Thursday, 26 December, 2024

Κλοπή από θυρίδες στο Ψυχικό: Η αυτοψία της ΕΛ.ΑΣ., το περίεργο συμβάν και το “μυστικό”

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες για παραβίαση τεσσάρων θυρίδων
σε τράπεζα στο Ψυχικό. Η αστυνομία πραγματοποίησε αυτοψία στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, ενώ με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων η αξία των κλοπιμαίων αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Στόχος των αστυνομικών είναι να βεβαιωθούν ότι οι θυρίδες, εκτός από τέσσερις αυτές που έχουν βρεθεί παραβιασμένες, δεν έχουν διαρρηχθεί.

Για το περιστατικό μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο δικηγόρος μιας εκ των μισθωτριών των θυρίδων που κλάπηκαν, Γιάννης Μαρακάκης. Πρόκειται για θυρίδες που είναι μικρά ντουλάπια, συνεπώς είναι σχεδόν αυτονόητο ότι και οι τέσσερις μισθώτριες απώλεσαν και πολλά χρήματα και κοσμήματα. Όσον αφορά τη δική μου εντολέα έχασε ένα εκατ. ευρώ και κοσμήματα- κειμήλια, τα οποία κοστολογούνται πάνω από 2 εκατ. ευρώ με μια πρόχειρη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής», σημείωσε ο δικηγόρος. Επειδή πρόκειται για ένα κατάστημα το οποίο διατηρεί 1.500 θυρίδες, οι αρχές θέλουν σε πρώτη φάση να ελέγξουν εξονυχιστικά αυτούς που είχαν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο, δηλαδή, τους μισθωτές και τους υπάλληλους της τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας παρέδωσε στην Ασφάλεια κατάλογο με ονόματα δικαιούχων των θυρίδων. Θα ακολουθήσει έλεγχος του προφίλ τους (π.χ. ποινικό παρελθόν), ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής τους στη διάρρηξη. Στον χώρο του θησαυροφυλακίου έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διατηρούν νοικιασμένη θυρίδα, συνοδεία υπαλλήλων της τράπεζας. Για τον λόγο αυτό, ακόμη σενάριο που θα εξεταστεί είναι αυτό της εμπλοκής υπαλλήλου στη διάρρηξη. Την ίδια ώρα, ερευνάται κλιμάκιο τεχνικών, οι οποίοι εγκατέστησαν εκ νέου μέρος των θυρίδων, τα οποία μεταφέρθηκαν στη συγκεκριμένη τράπεζα από καταστήματα (της ίδιας τράπεζας), τα οποία ήταν κοντά στο Ψυχικό και τα οποία έκλεισαν. Δηλαδή, όπως αναφέρει η καθημερινή δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στη διάρρηξη να χρησιμοποιήθηκε το κλειδί ασφαλείας του παλιού τραπεζικού καταστήματος που έχει διακόψει τη λειτουργία του. Επίσης, αναμένεται να εξεταστούν μέλη συνεργείων που εκτέλεσαν και απολυμάνσεις στον χώρο.

Πώς παραβιάστηκαν

Σύμφωνα με “Το Βήμα”, οι τέσσερις θυρίδες (σ.σ. από ένα σύνολο επτά στην ίδια οριζόντια σειρά του φοριαμού αυτού) είχαν παραβιαστεί μόνο στην κλειδαριά που αντιστοιχεί στο κλειδί του ιδιοκτήτη της θυρίδας, ενώ εκείνη που εισέρχεται –για λόγους ασφαλείας- το κλειδί του αρμόδιου τραπεζικού υπαλλήλου δεν είχε το οποιοδήποτε ίχνος διάρρηξης. Έτσι, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο σχέδιο να εμπλέκονται άτομα που σχετίζονται με το προαναφερθέντα παράρτημα τράπεζας ή κι ιδιώτες. Με γνωριμία ίσως πρώην τραπεζικών υπαλλήλων με κάποιον από τους ιδιοκτήτες μιας θυρίδας από τον ίδιο φοριαμό ή άλλης θυρίδας στην κλεισμένη τράπεζα. Προκειμένου να ανοίξουν την κλειδαριά που αντιστοιχεί στον τραπεζικό υπάλληλο χρησιμοποίησαν το παλιό κλειδί ή αντίγραφό του που διέθεταν υπάλληλοι της κλεισμένης τράπεζας. ‘Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τη διάρρηξη να έκανε κάποιος από τους κατόχους άλλων θυρίδων στον ίδιο φοριαμό ή άλλος που ήξερε αυτό το «μυστικό». Κι αυτό, στον χρόνο που παρέχεται συνήθως – τουλάχιστον μισή ώρα – από τον τραπεζοϋπάλληλο – υπεύθυνο των θυρίδων, ώστε ο πελάτης του καταστήματος να τακτοποιήσει χρήματα, τιμαλφή, έγγραφα κι άλλα αντικείμενα στις θυρίδες, να προχωρήσει στην καταμέτρησή τους κλπ. Σύμφωνα με το “Βήμα”, αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις κι υπόνοιες στελεχών της ΕΛΑΣ και υπευθύνων ασφαλείας που γνωρίζουν τα δεδομένα της μυστηριώδους υπόθεσης.

Η αρπαγή των θυρίδων ανακαλύφθηκε στις 13 Νοεμβρίου από μία από τις κατόχους των τεσσάρων θυρίδων, η οποία φέρεται να έχει καταθέσει από την ΕΛΑΣ ότι όταν ανακάλυψε το άδειο τραπεζικό «συρτάρι» ο αρμόδιος υπάλληλος την επέκρινε και της ανέφερε περιέργως ότι «κι άλλη φορά είχε καταγγείλει κλοπή κοσμημάτων». Κάτι ωστόσο που ουδέποτε είχε καταγγείλει, όπως ανέφερε η ίδια.

Επιπλέον, φέρεται να έχει αναφέρει ότι τις προηγούμενες φορές που είχε μεταβεί στον χώρο με τις θυρίδες- η τελευταία στις αρχές Αυγούστου-την εξυπηρετούσε ο ίδιος υπάλληλος . Ωστόσο την ημέρα που διαπιστώθηκε η διάρρηξη λόγω άλλης απασχόλησής του, την συνόδευσε στο υπόγειο του καταστήματος μία ανώτερη υπάλληλος της τράπεζας. Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι οι άλλοι τρεις κάτοχοι των θυρίδων που βρέθηκαν με παραβιασμένες τις κλειδαριές είχαν επισκεφθεί προ πολλών μηνών τον συγκεκριμένο χώρο. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διάρρηξη των θυρίδων υπήρξε σε μία ή περισσότερες φάσεις το τελευταίο τετράμηνο με πιο πιθανό χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο λόγω διακοπών ή μειωμένου προσωπικού λόγω των μέτρων για Covid-19.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, ΕΡΤ, Καθημερινή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου