Sunday, 22 December, 2024

Ζωή Κωνσταντοπούλου ” Πολιτικές στο πλαίσιο των μνημονίων παραβιάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”

Ζωή Κωνσταντοπούλου ” Πολιτικές στο πλαίσιο των μνημονίων παραβιάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” 

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με 135 στελέχη του Εθνικού Ινστιτούτου Ανωτέρων Μελετών Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Γαλλίας ( INHESJ)

3_2

Στην ανθρωπιστική καταστροφή που επέφεραν τα Μνημόνια στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποδεχόμενη στο Εντευκτήριο της Βουλής, 135 μέλη του Εθνικού Ινστιτούτου Ανωτέρων Μελετών Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Γαλλίας (INHESJ)*.

Στη διάρκεια συνάντησής της με τα μέλη του INHESJ, η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε το πλήγμα που έχουν επιφέρει στο Κράτος Δικαίου, το Κοινωνικό Κράτος και στη Δικαιοσύνη οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Τα κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την υγεία παραβιάσθηκαν συστηματικά κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Και αυτό δεν είναι μόνο άποψη του Κοινοβουλίου και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά πιστοποιείται από τους Οργανισμούς Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη καθώς και από όργανα των Ηνωμένων Εθνών που εκκλήθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό το πρίσμα της αποπληρωμής του Δημοσίου χρέους» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι σημαντικό το ότι εμπειρογνώμονες όπως τα μέλη του Ινστιτούτου INHESJ, «που δρουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολιτικές στο πλαίσιο των μνημονίων, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως την ίδια την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τα μέλη του Ινστιτούτου για τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. «Μια Επιτροπή, η οποία εξετάζει ποιο μέρος του χρέους είναι παράνομο και απεχθές. Απ’ ό,τι φαίνεται ένα μέρος του χρέους συνδέεται με πρακτικές που παραβιάζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Φαίνεται, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του χρέους συνδέεται με υποθέσεις διαφθοράς, όπως συμβάσεις με την Siemens και την Thyssen Krupp», τόνισε.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Ινστιτούτου να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας για την αποκατάσταση των θηριωδιών που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Cyril Scott, ευχαρίστησε θερμά για την συνάντηση αυτή και εξήρε το μάθημα δημοκρατίας, όπως είπε, που παρακολούθησαν τα μέλη του INHESJ κατά την διάρκεια της ενημερωτικής κοινής συνάντησής τους με τα μέλη των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και η Γραμματέας της ίδιας Επιτροπής Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

*Το INHESJ είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στον Πρωθυπουργό της Γαλλίας και σκοπός του είναι να παράγει μελέτες για την Ασφάλεια και την Δικαιοσύνη και να οργανώνει ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε έμπειρα στελέχη του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα της χώρας. Οι 135 συμμετέχοντες στην επίσκεψη στην Ελλάδα, είναι έμπειρα στελέχη της κρατικής διοίκησης και τους ιδιωτικού τομέα, όπως Αστυνομικοί Διευθυντές, Συνταγματάρχες της Γαλλικής Χωροφυλακής, εκπρόσωποι: του Νομαρχιακού Σώματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, Εισαγγελείς, Πρόεδροι Δικαστηρίων και Διευθυντές Ασφάλειας μεγάλων γαλλικών εταιριών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου