Πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών, έφυγε από τη ζωή η Ευθυμία Κιάου, η οποία συνδέθηκε με την πορεία του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε το 1914 στη Νάουσα, φοίτησε στο Διδασκαλείο Κοζάνης και σε ηλικία 18 ετών έγινε δασκάλα. Διορίσθηκε στο Αρκουδοχώρι Βερμίου και έπειτα δίδαξε στη Νάουσα, τη Νεάπολη Κοζάνης και την Εδεσσα. Αντιτάχθηκε στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά και έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έδρασε από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το 1941 παντρεύτηκε με τον επίσης αγωνιστή Θωμά Κιάο.
Το 1946 συνελήφθη με κατασκευασμένες κατηγορίες περί ανατροπής του πολιτεύματος, αλλά ουσιαστικά για την αντιστασιακή δράση της και ως κομμουνίστρια. Καταδικάστηκε από το Eκτακτο Στρατοδικείο Γιαννιτσών και πέρασε από τις φυλακές Βέροιας, Αβέρωφ, Θεμιστοκλέους, Κάστορος στον Πειραιά και τις Επανορθωτικές Φυλακές Θεσσαλονίκης.
Καταδίκη
Το 1952 αθωώθηκε από το εφετείο της Θεσσαλονίκης για την καταδίκη από το Εκτακτο Στρατοδικείο.
Από το Δημόσιο είχε απολυθεί το 1956 και εργάστηκε κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα στη Νάουσα και αργότερα στην Αθήνα, όπου μετακόμισε το 1957, όταν βγήκε από την εξορία ο σύζυγός της Θωμάς Κιάος.
Συνελήφθη πάλι στις 21 Απριλίου 1967 με την επιβολή της δικτατορίας. Εκτοπίσθηκε και φυλακίσθηκε στη Γυάρο, την Αλικαρνασσό και τον Ωρωπό, από όπου απολύθηκε το 1972. Ηταν από τις πρωτεργάτριες στην ίδρυση της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ), όπου διετέλεσε και πρόεδρος.
Ηταν μέλος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και του Συλλόγου Φυλακισθέντων -Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Είχε έναν γιο, τον Νίκο Κιάο, και δύο εγγόνια, τη Μαργαρίτα και τον Θωμά. Η πολιτική κηδεία της θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016 στις 14.00 και η ταφή της την Πέμπτη στις 15.30 από το νεκροταφείο της Νάουσας.
Η οικογένεια παρακαλεί αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα σε οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
gazzetta.gr
Εφυγε σε ηλικία 102 ετών η αγωνίστρια Ευθ. Κιάου