Wednesday, 29 January, 2025

«Ενοικιαστήριο» στα μουσειακά εκθέματα για μισό αιώνα από την Μενδώνη!

«Φάμπρικα» δανεισμού έργων τέχνης και εκθεμάτων μουσείων ακόμα και για έναν αιώνα επιχειρεί να στήσει η υπουργός Λίνα Μενδώνη

με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται ακόμα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η υπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει το χρονικό όριο σε 50 χρόνια (25 + δυνατότητα ανανέωσης για 25 χρόνια), με το σχέδιο ωστόσο να προβληματίζει έντονα για τις στοχεύσεις του, καθώς στη χώρα μας υπάρχει ήδη σε ισχύ πλαίσιο δανεισμού για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και για την ουσία του, καθώς θα επιφέρει καίριο πλήγμα εντός των τειχών της χώρας, πολιτιστικά και οικονομικά.
Διάταξη που προβλέπει τη «μακροχρόνια εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων πλην αυτών της παρ. 2, τα οποία αντικείμενα μπορεί να αποτελούν και μνημεία, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές» περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, με την υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον επιστημονικό κλάδο.
Στο αρχικό σχέδιο, η Λίνα Μενδώνη προέβλεπε τον δανεισμό μουσειακών συλλογών και εκθεμάτων για 50 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα 50, περίοδο δηλαδή ίση με την μισή διάρκεια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάταξη για τα 50+50 χρόνια «φύτρωσε» στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, αφού πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί προέβλεπε 10+10 χρόνια, τα οποία στην πορεία πενταπλασιάστηκαν. Έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις, η υπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει τη διάταξη σε «με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής καθώς και η διάρκειά της η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ», χωρίς ωστόσο να κάμψει τις αντιδράσεις.

Σημειώνεται πως κατά την ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία προβλέπεται μακροχρόνιος δανεισμός αρχαιοτήτων με όρια τα πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον πέντε έτη. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, στόχος της διάταξης Μενδώνη είναι να «βοηθήσει» το Μουσείο Μπενάκη να ιδρύσει παράρτημα στη Μελβούρνη για τους ομογενείς, ώστε να ενισχυθεί από εκθέματα που ανήκουν κατά κυριότητα και κατά χρήση στο ελληνικό δημόσιο.

Η προωθούμενη διάταξη συνάντησε αρχικά την αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία υπογράμμισε ι «η χρονική διάρκεια της εξαγωγής έχει γίνει λάστιχο, αφού στη διαβούλευση ήταν 10+10, στο σχέδιο νόμου έγινε 50+50, για να καταλήξει στην Επιτροπή να ειπωθεί το 25+25» χρόνια.

«Όπου κι αν καταλήξει το νούμερο, η ουσία παραμένει: χαρίζουμε ελληνικές αρχαιότητες σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, σαν φτωχοί συγγενείς: Η πεμπτουσία αυτού που κατανοεί η ΝΔ ως “πολιτιστική πολιτική”» υπογράμμισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αποκρούοντας τις αιτιάσεις της πλευράς Μενδώνη για «προώθηση του ελληνικού πολιτισμού» μέσω του πρωτοφανούς αυτού δανεισμού, κατηγορώντας την πως «επιδιώκει να εμπλουτίσει τις συλλογές ξένων Μουσείων και Ιδρυμάτων, με ελληνικές αρχαιότητες που θα παραμείνουν εκεί για 50+50 χρόνια και είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν ποτέ».

«Στο νόμο της κας Μενδώνη, όπως παρουσιάστηκε αρχικώς στη διαβούλευση προβλεπόταν η αύξηση της διάρκειας «εξαγωγής» του αντικειμένου ή, πλέον, ολόκληρου μνημείου (!) για 10 +10 έτη. Ήδη, αυτά τα 20 έτη συνιστούν μια αδικαιολόγητα μακρά περίοδο απουσίας του αντικειμένου από την Ελλάδα. Ακολούθως, η κυβέρνηση κατέθεσε το νόμο στη Βουλή με το άρθρο να προβλέπει… 50+50 έτη για να το μετατρέψει σήμερα μέσα σε κατακραυγή σε 25 +25! Ανεβοκατεβάζουν τις δεκαετίες σαν να τρώνε στραγάλια! Και μάλιστα, η εξαγωγή προβλέπεται πλέον όχι μόνο προς ξένα μουσεία, αλλά και σε “παρεμφερείς χώρους” ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία των φορέων που θα υποδέχονται και θα φυλάσσουν τα μνημεία μας για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
«Είμαστε στα σοβαρά πρόθυμοι να κάνουμε άλλες χώρες και άλλα μουσεία στο εξωτερικό μόνιμους πόλους έλξης, υποσκάπτοντας τον τουρισμό στη χώρα μας; Κάθε φορά νομίζω ότι πιο χαμηλά για αυτή την κυβέρνηση, δεν έχει. Αμ, έχει και παραέχει! Να προσέξουν καλά. Ο νόμος αυτός, με τέτοιο άρθρο, δεν μπορεί να περάσει. Να το πάρουν πίσω διαφορετικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, και τότε θα διαπιστώσουμε ποιοι βουλευτές της ΝΔ είναι έτοιμοι στο βωμό της κομματικής πειθαρχίας να στηρίξουν τέτοιο τερατούργημα. Και να φέρουν το βάρος για… 25+25 έτη. Και το ίδιο βέβαια ισχύει για τον πρωθυπουργό. Θέλει να συνδέσει το όνομά του με το νομοθέτημα της κας Μενδώνη;» υπογράμμισε ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου