Sunday, 22 September, 2024

Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές στη Δρομολαξιά-Βυζακιά

Ενδείξεις για ύπαρξη αστικής κοινότητας που επεξεργαζόταν το χαλκό, κατά την Υστερκυπριακή εποχή μέχρι το 12ο αιώνα πΧ, έχει εντοπίσει η σουηδική αρχαιολογική αποστολή

Fischer του Πανεπιστημίου Gothenburg, που έχει ολοκληρώσει για φέτος τις ανασκαφές στη θέση της αρχαίας πόλης στη Δρομολαξιά-Βυζακιά κοντά στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ και έχει εκδώσει ανακοίνωση για τα ευρήματα της.
Η μαγνητική επισκόπηση με έδειξε πολλούς λάκκους προσφορών πηγάδια και λιθόκτιστες κατασκευές. Έχουν εντοπιστεί 4 συνοικίες με ενδείξεις ότι εκεί γινόταν παραγωγή χαλκού. Έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες, ακροφύσια, χωνευτήρια και σχεδόν μισός τόνος σκουριάς ανάμεικτης με μετάλλευμα χαλκού.
Βρέθηκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκεί, παράγονταν υφάσματα βαμμένα με πορφύρα. Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι ότι στην περιοχή γύρω από την Αλυκή Λάρνακας οι πρόγονοι μας ασχολούνταν με τη βιοτεχνία, διότι κατά τις ανασκαφές ήρθαν στο φως αγγεία και άλλα ευρήματα εξαιρετικής ποιότητας και λεπτότεχνης κεραμεικής, καταδεικνύοντας την υψηλή κατάρτιση των τεχνιτών του μετάλλου και των υφασμάτων. Ανάμεσα στα ευρήματα σε μία από τις συνοικίες, είναι και η κεφαλή της λαβής ενός εγχειριδίου, από ελεφαντόδοντο. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η ρυμοτομία και η πολεοδομία της αρχαίας πόλης, καθώς η επισκόπηση με το μαγνητόμετρο έδειξε λιθόκτιστες κατασκευές μεγάλων διαστάσεων σε παράλληλη διάταξη, που τέμνονται από δρόμους, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, θυμίζει πολύ την αρχαία Έγκωμη.
Τα κτίρια είναι κτισμένα από ισοδομικούς λίθους και έχουν ενδείξεις κατασκευής προηγμένης υδραυλικής. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ένας τάφος σε σχήμα 8, με 13 σκελετούς και ως κτερίσματα, αγγεία τοπικής παραγωγής, καθώς και εισαγωγές από το Αιγαίο, τη Συροπαλαιστίνη και την Αίγυπτο. Την αποστολή αποτελούσαν 27 φοιτητές και ειδικοί επιστήμονες.
larnaca.cyprustimes.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου