Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής αγοράς στη μετά την κρίση εποχή χαρακτηρίζεται η διαχείριση της εταιρείας Μαρινόπουλος… με την επιχειρούμενη διάσωσή της μέσω της υπαγωγής στις διατάξεις εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα να είναι θέμα ζωής και θανάτους για εκατοντάδες προμηθευτές της
Η Μαρινόπουλος έχει οφειλές σε 2.000 προμηθευτές, στις τράπεζες, αλλά και στο Δημόσιο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε1,32 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μισθοδοσίες των 12.500 εργαζομένων, αλλά υπολογίζονται τα ενοίκια για τα περίπου 820 καταστήματα της αλυσίδας. Όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που θα αποφασίσει εάν η Μαρινόπουλος θα υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα και θα τύχει προστασίας από τους προμηθευτές – πιστωτές της.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για το μέλλον της Μαρινόπουλος.
Το «καλό» και το «κακό» σενάριο για την Μαρινόπουλος
Στο κακό σενάριο θα υπάρξει ξαφνικός θάνατος της αλυσίδας που σημαίνει ότι οι πιστωτές της δεν θα εισπράξουν παρά μόλις το 21% των οφειλών τους, όσο δηλαδή αποτιμάται η αξία των παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων μαζί με το απόθεμα εμπορευμάτων.
Στο καλό σενάριο θα πάρει παράταση ζωής έως τις 16 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων μαζί με την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης διάρκειας 15 ετών που η αλυσίδα έχει προτείνει και βάσει του οποίου προβλέπεται η αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Το πλάνο εξυγίανσης
Το 15ετές πλάνο εξυγίανσης προβλέπει δραστική μείωση κόστους, δίχως απολύσεις, αναδιάρθρωση διευθύνσεων και τμημάτων, περικοπή πολλών διοικητικών δαπανών, καθιέρωση στόχων αποδοτικότητας ανά στέλεχος και εργαζόμενο και διείσδυση σε νέες αγορές.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θέτει ως στόχο την εξόφληση των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό το αργότερο σε 1 χρόνο από σήμερα, τη δραστική μείωση εξόδων τα πρώτα 6 χρόνια και τη συνολική αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια. Κατά κάποιες πληροφορίες αν βρεθεί λύση μέσα από τον Πτωχευτικό Κώδικα, οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος θα υποστούν «κούρεμα» οφειλών που μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Αν και τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την αλυσίδα, ωστόσο εκατοντάδες μικρότεροι προμηθευτές προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν την άμεση πτώχευση.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το καταρτισθέν σχέδιο να αναλάβει η εταιρεία Σκλαβενίτης τα 33 υπερκαταστήματα της Μαρινόπουλος έχει ναυαγήσει και θα αναβιώσει μόνο εφόσον εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης.
ΕΤΣΙ θα σωθεί ο Μαρινόπουλος – Τι ετοιμάζουν για να παραμείνει ανοιχτή η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ