Thursday, 23 January, 2025

Κακουργηματικές διώξεις για την απάτη με τα βλαστοκύτταρα

Κατά των εκπροσώπων της «Stem-Health Hellas» και του ομίλου «Υγεία»

30.000 οικογένειες που είχαν πληρώσει για να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους για μια 20ετία πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία «βάρεσε κανόνι»!

Υπόλογα για κακουργήματα είναι στελέχη της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε» με τον διακριτικό τίτλο «Stem – Health Hellas», μετά τις βαρύτατες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.  Οι διώξεις στρέφονται και κατά των νομίμων εκπροσώπων του Ομίλου «Υγεία» στον οποίο άνηκε μέχρι το έτος 2013 η «Steam HealthHellas».

Απάτη κατ΄ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία αλλά και άμεση συνέργεια στην απάτη, είναι οι κατηγορίες που απήγγειλε η εισαγγελέα, κατά περίπτωση, στους 19 συνολικά εμπλεκόμενους στην τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση, η οποία προκάλεσε αγωνία και αναστάτωση σε περισσότερους από 30.000 γονείς που είχαν πληρώσει για να συντηρηθούν επί μια 20ετία τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί στο μέλλον.

Αντ΄ αυτού όμως οι οικογένειες αυτές πληροφορήθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η εταιρεία στην οποία είχαν εμπιστευτεί τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους …βάρεσε κανόνι!

Ειδικότερα, το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απαγγέλθηκε στους νόμιμους εκπροσώπους της «Steam Health Hellas». Η δίωξη αφορά το χρονικό διάστημα από το 2013 και μετά, οπότε και η εταιρεία μεταβιβάστηκε από τον όμιλο «Υγεία» στον επόμενο ιδιοκτήτη Ν. Νικολαΐδη με τίμημα μόλις ένα ευρώ.  Το δεύτερο αδίκημα – άμεση συνέργεια στην απάτη – καταλαμβάνει επίσης εκπροσώπους του Υγεία για μετά το 2013 έως και το έτος 2017. Μάλιστα, ως προς το σκέλος αυτό της υπόθεσης κλήθηκε και κατάθεσε με την ιδιότητα του υπόπτου στις εισαγγελικές αρχές ο εκπρόσωπος της Steam Health, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη καθώς η εταιρία εικονικά μεταβιβάστηκε σε αυτόν με τίμημα 1 ευρώ και ουσιαστικά ανήκε εξ αρχής και μέχρι τέλους στον όμιλο «Υγεία».

Για την υπόθεση έχει συντάξει πόρισμα και το Σώμα Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ), από το οποίο προέκυψε πως η απάτη για την οποία ασκήθηκε δίωξη από την εισαγγελία, έγκειται καταρχάς στο γεγονός ότι οι γονείς παραπλανήθηκαν αναφορικά με το χρόνο συντήρησης των βλαστοκυττάρων.  Ειδικότερα, οι γονείς είχαν τη διαβεβαίωση ότι τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν επί μακρό χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Ακόμη, η απάτη συνίσταται στο ότι η συγκεκριμένη τράπεζα βλαστοκυττάρων μπορεί να έφερε πιστοποίηση οργανισμών του εξωτερικού, πλην όμως δεν είχε άδεια από το υπουργείο Υγείας. Για το λόγο αυτό άλλωστε η εισαγγελία προτίθεται να ερευνήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). θα ερευνηθεί, δηλαδή, αν οι αρμόδιοι του ΕΟΜ άσκησαν πράγματι τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι ή αν  διέπραξαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.  Ωστόσο, η έρευνα για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων διευρύνεται – μετά την αναφορά του Συνηγόρου του Καταναλωτή – σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν άδεια από το υπουργείο Υγείας.

Πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου