
Ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν: «ΔΕΝ πληρώνω ΟΑΕΕ για να ζήσει η οικογένεια μου»