«Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις». Μια φράση που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές.
Είναι όμως έτσι; Ή πρόκειται για μια ψευδαίσθηση ότι για μια φορά στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το πού ζούμε ή από την κοινωνικοοικονομική μας κατάσταση, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον ιό; Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες.
Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες. Και εάν σε συνθήκες σταθερότητας και κανονικότητας τα ΑμεΑ και με χρόνιες παθήσεις, οι οικογένειές τους και το υποστηρικτικό τους δίκτυο βιώνουν αποκλεισμό, φτώχεια διακρίσεις όλων των μορφών, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι συμβαίνει σε περιόδους σαν αυτή της πανδημίας που ζούμε από πέρυσι. Μιας πανδημίας με σκληρές επιπτώσεις όχι μόνο στο υγειονομικό πεδίο αλλά στο κοινωνικό, στο οικονομικό και γενικότερα σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας και ψυχοσύνθεσης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)Γιάννης Βαρδακαστάνης μιλά στο makthes.gr για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία, τον τρόπο εμβολιασμού των ατόμων αυτών αλλά και για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε υγειονομικό επίπεδο τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις είναι από τις πρώτες ομάδες έκθεσης στον κορονοϊό. Ακούμε καθημερινά για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό την φράση “έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα”. Τα υποκείμενα νοσήματα ισοδυναμούν με χρόνιες παθήσεις. Μάλιστα, έχουμε ζητήσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό ΑμεΑ που έχουν νοσήσει, αλλά δεν έχει τέτοια δημόσια ανάλυση ο ΕΟΔΥ», αναφέρει.
Και συμπληρώνει: «Ευτυχώς στη χώρα μας είχαμε πολύ λίγα προβλήματα στα ιδρύματα και τις κλειστές δομές που φιλοξενούν τα ΑμεΑ, ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες και μάλιστα αναπτυγμένες στην ΕΕ. Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Μ. Βρετανία, η Βόρεια Ιταλία θρήνησαν χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας… διαβάστε τη συνέχεια στο makthes.gr