Ένοχο έκρινε και σε δεύτερο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης πρώην υπάλληλο ιδρύματος αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών
με αναπηρία για την υπόθεση κακοποίησης τριών παιδιών με νοητική υστέρηση, η οποία αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον υπάλληλο, ο οποίος ήταν φροντιστής με την ιδιότητα του θαλαμηπόλου του ιδρύματος, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή, όσο και πρωτόδικα, υπό τους όρους της εμφάνισης, μία φορά τον μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής του και της επιτήρησης από κοινωνικό λειτουργό. Αθώες έκρινε τις άλλες δύο υπαλλήλους, οι οποίες είχαν τιμωρηθεί για παράβαση καθήκοντος και είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, η καθεμία, η τότε αναπληρώτρια προϊσταμένη περίθαλψης και μία νοσοκόμα. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο για τον βασικό κατηγορούμενο «με την ιδιότητα του θαλαμηπόλου χτύπησε βιαίως με άγνωστο αντικείμενο τρεις περιθαλπόμενους του Κέντρου» που λόγω «της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν» ενώ «δια αλλεπάλληλων χτυπημάτων προκάλεσε (σ.σ. στα θύματα) πολλαπλές εκχυμώσεις και μελανιές στην περιοχή των μηρών».
Πρόκειται, για το παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «’Αγιος Δημήτριος» που βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.
Τι λένε οι δικηγόροι του κατηγορούμενου
Ο γνωστός ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς και ο γιος του, Νάσος Διαλυνάς, οι οποίοι είναι συνήγοροι του υπαλλήλου που κρίθηκε ένοχος, μίλησαν στο ThessToday.gr, και μεταξύ άλλων ανέφεραν πως αναμένουν να δουν την αιτιολογία αυτής της απόφασης, καθώς «σύμφωνα με τα αδιάσειστα στοιχεία που προσκομισαμε στο δικαστήριο, το διάστημα που φέρεται να έγιναν τα χτυπήματα, όπως αποδείχθηκε και μέσω του γιατρού που εξέτασε τα θύματα, ο πελάτης μας βρισκόταν σε άδεια και δεν είχε καν υπηρεσία, άρα δεν ήταν καν στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος» εκείνες τις ημέρες. Ο πελάτης μας κατηγορείται πως κακοποίησε τα τρία παιδιά με ειδικές ανάγκες, μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Αύγουστο του 2014, όπου όμως δημιουργείται κάτι παράδοξο. Ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται να κακοποίησε αυτά τα παιδιά, είναι ο ίδιος όπου προέβη σε δύο καταγγελίες, μια στην στην προϊστάμενή του και η δεύτερη στην πρόεδρο του ιδρύματος. Μάλιστα, με βάση αυτήν την καταγγελία εκκινήθηκε πειθαρχική δίωξη αλλά και ποινική. Στην πρώτη αθωώθηκε, ενώ στην δεύτερη έχουμε την σημερινή απόφαση, όπου καταδικάστηκε από το Εφετείο.
Θέλουμε να δούμε ποια είναι η αιτιολογία της απόφασης διότι αυτός που ξεκίνησε την διαδικασία έρευνας του περιστατικού καταδικάστηκε για την κακοποίησης των παιδιών. Μάλιστα, ο γιατρός που εξέτασε τα παιδιά, κατέθεσε πως με βάση της μορφής των χτυπημάτων των παιδιών, δηλαδή των μελανιών που είχαν, φέρεται πως το συμβάν έγινε σε χρόνο, όπου ο συγκεκριμένος υπάλληλος έλειπε. Το δικαστήριο θα πρέπει να αιτιολογήσει για ποιον λόγο δέχθηκε την ενοχή του πελάτη μας, καθώς μέσω στοιχείων που δεν επιδέχονται διαφορετικής ερμηνείας, ο ίδιος έφερε στην επιφάνεια το γεγονός της κακοποίησης».