Τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο απαγορεύει η ΕΛ.ΑΣ.
«Εκδίδεται, αργότερα σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, Γιάννης Λαγός, απηύθυνε κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. δεν με φοβίζετε. ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά», έγραψε ο Γιάννης Λαγός.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα δώσει το παρών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Το τεστ κορωνοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα ειναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιωτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ», έγραψε ο Γιάννης Λαγός, ενώ σε άλλη ανάρτησή του καλεί σε συγκέντρωση «Εθνικιστών» έξω από το Εφετείο».
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά
Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία στις 7 Οκτωβρίου κρίθηκε ομόφωνα από δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση.
Το βάρος πλέον πέφτει στα ελαφρυντικά που έχουν αιτηθεί οι καταδικασθέντες, αφού από αυτά κρίνεται η επόμενη μέρα της διαδικασίας καθώς και οι ποινές που θα επιβληθούν στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος).
Οι δικαστές μετά από διάσκεψη που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα. Από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.
Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την δολοφονία Φύσσα -πλην του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση. Μετέπειτα, τον λόγο θα λάβει η Εισαγγελέας η οποία θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές των καταδικασθέντων. Ακολούθως οι συνήγοροι της υπεράσπισης θα πραγματοποιήσουν τις αγορεύσεις τους. Τη Δευτέρα αναμένεται πως η διαδικασία δεν θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών. Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη (13/10) οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή. Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.
Πηγή: iefimerida.gr