Saturday, 25 January, 2025

Και η Κομισιόν στη «γραμμή» Ντε Μεζιέρ για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

Μέχρι να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τον υφιστάμενο κανονισμό που προβλέπει επιστροφή μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ΕΕ

Με τη θέση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα ταυτίζεται η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τη Δευτέρα της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσας Μπερτό. Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές Ντε Μεζιέρ στην Κυριακάτικη Welt ότι «κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου…» η κυρία Μπερτό διευκρίνισε ότι ναι μεν ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο.

«Η ιδέα να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στα στάνταρ της Συνθήκης του Δουβλίνου μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι καινούργια, αναμένουμε μια έκθεση προόδου ως το τέλος του μήνα για αυτό το σκοπό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου από τη Γαλλία.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή τους, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ. Από το 2011 όμως, τα Κράτη Μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν μη καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα, έπειτα από δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαπίστωσε «δομικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου».

Για το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συντάξει μια Σύσταση στην Ελλάδα από τις 10 Φεβρουαρίου 2016, με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, η διαδικασία των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται με ρυθμούς χελώνας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτό το θέμα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στους Υπουργούς Εσωτερικών όλης της ΕΕ στις 20 Ιουλίου 2016, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της πρόοδού στις μετεγκαταστάσεις και για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ενδεικτικός της έλλειψης προόδου είναι ο συνολικός αριθμός μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. Συνολικά έχουν μεταφερθεί ως τις 2 Σεπτεμβρίου μόλις 3.493 άτομα από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αρκετά μακριά από την υπόσχεση των εταίρων για συνολική μεταφορά 66.400 ατόμων. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η επαναφορά της Ελλάδας «στην οικογένεια του Δουβλίνου» είναι κάτι που πρέπει να γίνει, καθώς δεν μπορούν οι Θεσμοί να αγνοούν για πάντα την μη τήρηση των κανονισμών. Η πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του Δουβλίνου έχει ολοκληρωθεί από την Επιτροπή από τον Μάιο και έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένοντας την έγκριση τους. Ως τότε όμως, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί από τον ελληνικό μηχανισμό ασύλου και έχουν καταφέρει να περάσουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη, επιβαρύνοντας περεταίρω τις υποδομές καταγραφής και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.

Έξαλλος ο Μουζάλας με Ντε Μεζιέρ: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις του για τους πρόσφυγες»

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Γιάννης Μουζάλας στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ότι οι δηλώσεις Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης και πως ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω.

Όπως επισημαίνει «είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του «Δουβλίνου» ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Ε.Ε.».

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε επίσης ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους Ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς.

«Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός. Σημειώνει δε πως «κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στην χώρα μας αυτή την στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29».

 

Και ο Γ. Μουζάλας καταλήγει σημειώνοντας με νόημα: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου