Monday, 27 January, 2025

Εφετείο: Ο Πάχτας και η Ελληνικός Χρυσός ζημίωσαν 15 εκατ. ευρώ τα ταμεία

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση δίνει άλλη τροπή στο σκάνδαλο της Χαλκιδικής

Η Εισαγγελία θα διερευνήσει την υπόθεση;

Ο Χρήστος Πάχτας πήγε για μαλλί με δικαστική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και έμπλεξε σε περιπέτειες  ο ίδιος, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και ίσως και η κυβέρνηση Σημίτη!

Τα πράγματα με τη σειρά:

Μέχρι σήμερα πολλές δικαστικές αποφάσεις έχουν κρίνει αν αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση η χρήση της λέξης «σκάνδαλο» για ένα πρόσωπο και είτε την δικαιολογούσαν, είτε την όχι.

Όμως όλες οι μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις είχαν αποφύγει να δώσουν τον ορισμό του σκανδάλου. Πολύ περισσότερο σε ότι αφορά τη λέξη «διαπλοκή». Ως σήμερα καμία δικαστική απόφαση δεν έκρινε αν η λέξη «διαπλοκή» αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση. Πολύ περισσότερο δεν όρισε καμία τον ορισμό της λέξης αυτής.

Για όλα όμως υπάρχει μια αρχή. Η δικαστική απόφαση που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα δίνει τον ορισμό του σκανδάλου και της διαπλοκής. Και ύστερα αποφαίνεται ότι αυτές τις δυο λέξεις αν τις αποδώσει κανείς στη δράση του Χρήστου Πάχτα στην υπόθεση της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» στη Χαλκιδική, δεν κάνει συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του εν λόγω πολιτικού. Διαπράττει μεν το αδίκημα της απλής δυσφήμησης, αλλά αυτό δεν τιμωρείται γιατί προέχει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων και δικαιωμάτων πολιτών της περιοχής που υφίσταται σοβαρότατα πλήγματα από την εξόρυξη μεταλλευμάτων στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή που εξέδωσε ο εφέτης Γιάννης Λαμπρόπουλος στο Εφετείο Πειραιά θέτει τελεσίδικα και ένα ακόμα πιο σοβαρό θέμα από το αν δικαιολογείται η χρήση των λέξεων «σκάνδαλο» και «διαπλοκή’ όταν «συντάσσεται» με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και τον Χρήστο Πάχτα. Η απόφαση διαπιστώνει οριστικά και τελεσίδικα ότι ο ίδιος ο Χρήστος Πάχτας ως υφυπουργός Οικονομίας το 2003 με τις υπογραφές που έβαλε στην παραχώρηση των εκτάσεων της Χαλκιδικής στην Ελληνικός Χρυσός», διέπραξε παράνομες πράξεις από τις οποίες τα ελληνικά ταμεία ζημιώθηκαν με ποσό τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διαπίστωση αυτή είχε γίνει και με πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, αλλά ο Χρήστος Πάχτας είχε ασκήσει έφεση αμφισβητώντας και ότι διέπραξε σκάνδαλο και ότι είναι διαπλεκόμενος και επίσης ότι διέπραξε παρανομίες στην υπόθεση αυτή, την οποία απέδωσε σε συλλογική κυβερνητική θέση. Κάτι ανάλογο ισχυρίζεται και ο Ακης Τσοχατζόπουλος για τα εξοπλιστικά και δεν έχουν άδικο. Είναι αδιανόητο να θεωρήσει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός απλώς προήδρευε του ΚΥΣΕΑ και της κυβέρνησης που αποφάσισε να δώσει χωρίς διαγωνισμό τη Χαλκιδική στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το ποιός «στόλισε» τον Χρήστο Πάχτα με τα προαναφερόμενα για σκάνδαλο, διαπλοκή και παρανομίες και δικαιώθηκε απο τα δικαστήρια του Πειραιά: ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ!!! Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η πρώτη απόφαση (Πρωτοδικείο Πειραιά) που δικαίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε το 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν μπορεί να παραπονεθεί ο κ.Πάχτας για δικαστικό καταπέλτη εναντίον του με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η απόφαση του Εφετείου εκδόθηκε πριν 3 μήνες από το Εφετείο Πειραιά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς μένει ως σήμερα στις δάφνες της δικαίωσης χωρίς να κάνει το οφειλόμενο παραπέρα βήμα.

Ποιό είναι αυτό;

Μα οι παρανομίες που διαπιστώνει η δικαστική απόφαση ότι έγιναν με υπογραφή Πάχτα. Το δικαστήριο κάνει εκτεταμένη ανάλυση και παρουσίαση στοιχείων με βάση τα οποία τα ελληνικά ταμεία ζημιώθηκαν με 15 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγο καιρό παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη δεκάδες υπάλληλοι γιατί είχαν χρησιμοποιήσει (και) απολυτήρια Λυκείου πλαστά η πτυχία πανεπιστημίου, επίσης πλαστά. Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά του Δημοσίου είναι απο την διαφορά βαθμού που θα είχαν αν δεν χρησιμοποιούσαν πλαστούς τίτλους σπουδών και το ποσό της ζημιάς ανέρχεται σε περίπου 10.000 ευρώ για αρκετά χρόνια. Όμως η Δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητα και υπολογίζει ότι χωρίς το πτυχίο δεν θα υπήρχε καν πρόσληψη, άρα και δεν θα καταβάλλονταν μισθοί. Έτσι υπολογίζει το σύνολο των μισθών και αυτό το σύνολο για όλα τα χρόνια φτάνει και στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οι ποινές λοιπόν που έχουν ως τώρα επιβληθεί είναι 14-15 χρόνια κάθειρξης «γιατί η πράξη έχει ηθική απαξία»,όπως τονίζεται στις αποφάσεις.

Στην περίπτωση Πάχτα οι δικαστές δεν έβγαλαν τις ζημίες από το …κεφάλι τους. Επί χρόνια για την υπόθεση αυτή είχε διενεργηθεί έρευνα απο τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ελληνικό κράτος είχε απεριόριστο χρόνο και μέσα να δείξει ότι δεν έγιναν καμία παρανομία, αλλά μετά πολλά χρόνια ερευνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η παράδοση των εκτάσεων στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ήταν παράνομη, δεν έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό και η ζημιά έφτασε στα 15 εκατομμύρια ευρώ

Οι υποθέσεις με τις καθαρίστριες κινήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σε 1-2 χρόνια με βαρύτατες καταδίκες. Το «σκάνδαλο» και η «διαπλοκή» Πάχτα-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ξεκίνησε το 2002-2003 όταν η κυβέρνηση Σημίτη αισθανόταν παντοδύναμη. Τότε η Κυβέρνηση Σημίτη διαφήμιζε ότι είχε πρωθυπουργό που αγρυπνούσε με το μπλοκάκι και παρακολουθούσε τα πάντα σε 24ωρη βάση.

ΜΕ βάση αυτό το «προσόν» του κ. Σημίτη ζητούσε από τον ελληνικό λαό να τον ξαναψηφίσει αφού ήταν «κέρβερος πάνω από τους Υπουργούς»

Τότε μάλιστα πολλοί έσπευδαν να παραδίδουν «σκάνδαλα σε φακέλους στο πρωθυπουργικό γραφείο». Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου κρίθηκε ότι ο Ακης τα έκανε μόνος του γιατί ήταν «μοναχοφάης» και είχε αυτονομηθεί από τον αντίπαλο Σημίτη».

Ο Χρήστος Πάχτας υποστήριξε ότι η υπόθεση Χαλκιδική ήταν «παρέμβαση της κυβέρνησης δια των αρμοδίων υπουργών ,ως συλλογικό όργανο και όχι επιλογή Πάχτα» και άρα δεν είναι υπόλογος ο Πάχτας. Το δικαστήριο με τις αποφάσεις του έκρινε ότι ο Χρ.Πάχτας έβαλε την υπογραφή του στις επίμαχες συμβάσεις. Άρα του είπε ουσιαστικά «να προσέχει κανείς που βάζει την υπογραφή του» και αυτό παραπέμπει σε παραιτήσεις Υπουργών(π.χ. Σούρλας, Νικολόπουλος κ.α.) που δεν ήθελαν να βάλουν υπογραφές σε «σκάνδαλα».

Ιδού πως περιγράφει το δικαστήριο του Πειραιά τις παρανομίες με τις οποίες υπήρξε ζημιά 15 εκατομμυρίων:

«…Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι μετά απο σχετική καταγγελία ,ως προς τα μέτρα κρατικής ενίσχυσης που εφήρμοσε η Ελλάδα υπέρ της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Β.Μ.Χ. η ευρωπαϊκή Επιτροπή ,αφού εκκίνησε την προβλεπόμενη διαδικασια έρευνας ,στις 23.02.2011 έκρινε ότι χορηγήθηκε …παράνομα από την Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 108 της συνθήκης γιο τη λειτουργία της ευρωπαϊκής Ενωσης ,υπέρ της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ,κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατομ ευρώ με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας τηςε και με την απαλλαγή της υποχρεωτικής καταβολής των συνδεομένων φόρων που είναι ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά ,όφειλε δε η Ελλάδα κατ επιταγή των άρθρων 2,3,4 να προβεί άμεσα σε ανάκτηση της ενίσχυσης αυτής(15,34 εκατομ ευρώ) με τους τόκους, Η Επιτροπή προέβη στην κρίση αυτή ,αφού προηγουμένως διέλαβε στο σκεπτικό της τα εξής: Στις 12.12.2003 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την ΤVX HELLAS στο Ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατομ ευρώ υπό όρους εξώδικου διακανονισμού, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός αμοιβαίων αξιώσεων (οι αξιώσεις της TVX HELLAS έναντι του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν σε 293 εκατομ ευρώ, λόγω ζημιών που υπέστη από τις επενδύσεις στα Μεταλλεία και απο δαπάνες που πραγματοποίησε για την προστασία του περιβάλλοντος) και την ίδια μέρα το Δημόσιο προέβη στην πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έναντι 11 εκατομ χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού απο ανεξάρτητο εκτιμητή και χωρίς ανοικτό διαγωνισμό. Η πώληση περιελάμβανε τρια Μεταλλεία (Στρατωνίου ,Σκουριών και Ολυμπιάδας) τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, γη, απόθεμα μεταλλευμάτων και τα πάγια στοιχεία ενεργητικού(εξοπλισμός εξόρυξης-επεξεργασίας, κατοικίες εργαζομένων και βιομηχανικά κτήρια) και η εταιρεία απηλλάγη από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου. Καταλήγοντας η επιτροπή έκρινε ότι το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανήλθε στα 15,34 εκατομ ευρώ έχοντας εξετάσει την τιμή των τριών επι μέρους μεταλλείων Στρατωνίου, Σκουριών, Ολυμπιάδας που συναποτελούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με βάση τους οικονομικούς παράγοντες που ίσχυαν κατά τη στιγμή πώλησης και την ικανότητα των εν λόγω Μεταλλέιων να καταστούν λειτουργικά ,η οποία αξία ανέρχεται για τα Μεταλλεία Στρατωνίου και Σκουριών σε 21.5 εκατ. ευρώ,..β) την αγοραία αξία της γης …γ) την αξία του αποθ’εματος μεταλλευμάτων.. κοιτάσματα μολύβδου, ψευδαργύρου»

Η απόφαση σημειώνει ότι η εύλογη αξία των Μεταλλέιων Κασσάνδρας σύμφωνα με εταιρεία μέτοχο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ(European Goldfields) ανεχρχόταν σε 411 εκατομ ευρώ τον Ιούνιο του 2004… Η απόφαση κρίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δια της κυβέρνησης Σημίτη δεν ήταν απλώς μεσάζων στην μεταβίβαση αυτή , αλλά ενεργό μέρος των συναλλαγών και μάλιστα σε μία σύμβαση είχε τη θέση του πωλητή κλπ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει τότε δελτίο Τύπου και κατηγόρησε τον Χρήστο Πάχτα για σκάνδαλο, διαπλοκή και ότι πήρε το μέρος των επιχειρηματιών συμφερόντων με τη στάση του και την υπογραφή του.

Ακριβώς αυτά συνέβησαν κατά την απόφαση η οποία καταφεύγει στο λεξικό και δίνει τον ορισμό του σκανδάλου ως εξής: ΣΚΑΝΔΑΛΟ =Κάθε πράξη, γεγονός, κατάσταση που αντιβαίνει στις καθιερωμένες αντιλήψεις περι ηθικής, θίγει το κοινό αίσθημα προκαλώντας δυσφορία και αγανάκτηση ή Σκάνδαλο+ πράξη ,ενέργεια, γεγονός, συμπεριφορά, κατάσταση που προκαλεί σοκ, δυσμένεια αποδοκιμασία. Στη λέξη διαπλοκή δίνει τον εξής ορισμό η δικαστική απόφαση: Φαινόμενο μη θεμιτής αμοιβαίας εξυπηρέτησης συμφερόντων μεταξύ παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Η δικαστική απόφαση κρίνει ότι έτσι αποδόθηκε σωστά η ευνοϊκή μεταχείριση του ιδιώτη(ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) από φορέα δημοσίας εξουσίας (Χρ. Πάχτα)που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος». Όπως προκύπτει ξεκάθαρα η δικαστική απόφαση κρίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί με 15 εκατομ ευρώ. Η απόφαση εκδόθηκε σε πολιτικό δικαστήριο και εκεί δεν υπήρχε εισαγγελέας, ώστε να στείλει την απόφαση για ποινική διερεύνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως σήμερα ειναι κυβέρνηση και θα έπρεπε να στείλει την απόφαση στην Εισαγγελία, ώστε να αρχίσει έρευνα για το ποιοί ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Τουλάχιστον έναν, τον Χρ. Πάχτα τον προσδιορίζει ρητά και κατηγορηματικά η απόφαση. Όπως είναι φανερό όμως δεν είναι δυνατόν να μην έδωσε την έγκριση μετά μάλιστα από ενδελεχή ενημέρωση ο τότε πρωθυπουργός και ίσως και άλλοι υπουργοί, αν έγιναν συσκέψεις για το θέμα της Χαλκιδικής Ο Χρ, Παχτάς είχε διακόψει απότομα μια συνέντευξη στο γαλλικό κρατικό κανάλι τότε επειδή η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν είχε λάβει ανταλλάγματα. Δεν απάντησε λέγοντας «πως τολμάτε να με ρωτάτε τέτοιο πράγμα».

Η δημοσιογράφος ρώτησε την εταιρεία ELDORANDO και εκπρόσωπος απάντησε ότι τους ζητούσε ο Πάχτας να διορίσει όλους τους δικούς του.

Είναι αυτό δώρο Ερευνήθηκε αν άλλοι έλαβαν ανάλογα ή άλλα δώρα με ανοίγματα λογαριασμών κλπ

Ιδού λοιπόν πεδίο έρευνας λαμπρό…

Υ.Γ. Ο Χρ. Πάχτας εκλέγεται και κόπτεται για την Χαλκιδική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έδρα στην Αθήνα. Ο κ. Πάχτας δίκασε την αγωγή του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στον… Πειραιά! Γιατί λέει μεταδόθηκε παντού η υπόθεση από τα ΜΜΕ. Άρα και στη… Γαύδο το επόμενο δικαστήριο.

ntokoumenta.gr

Εφετείο: Ο Πάχτας και η Ελληνικός Χρυσός ζημίωσαν 15 εκατ. ευρώ τα ταμεία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου