Μια θλιβερή δικαίωση του αγώνα και των δράσεων του Vouliwatch τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις εντεινόμενες απειλές για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα-καταδίκη που εγκρίθηκε, σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε επισημάνει με κάθε δυνατό τρόπο, για τις απειλές στη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην Ελλάδα και καλεί την Κομισιόν να αναλάβει δράση, ακόμα και με περικοπές κονδυλίων.
Μια συμβολική και ιστορική μέρα ντροπής για τη χώρα μας, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα – καταδίκη για την κατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, τοποθετώντας μας έτσι, πλησίον κρατών όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που βρίσκονται τελευταίες στις κατατάξεις αυτών των δεικτών στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μια ημέρα πικρής επιβεβαίωσης του αγώνα μας και των ανησυχιών μας καθώς ως Vouliwatch, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σχετικά με τα ζητήματα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τις προβληματικές πρακτικές των ελληνικών αρχών και κρούοντας συλλογικά με άλλα μέλη της ΚτΠ και δημοσιογράφους τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερή και κάθετη οπισθοδρόμηση των θεσμών.
Θυμίζουμε τη δημιουργία της πλατφόρμας Govwatch, τις ατομικές και συλλογικές μας αναφορές στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και τους διεθνείς θεσμούς, την πρόσκληση για συμμετοχή μας με υποβολή ευρημάτων, στοιχείων και κατάθεση απόψεων στις επιτροπές LIBE και PEGA του Ευρωκοινοβουλίου και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης αλλά και την πιο πρόσφατη παρέμβασή μας με την κοινή αναφορά στην Κομισιόν για την έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου και την αποστολή σχετικής καταγγελτικής επιστολής στην Πρόεδρο της Επιτροπής, μαζί με άλλες 16 οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Όπως έχουμε επισημάνει και εμείς και σειρά οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, στο σημερινό ψήφισμα – κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται εμφατικά ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό της στα θεμελιώδη δικαιώματα.
Οι απειλές για το Κράτος Δικαίου περιλαμβάνουν ένα συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο παρακολούθησης που φέρεται να εμπλέκει την κυβέρνηση σε στοχευμένες υποκλοπές συσκευών δημοσιογράφων, κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών και ένα συνολικά ανασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους δημοσιογράφους. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ετών, μεταξύ άλλων στις πρόσφατες υποβολές των ενδιαφερομένων μερών για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2024.
Ελευθερία των ΜΜΕ
Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.
Κατασκοπευτικό λογισμικό
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος
Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία… Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο εδώ
One comment
Pingback: Σκέρτσος: Ανθελληνικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Κακόκουστο ‘έργο’ - Λόγος της Πέλλας