Οι ολλανδικές Aρχές παρεμβαίνουν προληπτικά, πριν καν προκύψει κρούσμα ενδοοικογενειακής βίας
Η υπογονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού. [Shutterstock]
Στους θύτες ενδοοικογενειακής βίας δύναται να επιβληθεί 10ήμερη απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία, διάστημα κατά το οποίο δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη σύντροφο ή τα παιδιά τους. Το πρωτοποριακό αυτό μέτρο που εφαρμόζει η Ολλανδία έχει στόχο οι Αρχές να παρεμβαίνουν όταν μια γυναίκα αισθάνεται απειλή στο σπίτι, προτού είναι πολύ αργά, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη τόσο στην ίδια και στα παιδιά της όσο και στον θύτη.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής Midden-Nederland της Ολλανδίας, Martin Sitalsing, κατά τη χθεσινή στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσαν στο φουαγέ της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα, ο Ολλανδός υφυπουργός Υγείας Maarten van Ooijen και experts από τις δύο χώρες.
Εκτός από το μέτρο της 10ήμερης «αποβολής» του θύτη από το σπίτι, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ένταση αλλά δεν έχει τελεστεί (ακόμη) κάποιο έγκλημα, εντύπωση προκάλεσαν και όσα ανέφερε η διευθύντρια της ΜΚΟ Moviera – Δράση εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας, Εύα Σόλτε, για τον θεσμό των «ανοιχτών» ξενώνων. «Συχνά τα θύματα περνούν από τη μια απομόνωση στην άλλη», είπε, εννοώντας ότι στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών τα θύματα αναγκάζονται να αποκοπούν από τον περίγυρό τους. Στην Ολλανδία εφαρμόζεται το μέτρο των «ορατών» ξενώνων, όπου τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας νιώθουν ασφάλεια αλλά δεν απομονώνονται. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες επιθυμούν να σταματήσει η βία αλλά να μην τερματιστεί η σχέση», όπως είπε η κ. Σόλτε. Στους ξενώνες, οι θύτες μπορούν υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της συντρόφου τους να επισκέπτονται τα παιδιά τους. «Οταν δεν αποκλείεις τον πατέρα, η επιθετικότητα μειώνεται». Σε κάθε περίπτωση, οι Ολλανδοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη και των θυτών. «Καμιά φορά οι θύτες θέλουν να αλλάξουν συμπεριφορά αλλά δεν ξέρουν πώς. Δεν ξέρουν πώς να εκφράζονται με υγιή τρόπο».
Δράσεις και δομές
Από ελληνικής πλευράς, η διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ευγενία Τζώρτζη αναφέρθηκε στις δράσεις και στις δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας («15900», 44 συμβουλευτικά κέντρα, εύρεση εργασίας και επιδότηση μισθού από τον ΟΑΕΔ, Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Εμφυλης Βίας κ.ά.). «Συνεχίζουμε δυναμικά ώστε κάθε γυναίκα να έχει φωνή και να μη μένει μόνη της απέναντι σε φαινόμενα βίας», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα. Στις γυναικοκτονίες, «ένα έγκλημα που χαρακτηρίζεται από τους ηθικούς κανόνες των θυτών, την ιδιοκτησιακή νοοτροπία προς τα γυναικεία μέλη της οικογένειας και την εσωτερικευμένη νομιμοποίηση της διαπροσωπικής βίας από τη μεριά των θυτών», αναφέρθηκε σε μήνυμά της στο Facebook η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πριν από τη συζήτηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας με την κ. Συρεγγέλα περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας της διευθύντριας του World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, με τίτλο «Ανθεκτικότητα-Ιστορίες γυναικών που εμπνέουν την αλλαγή».
πηγή: Καθημερινή