Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Επιστράτευση γιατρών: Αυτό είναι το φύλλο πορείας

Στην επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, για έναν μήνα προχωρά η κυβέρνηση
προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ στην κρίσιμη “μάχη” κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκε πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών γιατρών.

Οι 206 γιατροί που έχουν ήδη επιλεγεί, είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και ηλικίας κάτω των 60 ετών. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 “η επίταξη υπηρεσιών είναι για έναν μήνα και με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ύψος της αποζημίωσης γι’ αυτούς τους ιατρούς για αυτόν τον μήνα. Θα λάβουν την αποζημίωση του Επιμελητή Β΄ με τον βαθμό του οποίου θα ενταχθούν στο σύστημα”.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους ενώ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ, συνεπώς δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Τα φύλλα πορείας παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα. Θα επιδοθούν εντός 24ωρου από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους Συλλόγους των οποίων αποτελούν μέλη. Όπως βλέπετε, στο έγγραφο αναφέρονται εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και το νοσοκομείο όπου θα πρέπει να παρουσιαστεί καθώς και η ημερομηνία παρουσίασης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
Η επιστράτευση επιλέχθηκε ως ύστατο μέσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές από την πρώτη στιγμή, μετά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών για οικειοθελή προσχώρησή τους στο ΕΣΥ. Όπως είπε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών “προχωρήσαμε στην επιστράτευση αφού εξαντλήσαμε πρώτα όλα τα περιθώρια”. Άλλωστε οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι συνθήκες “πολέμου” που επικρατούν σε αυτά και οι εφημερίες του… τρόμου που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές δεν έδιναν την… πολυτέλεια του χρόνου για άλλες καθυστερήσεις και διαπραγματεύσεις.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο καθώς υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ των γιατρών. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λίγο μετά τη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια το Σάββατο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη στάση της που οδηγεί σε αδιέξοδο και ζητούσε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το «πρωτοφανές», όπως αναφέρει, «για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης». Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με διευκρίνισή του, επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του ΠΙΣ δεν έχει την έγκρισή του. «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά “αδειάζει” το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. “Κατά πρώτον, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου της 21ης -3-2021 εκφράζει τις απόψεις μελών του ΔΣ και όχι της ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και σίγουρα το ύφος του δεν εκφράζει τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά” αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Βέβαια, μετά την απόφαση για επιστράτευση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον RealFm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι “υπάρχουν παράπονα αλλά είναι η ώρα για όλους να πάμε στη μάχη”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης είπε στον RealFm ότι “εμείς συνταχθήκαμε χωρίς δεύτερες ή τρίτες υποσημειώσεις, πάνω από όλα όταν υπάρχει μάχη και καλείται κάποιος να την δώσει, πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό ακριβώς συνταχθήκαμε σε αυτό το κάλεσμα, δηλώσαμε στους συναδέλφους ότι δεν θέλουμε επιστράτευση αλλά συστράτευση. Υπήρξε μια συμμετοχή τουλάχιστον 67 γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από την Αθήνα, τους οποίους ευχαριστούμε, όμως είδαμε και σήμερα να υπάρχει η επιστράτευση για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η μάχη, γιατί πάνω από όλα έχει σημασία ο ασθενής”.
Πελώνη: Ύστατο μέτρο η επιστράτευση – Είναι ο “πόλεμος” της γενιάς μας
Στην απόφαση για επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως είπε η ίδια, “η επιστράτευση ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ήταν μια απόφαση, η οποία ελήφθη αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρηση των γιατρών στο ΕΣΥ”. Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι αν αρνηθούν να ανταποκριθούν, η κα Πελώνη απάντησε ότι “ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Διαφορετικά θα γίνουν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον Νόμο”. Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχει κόντρα της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές γιατρούς, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει κόντρα αλλά ανάγκη να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη μας. Και ειδικά οι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι ο “πόλεμος” της γενιάς μας και είναι καθήκον όλων και ειδικά των γιατρών να ανταποκριθούν”. Σημείωσε, παράλληλα, ότι γίνεται μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και κάλεσε όλους και ειδικά τους γιατρούς και υγειονομικούς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Κοντοζαμάνης: Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς – Τι είπε για τις προσλήψεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 σχολίασε την απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. “Πράγματι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όρια του, συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες μας και αντιλαμβανόμαστε όλοι μια τεράστια πίεση κυρίως σε ότι αφορά στα κρούσματα του κορονοϊού και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι φτάνουμε στην κορύφωση από ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελπίζουμε σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και πιεστική” τόνισε.
Σχετικά με το επιχείρημα των γιατρών ότι δεν ήταν απαραίτητη η επιστράτευση και ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις ανέφερε ότι “από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 1.400 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού το 2020 και πριν από λίγο καιρό προκηρύξαμε επιπλέον 935 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα έχουμε καταφέρει να επισπεύσουμε τους χρόνους στις κρίσεις, ώστε να είναι σύντομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει συνταξιοδότηση, όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δεξαμενή των επικουρικών γιατρών και υπάρχουν δυνατότητες ώστε να δυναμώσουμε το σύστημα υγείας, που το κάναμε. Να θυμίσω ότι ανοίξαμε και συνεχίζουμε να ανοίγουμε μονάδες ΜΕΘ. Οι μονάδες αυτές όταν πρωτολειτουργούν είναι έτοιμες από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, έχουν προηγηθεί οι κρίσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο κάναμε μέσα σε δύο μήνες 200 προσλήψεις ιατρών για τις ΜΕΘ και πήραμε και 89 επιπλέον από τις λίστες των επιλαχόντων. Έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν, ό,τι υπάρχει και έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ”.

“Η επίταξη είναι ένα εργαλείο που είναι έσχατο. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι το σύστημα έχει ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Είχαμε κάνει έκκληση, είχε γίνει πρόσκληση και από ιατρικούς συλλόγους. Είχε μαζευτεί ένας αριθμός γιατρών που ήθελαν να προσφέρουν, τελικά αυτοί που συμβάλλονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά δήλωσαν. Είναι η μητέρα των μαχών αυτή και όλοι χρειάζονται. Σε αυτή την περίσταση, 2.350 θέσεις γιατρών που προκηρύξαμε, το νούμερο αυτό είναι ασύλληπτο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την αρχή κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν” συμπλήρωσε. “Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς, είναι η πιο κρίσιμη στιγμή” υπογράμμισε. “Η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει, αλλάξαμε την νομοθεσία έτσι ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των γιατρών. Παλαιότερα περίμεναν 1,5 και δύο χρόνια για να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όταν το Σεπτέμβρη προκηρύξαμε θέσεις μέσα σε δύο μήνες ολοκληρώθηκαν. Όταν άνοιξαν οι μονάδες αυτές είχαν το προσωπικό στη θέση του, δεν άνοιξαν άδεια κτίρια, άνοιξαν κτίρια εξοπλισμένα και με το προσωπικό τους. Ανοίγουμε μονάδες και προσλαμβάνουμε κόσμο” σχολίασε.
Εξαδάκτυλος: Υπάρχουν παράπονα, αλλά είναι η ώρα για όλους να πάμε στη μάχη

“Φοβούμαι ότι είμαστε μάλλον στην ανηφόρα του τρίτου κύματος, δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή και μακάρι να φτάσουμε γρήγορα σε μια κορυφή που δεν είναι υψηλή, το εύχομαι με όλη μου την καρδιά διότι οι προβλέψεις σε αυτή τη φάση έχουν διαψευστεί εξαιτίας της ταχύτητας του μεταλλαγμένου στελέχους, το οποίο πλέον είναι αυτό από το οποίο αρρωσταίνουν οι συνάνθρωποί μας” δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, όπως και όλα τα συστήματα υγείας που αντιμετώπισαν μια απειλή, δοκιμάζεται, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται. Οι γιατροί θα ανταποκριθούμε απολύτως στο σάλπισμα. Υπήρχαν λόγοι που δεν υπήρξε η προσέλευση μέχρι στιγμής, λόγοι που είχαν να κάνουν με αντικειμενικές δυσκολίες και με λάθος κινήσεις, αλλά αυτά θα πρέπει τώρα να τα ξεχάσουμε όλοι και χωρίς δεύτερες σκέψεις να ανταποκριθούμε επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών αυτής της χώρας” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν εκκρεμεί αίτημα προσλήψεων γιατρών σε θέση επιμελητών απάντησε ότι “θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κι άλλα, αλλά αυτή την ώρα δεν πρέπει να το κάνουμε. Τώρα είναι η ώρα που βαράει η σάλπιγγα. Όταν βαράει η σάλπιγγα και να μιλάει κανείς, η σάλπιγγα ακούγεται. Έχουμε και εμείς παράπονα, έχουμε υποστεί και προσβολές πολύ πρόσφατα, αλλά αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι ο συνάνθρωπος μας χρειάζεται” σημείωσε. “Αν είχαμε διαφορετικούς χειρισμούς, διαφορετική προετοιμασία, είχαν αρθεί οι αντικειμενικές δυσκολίες, γιατί ξέρετε όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται ότι υπάρχει άρνηση να προσέλθουν με την έννοια ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε διακοπές. Δεν έχει γίνει εμφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην κοινωνία και περιθάλπουν ανθρώπους εκτός νοσοκομείων” περιέγραψε. “Είναι η ώρα για όλους να πάμε στη μάχη” κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Πατούλης: Το ΕΣΥ χρειάζεται αιμοδότηση – Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

“Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το σοβαρότερο κομμάτι της πανδημίας, την τρίτη φάση με πολλά περιστατικά πλέον να εισέρχονται επ’αφορμής και της μετάλλαξης του ιού, οπότε αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ίσως και νοσηρότητα. Ήδη λοιπόν έχουν μπει πολλά περιστατικά μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία για να νοσηλευτούν και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ. Υπήρξε ένα εθνικό κάλεσμα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας” δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Εμείς συνταχθήκαμε χωρίς δεύτερες ή τρίτες υποσημειώσεις, πάνω από όλα όταν υπάρχει μάχη και καλείται κάποιος να την δώσει, πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή. Γι’αυτό ακριβώς συνταχθήκαμε σε αυτό το κάλεσμα, δηλώσαμε στους συναδέλφους ότι δεν θέλουμε επιστράτευση αλλά συστράτευση. Υπήρξε μια συμμετοχή τουλάχιστον 67 γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων από την Αθήνα, τους οποίους ευχαριστούμε, όμως είδαμε και σήμερα να υπάρχει η επιστράτευση για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η μάχη, γιατί πάνω από όλα έχει σημασία ο ασθενής” περιέγραψε.

“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται αιμοδότηση, σίγουρα υπάρχουν ανάγκες για προσλήψεις. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμα και ειδικευόμενοι που χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν μέσα στο ΕΣΥ. Χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη χωρίς υποσημειώσεις, ο καθένας με τη δική του ευθύνη και με το κάλεσμα που έδωσε η πατρίδα μέσω της πολιτείας” τόνισε. “Έχουν δίκιο σε αυτό, με την έννοια ότι υπήρξε μια μεγάλη ροή συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία δύο, τρία χρόνια και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διαδικασίες που πράγματι είναι χρονοβόρες, αλλά κάποια στιγμή στην ανάγκη θα πρέπει να είναι πιο επισπευσμένες χρονικά” πρόσθεσε. “Φοβούμαι ότι είμαστε μάλλον στην ανηφόρα του τρίτου κύματος, δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή και μακάρι να φτάσουμε γρήγορα σε μια κορυφή που δεν είναι υψηλή, το εύχομαι με όλη μου την καρδιά διότι οι προβλέψεις σε αυτή τη φάση έχουν διαψευστεί εξαιτίας της ταχύτητας του μεταλλαγμένου στελέχους, το οποίο πλέον είναι αυτό από το οποίο αρρωσταίνουν οι συνάνθρωποί μας” δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, όπως και όλα τα συστήματα υγείας που αντιμετώπισαν μια απειλή, δοκιμάζεται, θα συνεχίσει να δοκιμάζεται. Οι γιατροί θα ανταποκριθούμε απολύτως στο σάλπισμα. Υπήρχαν λόγοι που δεν υπήρξε η προσέλευση μέχρι στιγμής, λόγοι που είχαν να κάνουν με αντικειμενικές δυσκολίες και με λάθος κινήσεις, αλλά αυτά θα πρέπει τώρα να τα ξεχάσουμε όλοι και χωρίς δεύτερες σκέψεις να ανταποκριθούμε επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών αυτής της χώρας” συμπλήρωσε.

enikos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου