Το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων ενώ είναι και στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης
και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μετά τους Άραβες αξιοποιούν και οι Ινδοί, προκειμένου να ανοίξουν πύλη προς την Ευρώπη.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, η πρώτη ύστερα από την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι πριν από 40 χρόνια, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ορόσημο στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας – Ινδίας, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα, τις επενδύσεις και τη γεωργία, μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Νέο Δελχί το 2021, όπως και του Ινδού ομολόγου του στην Αθήνα το ίδιο έτος. Hταν η πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών μετά απο 18 χρόνια. Τότε εκδηλώθηκαν οι προθέσεις των δύο πλευρών να οικοδομήσουν μία ισχυρή συμμαχία που ξεκινά απο τη Μεσόγειο και καταλήγει στον Ινδικό Ωκεανό. Έτσι, στις αρχές Ιουλίου 2021 το ελληνικό και ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκινούν ναυτικές ασκήσεις με συνεκπαίδευση Passex στη Μεσόγειο.
Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την πρόθεση ενίσχυσης των στρατιωτικών τους σχέσεων, με την συμμετοχή για πρώτη φορά -κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ – της Ινδικής Αεροπορίας στην μεγάλη αεροπορική Άσκηση “Ηνίοχος” που έγινε στην Ανδραβίδα τον περασμένο Μάιο. Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας στον «Ηνίοχο-23» με πέντε υπερσύγχρονα μαχητικά πολλαπλού ρόλου SU-30MK αναβάθμισε σημαντικά την μεγάλη ελληνική αεροπορική Άσκηση και παράλληλα επισφραγίστηκε η στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Πηγές απο το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν στο CNN Greece: ότι “Η Ινδία δεν είναι απλά μια μεγάλη χώρα, αλλά μια υπο-ήπειρος μέσα στην Ασία με ισχυρή αεροπορία, η οποία αν και βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, όπως είχε πεί και ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Νέο Δελχί ως υπουργός Εξωτερικών, «αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα με παρόμοιο τρόπο, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο, η κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απαγόρευση της χρήσης βίας και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην UNCLOS».
Τον Μάρτιο ακολούθησε συνεκπαίδευση δύο Μαχητικών Αεροσκαφών F-4E της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη Mirage 2000 της Ινδικής, στο πλαίσιο μεταστάθμευσης κλιμακίου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για ανεφοδιασμό. Ο προγραμματισμός συνεκπαιδεύσεων συνεχίστηκε και διεξήχθη νέα PASSEX της Φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ με το Ινδικό Αντιτορπιλικό INS CHENNAI στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών. Σε συνέχεια των απο κοινού δραστηριοτήτων Ελλάδας και Ινδίας, το περασμένο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX της Φρεγάτας ΕΛΛΗ με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης INS SUMEDHA του Ινδικού Ναυτικού, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου.
Τον Ιούνιο του 2023, ένα μήνα μετά την συμμετοχή της Ινδικής Αεροπορίας στον Ηνίοχο, ακολούθησε επίσκεψη στην Ινδία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, General Anil Chauhan, ενώ τον υποδέχθηκε και ο ομόλογός του, Air Chief Marshal Vivek Ram Chaudhari, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούσαν στην αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, τόσο στον επιχειρησιακό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα, ενώ συζητήθηκαν και θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον Νοέμβριο ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Νέο Δελχί -εκτός απροόπτου- ύστερα απο πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με σκοπό να γίνει το επόμενο βήμα στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας σε αμυντικό επίπεδο. Πρόσφατα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας General Anil Chauhan, με τον οποίο συζήτησαν για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη και στο Λίβανο. Παράλληλα, οι δύο Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην διαρκώς ενισχυόμενη Στρατιωτική Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Ινδίας μέσω ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επισκέψεων αντιπροσωπειών στρατιωτικών σχολών που έγιναν το 2022-23 και θα συνεχιστούν.
Στόχος: Κατάρτιση Πρόγραμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας
Σε πρώτο πλάνο είναι η προσπάθεια κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα γίνουν σε ελληνικό και ινδικό έδαφος, καθώς και η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Ινδίας. Σχήμα που αν επιτευχθεί ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως δύναμη ασφάλειας και σταθερότηατς του συμμαχικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ-ΗΑΕ-Ινδίας.
Ελλάδα και Ινδία είναι πλέον στρατηγικοί εταίροι. Προτεραιότητα της Αθήνας αποτελεί μεν η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας με την Ινδία, ωστόσο, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική σχέση που χτίζεται βήμα βήμα τα τελευταία δύο χρόνια και «με τις ευλογίες των ΗΠΑ»!