Tuesday, 24 December, 2024

Επιλογή διοικητών νοσοκομείων υπό το… βλέμμα των Θεσμών

Σε μεγάλο στοίχημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ότι θα τηρήσει την δέσμευση της για την αποκομματικοποίηση του δημοσίου εξελίσσεται η επιλογή των νέων διοικήσεων στο ΕΣΥ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για την μαζική αποπομπή των προηγούμενων διοικήσεων αλλά και τα αρνητικά σχόλια από κοινοτικούς αξιωματούχους, για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση για τα πρόσωπα που θα μπουν στο τιμόνι στα νοσοκομεία της χώρας. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Θεσμοί στο θέμα είναι το σχόλιο του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup πως «η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας.
Υπό τον ασφυκτικό αυτό κλοιό, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία. Μόλις τη περασμένη Τρίτη, έληξε η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων ενώ αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες τοποθετήσεις διοικήσεων σε δημόσια νοσοκομεία.
Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Πέτρος Γιαννουλάτος, η αξιολόγηση των στελεχών θα αρχίσει αμέσως μετά την αποστολή των φακέλων από τις υγειονομικές περιφέρειες, όπου και κατατέθηκαν οι αιτήσεις.
Αρχές της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να γίνει ταυτοπροσωπία. «Οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση σε δύο υγειονομικές περιφέρειες και για τρία νοσοκομεία. Θα κατηγοριοποιήσουμε τις αιτήσεις ανά νοσοκομείο και στη συνέχεια θα κληθούν οι υποψήφιοι για προσωπική συνέντευξη».
Ο κ. Γιαννουλάτος διευκρίνισε ότι οι υποψήφιοι δεν θα κληθούν με αλφαβητική σειρά αλλά ανά νοσοκομείο, ώστε «να γίνει πλήρης συγκριτική αξιολόγηση». Μάλιστα η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει επιλέξει να είναι παράλληλη η διαδικασία, δηλαδή στον ίδιο χρόνο να αξιολογούνται διοικητές για ένα κεντρικό νοσοκομείο και διοικητές για ένα περιφερειακό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, από την διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης θα «περάσουν» όλοι οι υποψήφιοι, ακόμη και εκείνοι που υπήρξαν διοικητές απορρίφθηκαν από την προηγούμενη αξιολόγηση, απομακρύνθηκαν από τη θέση τους, αλλά έθεσαν νέα υποψηφιότητα. Εκτός από τα τυπικά προσόντα, ο νόμος προβλέπει και κάποια άλλα προσόντα που θα συνεκτιμηθούν. Είναι δίκαιο και δημοκρατικό να αξιολογηθούν όλοι με την ίδια διαδικασία και από την ίδια αφετηρία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννουλάτος.
Ωστόσο, η προηγούμενη αξιολόγηση, η οποία οδήγησε στην μαζική απομάκρυνση διοικητών και αναπληρωτών διοικητών από το ΕΣΥ, δέχθηκε πυρά από την αντιπολίτευση αλλά και από στελέχη του χώρου της υγείας. Ακόμη και συμμετέχοντες στη διαδικασία υποστήριξαν ότι η συνέντευξη ήταν «προσχηματική» και οι αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν την αξιολόγηση». Κάποιοι μάλιστα από τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που απορρίφθηκαν και βρέθηκαν εκτός ΕΣΥ, έχουν προσφύγει σε δικηγορικά γραφεία και διεκδικούν αποζημίωση για την πρόωρη λήξη της θητείας τους.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργο Στάθη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε -στο τυπικό μέρος- είναι σύννομη σε αντίθεση με την διαδικασία του 2004, όπου τότε οι διοικητές που απομακρύνθηκαν προσέφυγαν στα δικαστήρια και τελικά αποζημιώθηκαν.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Αξιολόγησης στις αιτιάσεις περί «στημένου παιχνιδιού» απαντά ότι «η άποψη όλων είναι σεβαστή» για να συμπληρώσει: «αποδεκτές είναι οι τεκμηριωμένες απόψεις».
Περιορισμένο ενδιαφέρον
Μετά τη «μαζική αποπομπή» των προηγούμενων διοικήσεων υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η «τράπουλα είναι ήδη μοιρασμένη»
Υπονομευτικά στη προσπάθεια της κυβέρνησης για στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ φαίνεται ότι λειτούργησε η μαζική αποπομπή των προηγούμενων διοικήσεων. Και αυτό γιατί τα πρώτα στοιχεία δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον αιτήσεων για κάλυψη των νέων θέσεων, αφού υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η «τράπουλα είναι ήδη μοιρασμένη» και κανένα ικανό στέλεχος δεν θα ήθελε να λάβει μέρος σε προαποφασισμένες διαδικασίας.
Αποτρεπτικά λειτούργησαν και οι παραδοχές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι παρά την θετική αξιολόγηση ορισμένων διοικητών από την Επιτροπή «η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».
Έτσι, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής, αίτηση κατέθεσαν 364 υποψήφιοι και στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, 110 υποψήφιοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Υγείας για διοικητές νοσοκομείων, είχαν υποβληθεί στην 1η ΥΠΕ Αττικής περίπου 500 αιτήσεις από υποψηφίους.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απόλυτη τελική εικόνα για τον αριθμό των υποψηφίων αναμένεται να υπάρχει αρχές της εβδομάδας, όταν θα συνυπολογιστούν και οι αιτήσεις που εστάλησαν ταχυδρομικά.
Επόμενα βήματα είναι ο έλεγχος της πληρότητας των φακέλων των υποψηφίων από τις υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών, η μεταβίβασή τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας και η τελική αξιολόγηση των υποψηφίων και μέσω προφορικής συνέντευξης.
Ημερησία

Επιλογή διοικητών νοσοκομείων υπό το… βλέμμα των Θεσμών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου