Friday, 24 January, 2025

Η Παναγία Σουμελά υποδέχτηκε στο Βέρμιο, νέους Πόντιους από όλη την Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη προσμονή ξεκίνησαν και φέτος οι εργασίες του 19ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η άφιξη και τακτοποίηση των εκπροσώπων των Σωματείων, ενώ η τελετή έναρξης των εργασιών έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Ιουλίου, με το καλωσόρισμα των νέων από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, τους σύντομους χαιρετισμούς των παρευρισκομένων επισήμων και την παρουσίαση της πρώτης εισήγησης από τον οικονομολόγο Βασίλη Πόντιο, με θέμα «Οικονομία και Μετανάστευση», και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 16 Ιουλίου.
«Για άλλη μια χρονιά το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» ανοίγει τις πύλες του, ανοίγει τις αγκάλες του και υποδέχεται τους νέους Ποντίους, υποδέχεται τις ποντιακές νεολαίες απ’ όλο τον κόσμο για 19η συνεχή χρονιά», ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, κ.κ. Παντελεήμονας, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζω τη λαχτάρα σας γι’ αυτή τη συνάντηση, γνωρίζω την αγάπη σας για τον Πόντο, την ιστορία, τη γλώσσα, τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων σας που άφησαν το δικό τους ισχυρό στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό. Γνωρίζω ότι η αγάπη σας για τον Πόντο, για τις ρίζες σας είναι αυτή που σας κρατάει ενωμένους. Είναι όντως συγκινητικό και αξιέπαινο ότι όλοι εσείς που βρίσκεστε αυτές τις ημέρες εδώ, παρ’ ότι ζείτε σ’ έναν κόσμο και σε μία κοινωνία, που οι αρχές, οι αξίες, η παράδοση και η πίστη αμφισβητούνται, εσείς μένετε σταθεροί στις αξίες αυτές που διδαχθήκατε από τις οικογένειές σας. Χωρίς ψυχή δεν υπάρχει άνθρωπος και χωρίς ιστορία και παραδόσεις δεν υπάρχουν έθνη, δεν υπάρχουν λαοί. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω με πατρική στοργή και αγάπη στον ιερό αυτό τόπο, στο κοινό σπίτι όλων των Ποντίων. Αυτή η ενότητα μεταξύ σας κάτω από την σκέπη της Παναγίας Σουμελά είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, γιατί αυτή είναι που συμβάλλει στη διατήρηση του ποντιακού ελληνισμού και στην ανάδειξη των θεμάτων που τον απασχολούν. Αλλά είναι και αυτή που σας βοηθά να διατηρήσετε την πολιτιστική σας ταυτότητα μέσα στον κυκεώνα της παγκοσμιοποιήσεως. Αυτή πιστεύω είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του Συναπαντήματος που συνεχίζεται για 19η χρονιά με αμείωτη συμμετοχή και ενδιαφέρον».
Το σύντομο χαιρετισμό του απηύθυνε στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
«Αυτό που μας κάνει επί χιλιάδες χρόνια να είμαστε ζωντανοί και να παραμένουμε σαν ελληνισμός είναι οι ρίζες μας, είναι αυτό το κοινό που μας δένει, από τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι πρώτα απ’ όλα η οικογένειά μας, η μία αγκαλιά, είναι μετά ο ελληνισμός στις πατρίδες μας, η δεύτερη αγκαλιά η μεγαλύτερη, και η ακόμα πλατύτερη αγκαλιά, αυτή που συναντάμε εδώ στην Παναγία Σουμελά, η αγκαλιά της «Πλατυτέρας», η αγκαλιά της Παναγίας Σουμελά», υποστήριξε. «Αυτά μας κρατούν χιλιάδες χρόνια ριζωμένους και όρθιους απέναντι στις δυσκολίες, τις οποίες έχουμε περάσει. Η αλληλεγγύη, οι παραδόσεις μας ήταν αυτές που μας κρατούν και χάρη σε αυτές είμαστε εδώ», συνέχισε ο κ. Αμανατίδης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, το πιο σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η νεολαία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, η νεολαία είναι ζωντανή και αυτή τη ζωντάνια χρειάζονται οι παλαιότερες γενιές. Ζωντάνια και φρέσκιες ιδέες που πρέπει να εκφραστούν και εδώ, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμών.
Στο βήμα ανέβηκε ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του ότι «είναι η εποχή, είναι οι στιγμές που πρέπει ακόμα περισσότερο να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, ό,τι καλύτερο μας έχουν κληρονομήσει οι πρόγονοί μας από τη λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πρέπει να πάμε, μετά από πολλά χρόνια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, φτώχειας, ανεργίας, χρειάζεται να γυρίσουμε πραγματικά την πλάτη όλοι μας σε όλους αυτούς που θέλουν να χωρίσουν το λαό μας, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους επιστήμονες, όλους τους νέους και τις νέες, ανάλογα με το τι ψηφίζουν, τι ιδεολογία έχουν και άλλα τέτοια διάφορα. Είναι χρήσιμο να κρατάμε ό,τι καλύτερο στοιχείο υπήρχε σ’ αυτές τις παραδόσεις, σ’ αυτά τα έθιμα των προγόνων μας. Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι από εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, ρατσισμός, αρρώστιες».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επιπλέον ότι βρίσκεται στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης. Επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών και δήλωσε ότι είναι σταθερά στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και των συλλόγων τους και ότι παράλληλα, συνεχίζεται θερμά η στήριξη, τόσο στο εθνικό κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, των προσπαθειών που γίνονται για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Το 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας καλωσόρισε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Πόντιοι είναι ένα κομμάτι ελληνισμού που έχει δεινοπαθήσει και δεν ξέρω αν απαλύνεται ο πόνος με κουβέντες, ένας πόνος διωγμών, ένας πόνος που συνεχίστηκε κι εδώ στην Ελλάδα, καθώς δεν έτυχαν της σωστής μεταχείρισης. Τους Πόντιους τους αγαπώ, γιατί βλέπω την απλότητά τους. Εκπέμπουν μία αγνότητα και μία εντιμότητα και αυτή είναι που πρέπει να εισπράξουμε».
Οι Πόντιοι εκπέμπουν Ελληνισμό και Ορθοδοξία και σε κανένα από αυτά τα δύο δεν θα πρέπει να γίνει η ελαχίστη έκπτωση, ανάφερε χαρακτηριστικά, στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Λεβέντης.
Στην έναρξη των εργασιών του Συναπαντήματος, το παρών έδωσε και ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεζυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το Συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας σε αυτόν τον ιερό και εμβληματικό χώρο δείχνει τη δυναμική αυτής της ιστορίας, αποδεικνύει τη συνέχεια της παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά και επιβεβαιώνει την ισχύ των πολιτισμικών και πολιτικών στοιχείων του ποντιακού ελληνισμού. «Ζούμε σε εποχές που κυριαρχούν η αστάθεια και οι ασύμμετρες απειλές. Μέσα σε αυτό το αναμφισβήτητα δύσκολο περιβάλλον καλούμαστε όλοι να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας. Μιας ιστορίας που περιέχει σύμβολα. Είναι συνυφασμένη με θυσίες και ηρωικές πράξεις. Στην ιστορία έχει καταγραφεί η γενοκτονία και ο ξεριζωμός του ποντιακού ελληνισμού», τόνισε ο κ. Βεζυρόπουλος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι μέσα από το Συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας συναντιούνται οι μνήμες του παρελθόντος με τις ανάγκες του μέλλοντος. Η τρίτη και η τέταρτη γενιά των Ποντίων αναλαμβάνει την ευθύνη να υπερασπιστεί την κιβωτό της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού με πίστη και περηφάνια, με τη δύναμη των έργων. Το 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας δεν είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά όπως τόνισε ο κ. Βεζυρόπουλος, κρατάει γερά στα χέρια του το νήμα της ιστορίας, αναζωογονεί τη συλλογική ιστορική μνήμη, φέρνει στον 21ο αιώνα τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία του ποντιακού ελληνισμού, αποτελεί προμαχώνα της ιστορίας.
Το δικό του χαιρετισμό απηύθηνε και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε με τη σειρά του για τη βέβαιη επιτυχία της διοργάνωσης του 19ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, «βλέπω πραγματικά αυτή τη φλόγα του πρόσφυγα, αυτή τη ζωντάνια, η οποία έκανε τους προγόνους μας, τους παππούδες μας, τους πατεράδες μας να μπορέσουν να αγωνιστούν, να ξεχωρίσουν, να σταθούν όρθιοι και να προκόψουν. Αυτή τη φλόγα τη διακρίνω σ’ εσάς, στα μάτια σας και σας εύχομαι να τη διατηρήσετε και να τη μεταλαμπαδεύσετε και στα παιδιά σας».
Την προσπάθεια και τη σημαντική συμβολή της ποντιακής νεολαίας αναγνώρισε και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης, ο οποίος ανάφερε ότι «19 χρόνια συνεχόμενα οι νέοι ποντιακής καταγωγής, αδιάσπαστο κομμάτι του συνόλου της νεολαίας μας, δίνουν βροντερό παρών ενωμένοι, και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Μέσα από τον τρόπο που δουλεύουν τα παιδιά μας σήμερα, μπορεί κανείς να ακούσει την εκκωφαντική σιωπή των καμπαναριών του Πόντου. Ελπίζουμε κάθε χρόνο να είστε εδώ και αγωνιούμε για το 20ο Συναπάντημα».
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση με την εισήγηση από τον οικονομολόγο, Βασίλη Πόντιο και θέμα «Οικονομία και Μετανάστευση».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της εξερχόμενης μετανάστευσης. Το ελληνικό κράτος εκτιμάται ότι δαπάνησε για τη μόρφωση των Ελλήνων περίπου 8 δις ευρώ, η οποία ωστόσο, καταλήγει να διοχετεύεται στις χώρες υποδοχής των Ελλήνων μεταναστών.
Τονίστηκε τέλος, η ανάγκη για χάραξη πολιτικών που θα είναι σε θέση να περιορίσουν την ένταση του φαινομένου της μετανάστευσης, καθώς και πολιτικών που θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της επιστροφής όσων το επιθυμούν, με εξασφαλισμένες προοπτικές εργασίας.
της Χριστίνας Κοτανίδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου