Monday, 18 November, 2024

Θεσσαλονίκη: Παρουσία Κ. Μητσοτάκη δόθηκε το «πράσινο» φως για τον πρώτο ουρανοξύστη

Νέα μορφή θα δώσει το μεγάλο έργο που πρόκειται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο στα ιστορικά κεραμοποιία Αλλατίνη της Νέας Ελβετίας, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης παρουσίασε το “όραμα” του, δίνοντας στη δημοσιότητα τα σχέδια για τον πρώτο ουρανοξύστη στη Θεσσαλονίκη. Με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία ενός οικιστικού πόλου στην ανατολική Θεσσαλονίκη, μέσω επένδυσης του Σταύρου Ανδρεάδη που θα ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ. Βασικός σκοπός της επένδυσης είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής και η ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων της ιστορικής κεραμοποιίας.

Μάλιστα, στο ακίνητο των 81,2 στρεμμάτων, που ανήκει στην ΣΤΑΝΤΑ Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων, θα αξιοποιηθούν και τα επτά διατηρητέα κτήρια, ενώ ο ουρανοξύστης των 100 μέτρων, που θα περιλαμβάνεται στα σχέδια θα αποτελέσει τον πρώτο της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, ο κ. Ανδρεάδης είπε πως «επιτρέψτε μου να σας πω κάποιες σκέψεις για όλο αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας. Όταν αγοράστηκε η έκταση αυτή υπήρξε το δίλημμα του συμβατικού δρόμου ο οποίος ήταν να πολεοδομήσει την έκταση χτίζοντας πολυκατοικίες που καλύπτουν σχεδόν το 100% της επιφάνειας. Δρόμους, τσιμέντο, άσφαλτος κ.α. , κάνοντας κατά την άποψη μου κάθε άλλο παρά οικολογική προσέγγιση. Αντί της συμβατικής πολεοδόμησης που συν τοις άλλοις θα έπνιγε με έναν ασφυκτικό τρόπο εναγκαλισμό το διατηρητέο αυτό κτίριο πιστέψαμε πως μπορούμε αν και φαινόταν αδύνατο, να προτείνουμε κάτι καινούριο». «Να συμπεριληφθεί όλη η δόμηση σε ένα πολυώροφου κτίριο ύψους 100 μέτρων και εμβαδού 29.800 μέτρων.

Όλος ο υπόλοιπος χώρος να διαμορφωθεί σε ένα κοινόχρηστο πάρκο προσβάσιμο σε όλους». Επίσης, υπογράμμισε ότι «Όλες οι θέσεις σταθμεύσεις να γίνουν υπόγειες και να μην υπάρχει κανένα αυτοκίνητο στην επιφάνεια. Παράλληλα το μεγάλο κεντρικό κτίριο με εμβαδό ισογείου 7.700 μέτρων και συνολικού εμβαδού περίπου 13.000 τ.μ.». Στο τέλος της ομιλίας του επεσήμανε πως «Είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προσδιορίζεται για πολιτιστικές χρήσεις. Αποφασίσαμε να το εισφέρουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης γιατί πιστεύουμε πως αυτός είναι ο φορέας που θα μπορούσε να το αξιοποιήσει». Κατά τον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτός ο εγκαταλελειμμένος χώρος σήμερα σηματοδοτεί ταυτόχρονα την υλοποίηση ενός οράματος ενός ανθρώπου (Σταυρού Ανδρεάδη) ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση, τη διάθεση και το πείσμα να κάνει πράξη τα σχέδια του.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «Είδαμε στο βίντεο της παρουσίασης το πώς μπορούμε σκεπτόμενοι με όρους μέλλοντος και οχι κατά ανάγκη παρελθόντος η παρόντος να ξανά σκεφτούμε την ανάπλαση ενός χώρου ο οποίος εδώ και δεκαετίες είναι εγκαταλελειμμένος με απόλυτο σεβασμό στην βιομηχανική κληρονομιά της πόλης αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνοντας όλα όσα ξέρουμε για το μέλλον των βιώσιμων πόλεων. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τολμηρή σκέψη του Σταύρου ο οποίος αντελήφθη ότι ο καλύτερος χώρος αξιοποίησης αυτού του μεγάλου χώρου έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνδυάσουμε την ανάδειξη του βιομηχανικού κτηρίου, τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινόχρηστου πάρκου πράσινου το οποίο θα το χαρούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη δυνατότητα της εμπορικής αξιοποίησης με βάση τη δομημένη έκταση που δίνει ο νόμος, ο μόνος τρόπος ήταν να κινηθούμε καθ ύψος, να κάνουμε κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα που όμως είναι αρκετά συνηθισμένο στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία κινήθηκαν γρήγορα ώστε να εκδοθεί το σχετικό ΠΔ που επιτρέπει όλη η δόμηση να μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα πύργο ύψους 100 μέτρων, το πρώτο-είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλα- πολύ υψηλό κτήριο στη Θεσσαλονίκη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου