Friday, 24 January, 2025

Η εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Με την ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι Προσδοκίες των Πολιτών», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χτες το βράδυ.

Στην εκδήλωση κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης και ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες.Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη, θα είναι νομοτελειακή εξέλιξη, αν δεν επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση της, με τη μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ και σημείωσε πως θεμέλιό της είναι το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου προϋποθέτει:

-Τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης.

-Την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων -πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην περίοδο μεγάλων προκλήσεων που διέρχεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στα προβλήματα στη λειτουργία της ΕΕ και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα.

«Οι δυνάμεις του λαϊκισμού οραματίστηκαν: νέα τείχη και φράκτες να ορθώνονται παντού στην Ευρώπη, νέες εθνικές περιχαρακώσεις, που θα ξόρκιζαν δήθεν, τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Όμως οι φωνές αυτές, με τις υπεραπλουστευμένες προτάσεις, τις επιφανειακές επεξεργασίες και τις εύκολες λύσεις, αποδείχθηκαν αφελείς. Αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο πολιτικό οικοδόμημα στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, έχει πολύ ισχυρές βάσεις και αντέχει στις ισχυρές αναταράξεις. Το γεγονός όμως ότι οι νοσταλγοί της εθνικής μοναξιάς δεν έπεισαν, δεν σημαίνει αυτόματα, ότι και τα προβλήματα δεν είναι υπαρκτά», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «η Ευρώπη σήμερα, δυσκολεύεται να διαχειρισθεί τον γιγαντισμό της και τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της ενοποίησης και της εμβάθυνσής της. Οι ανισότητες, δημοσιονομικές και κοινωνικές, διευρύνονται, τόσο μεταξύ των πολιτών, όσο και μεταξύ των χωρών – μελών. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση φανέρωσε ένα μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης. Η ανασφάλεια και το κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας δοκιμάζει τα όρια αντοχής, ακόμα και του ίδιου του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και των ευρωπαϊκών αξιών. Ελλείψει ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και διοικητικής συνοχής, η Ευρώπη καταλήγει μικρή στα μεγάλα ζητήματα και μεγάλη στα μικρά».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πορεία της στο μέλλον με νέους όρους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:

-Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

-Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης.

-Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί και πραγματικά να είναι κοινή.

-Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία.

-Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

-Να υιοθετήσει, τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες και η Αυτοδιοίκηση στη βελτίωση της ΕΕ, στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και εμβάθυνση, ζητώντας ενίσχυση του ρόλου τους: «Είναι τώρα η σειρά της Ευρώπης, στη διαδικασία που έχει μπροστά της για την ενίσχυση της ενοποίησής της, να μας εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο. Γιατί μόνο έτσι η Ευρώπη θα ακούσει πιο καθαρά την κοινωνία. Γιατί μ’ αυτό τον τρόπο, ο διάλογος δεν θα κλείσει, αλλά θα παραμείνει ανοιχτός και διαρκής. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε από τον πλουραλισμό της, από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειάς της. Γιατί η Ευρώπη είναι το σύνολο των 27 κρατών – μελών που την απαρτίζουν και όχι μόνο των ισχυρών. Οι Περιφέρειες και οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Markku Markkula δήλωσε πεπεισμένος ότι «μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, που θα είναι κοντά στους πολίτες της». Ο κ. Markkula αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και εξήγησε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου με τους πολίτες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 130 αντίστοιχες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΕ, προκειμένου να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες μέσω των Περιφερειών και των Δήμων, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τη συμμετοχή τους στο διευρυμένο αυτό διάλογο.

Στόχος, είπε ο κ. Markkula, είναι να μεταφερθούν στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά και πώς θα οικοδομηθεί ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

«Τα μέλη μας δεν έρχονται μόνο στις Βρυξέλλες για τις ολομέλειες και τις επιτροπές. Φέρνουν μαζί τους τις ιδέες τους, τη φωνή των λαών τους, τις γνώμες τους, στο κέντρο των αποφάσεων, στην καρδιά της Ευρώπης. Μετά το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πεισθεί ότι πρέπει να οικοδομηθεί στη φωνή των Περιφερειών, των πόλεων και των πολιτών της. Όλοι μπορούν να συμβάλλουν στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Ο διάλογος αυτός έχει χρησιμότητα, δεδομένου ότι το 70% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχει αντίκτυπο στις πόλεις και στην ύπαιθρο και εκεί υλοποιείται. Οι αιρετοί θα πρέπει να αποφασίσουν για τον μέλλον της ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ενθαρρύνει τα μέλη της να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για να δημιουργήσουν αξία. Χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους του ταμείου συνοχής. Να κάνουμε σωστή απορρόφηση των πόρων, κάτι που δεν γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Markkula.

Παρά τη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Markkula επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υπόδειγμα σωστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι, με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε μάλιστα παράδειγμα για όλους τους τοπικούς άρχοντες, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους για να υλοποιήσει τα έργα που χρειάζονται οι πολίτες στην Περιφέρειά του.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, αναφέροντας ως κυρίαρχα προβλήματα της ΕΕ την «έντονη γραφειοκρατικοποίηση και την υπερβολική ρύθμιση, την έλλειψη προσαρμογής και διόρθωσης στις αλλαγές των καιρών και στην εικόνα της στους πολίτες».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου