Monday, 27 January, 2025

Θάνατος 42χρονου γιατρού: Τα υποκείμενα νοσήματα και το τελευταίο του μήνυμα

Πανελλήνια θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του 42χρονου πνευμονολόγου, Αντώνη Χατζηγεωργίου από κορονοϊό.

Ο άτυχος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών κατέληξε τα ξημερώματα της Κυριακής στο «Αττικό» νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος γιατρός είπε προσβληθεί από τον φονικό ιό από ασθενή του που είχε εξετάσει στο ιδιωτικό του ιατρείο στις αρχές του μήνα.
Στις 5 Νοεμβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο και δέκα μέρες μετά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι συνάδελφοί του έκριναν ότι πρέπει να διασωληνωθεί.
Ο άτυχος γιατρός έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία και βρογχικό άσθμα και χρειάστηκε αμέσως την υποστήριξη οξυγόνου.
Ο Αντώνης Χατζηγεωργίου εκτός από το ιδιωτικό του ιατρείο, εργαζόταν και σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ είχε σπουδάσει στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συγκίνηση προκάλεσε επίσης και η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook, εν μέσω αυτού του πολέμου που δίνουν καθημερινά οι γιατροί. Επρόκειτο για μια αναδημοσίευση ανάρτησης συναδέλφου του γιατρού από την Κοζάνη, στην οποία ανέφερε:
«ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ. Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου. Ανέκαθεν δεν είχε. Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς. Αυτούς που έχουν τη γνώση. Και δεν τους γουστάρουνε όχι τώρα τελευταία αλλά ανέκαθεν.
Δεν τους θέλουμε βρε αδερφέ. Μας χαλάνε τη ζαχαρένια μας, μας ζαλίζουν γενικώς ενώ είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως πέρα από την αφεντιά μας κανείς δεν φτουράει μια σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά ρε μπαγάσες, εσείς το τερματίσατε Στα ιατρικά ρε φίλε; Σε αυτά που χρειάζονται κανά δυο χρόνια μέχρι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ DNA και RNA, βακτηρίων και ιών, μεταγραφής και μετάφρασης, θνησιμότητας και θνητότητας;
Στα ιατρικά ρε φίλε; Που στα κανονικά σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Depon από το Stedon; Που παίρνεις αντιυπερτασικό και γράφεις στο κουτί “για την καρδιά”; Που χαπακώνεις Amoxil για ιούς, βακτήρια, μύκητες, περονόσπορους και δάκους;
Που μέχρι πρόσφατα η πομφόλυγα και η βλατίδα ήτανε “σπυράκι”, η φλεγμονή “κοκκινίλα” και η κρεατινίνη “βρε αδερφέ, τι είναι αυτό που μαυρίζει στις εξετάσεις μου;”; Και ξαφνικά τι; Ήρθε το περιστέρι της επιφοίτησης, σε κουτσούλησε και την είδες μέγας λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος, ολίγον παθολόγος και κάτι σε εντατικολόγος;
Όχι αδερφέ. Δεν στο παίζω έξυπνος. Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, μαυρίζει η οθόνη του υπολογιστή και ρίχνω κλωτσιά στον πύργο μπας και πάρει ξανά μπροστά, πάω να κουρέψω μόνος το μαλλί και βγαίνω από το μπάνιο χειρότερος και από κατσίκι κουρεμένο, πάω να το παίξω εκπαιδευτικός στο παιδί μου και καταλήγουμε τσακωμένοι εγώ στο ένα δωμάτιο αγκαλιά με τη Λόλα και αυτό στο δικό του…
Όχι λοιπόν. Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή. Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική.
Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη. Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες. Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις , υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα.
Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα “τα εμβόλια σκοτώνουν”.
Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του.
Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα. Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της».
Το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εξέφρασε την οδύνη του, για την απώλεια των δύο γιατρών που άφησαν την τελευταία τους πνοή χτυπημένοι από τον κορωνοϊό.
«Οι εξαιρετικοί επιστήμονες Γιάννης Μητρόπουλος καρδιολόγος και Αντώνης Χατζηγεωργίου πνευμονολόγος ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά την πανδημίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση.
Ο Πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους.
Η οικογένεια των γιατρών της Αθήνας έχασε δύο μέλη της που έπεσαν στο καθήκον πολεμώντας την επιδημία. Οι υγειονομικοί ρισκάρουν τη ζωή τους για να στηρίξουν την πατρίδα μας και να σώσουν τις ζωές των συμπολιτών μας. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς τους ήρωες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ανεύθυνες συμπεριφορές. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια των επίλεκτων αυτών συναδέλφων. Ο ΙΣΑ θα στηρίξει τις οικογένειες των εκλιπόντων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου