Τον προβληματισμό τους για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, καλούνται να καταθέσουν και να συζητήσουν οι δήμαρχοι της χώρας, στο Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ στην Σάμο, μέχρι και τις 4 Ιουνίου.
Το θέμα του συνεδρίου είναι το προσφυγικό ζήτημα, ενώ θα γίνει και η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι προσφυγικές ροές και το μεταναστευτικό ζήτημα – Επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό».
Με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Πατούλης, τόνισε πως πέρα από τα αποτελέσματα της μελέτης που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημαντικές θα είναι και οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι θέσεις τους για την διαχείριση του ζητήματος: «Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το προσφυγικό η κυβέρνηση, τον γνωρίζουμε. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση θέλουμε να ακούσουμε και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κρίνεται απαραίτητο το πώς θα κινηθούμε πλέον από εδώ και στο εξής: αφενός, να βρούμε τρόπους για την ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου για την επαναπροώθησή τους. Όλα αυτά εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν η σημερινή κατάσταση με τις μειωμένες ροές είναι προσωρινή, ή εάν αρχίσουν πάλι να αυξάνονται. Στο Συνέδριο αυτό που είναι διεθνές, συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων χωρών που έχουν εμπειρία από μεταναστευτικές ροές. Συνεπώς, θα είναι ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως μέχρι σήμερα οι Δήμοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού ανέλαβε την ευθύνη να διεκπεραιώσει όλα αυτά που προέκυψαν από τις μεταναστευτικές ροές. Ειδικά στα νησιά, όπως η Κως, η Λέρος, η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος, οι Δήμοι αλλά και οι ίδιοι οι νησιώτες, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το πρόβλημα αυτή την περίοδο έχει μετατεθεί στην Ειδομένη και στην Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για την ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι κυβερνήσεις».
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ενεργοποίησης του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.
Ο κ. Πατούλης δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με άλλους 12 δημάρχους από όλη την Ελλάδα (μεταξύ αυτών η Κως και η Λέρος από τα Δώδεκανησα) οι πόλεις των οποίων δέχθηκαν μεγάλο όγκο προσφυγικών ροών, έχουν υπογράψει «Έκκληση για μία πραγματικά κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου», που έχει υιοθετηθεί από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), στις 20 Απριλίου του 2016 στη Λευκωσία και την οποία έχουν προσυπογράψει 28 Εθνικές Ενώσεις Δήμων ανά την Ευρώπη.
«Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, έχοντας από την αρχή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε συνεργασία και με το υγειονομικό προσωπικό. Συμμετέχουμε ενεργά στην εθνική προσπάθεια και διαχειριζόμαστε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους πολίτες. Στόχος μας είναι αυτό το κείμενο της έκκλησης που υπογράφουμε οι 12 δήμαρχοι να τεθεί υπόψιν των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. και οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ
Την ίδια ώρα, στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των δημάρχων της χώρας, προχωρά η ΚΕΔΕ με αντικείμενο τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μετά από εισήγηση του κ. Πατούλη το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε να γίνει η γ.σ. στις 13 Ιουνίου 2016 και πριν τεθεί το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως δήλωσε ο κ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις στις προτεινόμενες από το υπουργείο ρυθμίσεις για σημαντικά λειτουργικά ζητήματα και δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δήμοι. Δυστυχώς το κείμενο του νομοσχεδίου δεν μας έχει δοθεί ακόμη, διότι, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχουν συγκεντρωθεί οι παρατηρήσεις όλων των ενδιαφερομένων φορέων. Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού, αναλαμβάνει ευθύνες χωρίς ανάλογους πόρους χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Εμείς δρομολογούμε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ορίζοντας ως ενδεικτική ημερομηνία την 13η Ιουνίου. Στη διάρκειά της θα εξετάσουμε αν έχουν συμπεριληφθεί ή όχι οι προτάσεις μας στο σχέδιο νόμου. Σε περίπτωση δε που δεν ληφθούν υπόψη θα εξετάσουμε την περαιτέρω στάση μας, διότι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους Δήμους της χώρας όχι μόνο εξακολουθούν να είναι οξυμένα από ελλείψεις αποφάσεων άλλων κυβερνήσεων, αλλά καθημερινά πολλαπλασιάζονται, ενώ με την ψήφιση των νέων μέτρων γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα και μη αντιμετωπίσιμα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και η κυβέρνηση να αντιληφθεί την ευθύνη που φέρει απέναντι στους πολίτες και στη δυνατότητα λειτουργίας των δήμων και να συμπεριλάβει στο τελικό σχέδιο νόμου τα διαχρονικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης».
dimokratiki.gr
«Επί τάπητος» το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ