Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννη Τσακίρη
και επίσκεψη στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Τσακίρης επέβλεψαν τις εργασίες καθαρισμού, ενώ ο Περιφερειάρχης παρουσίασε στον Υφυπουργό το σχέδιο της Περιφέρειας για την ανάπλαση και αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης μήκους 40 χλμ., από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.
«Η δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας δεσμευτήκαμε ότι θα απορρυπάνουμε και θα βοηθήσουμε ώστε ειδικά η περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και όλου του δυτικού παράκτιου μετώπου να ανασάνει. Οι εργασίες καθαρισμού και απορρύπανσης, που ξεκινήσαμε πριν από μερικούς μήνες, εξελίσσονται με πολύ ταχείς ρυθμούς, με σκοπό σε ενάμιση χρόνο από σήμερα να έχουμε απορρυπάνει το σύνολο της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, μέχρι το λιμάνι. Έτσι θα παραδώσουμε το απρόσιτο σήμερα δυτικό παράκτιο μέτωπο προς χρήση στους πολίτες. Θα ακολουθήσει η ανάπλαση και αναβάθμιση του χώρου, με ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, ώστε όλοι οι Θεσσαλονικείς να μπορούν να απολαύσουν ένα πανέμορφο σημείο της Θεσσαλονίκης, που επί δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας που εμπλέκεται ενεργά προκειμένου να βάλει ένα τέλος στην πολυετή περιβαλλοντική υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν πάνω από 2.000 τόνοι απορριμμάτων και θα εξυγιανθεί το έδαφος σε μήκος άνω των 6 χλμ. Η καλή συνεργασία μας με την κεντρική διοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να λύσουμε δύσκολα ζητήματα που εκκρεμούν επί δεκαετίες. Επίσης, η παρέμβασή μας στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι «η πολύ σημαντική αυτή παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, καταδεικνύει την προστιθέμενη αξία που μπορούν να έχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την οικονομία και την κοινωνία. Το συγκεκριμένο έργο είναι αντιπροσωπευτικό, καθώς σε μια εξαιρετικά επιβαρημένη περιοχή ξεκίνησε μια προσπάθεια ολιστικής ανάπλασης, ολιστικού καθαρισμού και απόδοσης στην κοινωνία ενός χώρου με σημαντικά πλεονεκτήματα, που θα φέρει ευρύτερα οφέλη. Θέλω να συγχαρώ όσους φορείς και υπηρεσίες συνεργάζονται και ειδικά την Περιφέρεια για την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου και σημαντικού έργου, το οποίο μπορεί να γίνει οδηγός για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα».
Στην επίσκεψη στο δυτικό παράκτιο μέτωπο παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, καθώς και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Όπως δήλωσε η κ. Πατουλίδου, «στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, εγχείρημα που αγκάλιασε και ο Πρωθυπουργός. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα παρεμβάσεις όπως αυτή που υλοποιείται στο δυτικό παράκτιο μέτωπο. Το έργο είναι σε εξέλιξη και θα γίνει πράξη, χάρη στην τόσο καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια εμβληματική παρέμβαση, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από Περιφέρεια. Αφορά στην εξυγίανση, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων μη επικίνδυνων αποβλήτων. Είναι έργο ύψους 8 εκ. ευρώ, που υλοποιείται από τον προηγούμενο Ιούλιο, σε μια περιοχή τριών Δήμων (Δέλτα, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Θεσσαλονίκης), έκτασης 600 στρεμμάτων και μήκους ακτογραμμής 6 χλμ. Είναι μια περιοχή που επί δεκαετίες στερήθηκε τόσο το ενδιαφέρον, όσο και το σχεδιασμό και την ανάδειξη που δικαιούται. Το πρώτο βήμα είναι η εξυγίανση και αποκατάσταση και ο μεγάλος στόχος είναι αυτή η περιοχή να συνδεθεί βιώσιμα με τον υπόλοιπο αστικό ιστό και να αποτελέσει την αρχή της συνολικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχουμε παρέμβει σε τρία σημεία: Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Γεμιστήρια του ΟΣΕ, Δενδροπόταμος και σήμερα παρεμβαίνουμε στα παλιά Βυρσοδεψεία, όπου βρίσκεται και ο μεγάλος όγκος των αποβλήτων».
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε: «Η παρέμβαση της Περιφέρειας είναι η μόνη και η πρώτη μέχρι σήμερα παρέμβαση που γίνεται στο δυτικό παράκτιο μέτωπο. Η σπουδαιότητά της, παρά τον μικρό προϋπολογισμό, είναι τεράστια για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο καθαρισμός, η απορρύπανση και η προστασία του δυτικού παράκτιου μετώπου αποτελεί μεγάλο, σημαντικό και σωτήριο έργο για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη και αποτελεί μια πρωτοβουλία του Απόστολου Τζιτζικώστα, που όταν πρωτοήρθαμε στην περιοχή αγκάλιασε το πάγιο αίτημά μας για μια τέτοια παρέμβαση και την υλοποιεί».
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης και ο Υφυπουργός πραγματοποίησαν σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.