Την ώρα που οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι αυξημένοι λόγω ζέστης και υγρασίας και η όχληση έχει φτάσει στο μέγιστο βαθμό
πλήττοντας πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών, η «Mosquito Vision» (η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Οικοανάπτυξη ΑΕ) δίνει στους χρήστες ένα ψηφιακό… όπλο, ώστε να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και για την πρόληψη των συνθηκών κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες.
«Η εφαρμογή υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Αφορά τους οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στόχος της είναι η εύκολη και άμεση ενημέρωση των πολιτών ώστε να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και για την πρόληψη των συνθηκών κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες» ανέφερε ο Δρ. Βιολογίας και εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη, Σπύρος Μουρελάτος.
Η εφαρμογή «Mosquito Vision», που μπορεί να κατεβεί, μέσω της διεύθυνσης https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision,περιλαμβάνει: πρόβλεψη όχλησης για επτά ημέρες που ανανεώνεται καθημερινά, οδηγίες προφύλαξης και καταπολέμησης, καθώς και παραπομπή για επικοινωνία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς
Όπως εξήγησε ο κ. Μουρελάτος, πρόκειται για την πρώτη, σε διεθνές επίπεδο, εφαρμογή που ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το επίπεδο όχλησης. Αποτελεί δε προϊόν του ερευνητικού έργου διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας 2018-2020.
Καθημερινή πρόβλεψη για 1.000 και πλέον οικισμούς
Κύριο και κυρίως καινοτόμο χαρακτηριστικό της εφαρμογής, είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα καθημερινής πρόβλεψης για 1.000 και πλέον οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ όπως είπε, ο εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης είναι εύχρηστη, σύγχρονη και διαδραστική και πλέον, από τις 27 Ιουλίου θα αναπτυχθεί και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτη.
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της «Mosquito Vision» o κ. Μουρελάτος εξήγησε ότι η εφαρμογή αξιοποιεί το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ενώ καθημερινά παράγεται πενθήμερη πρόβλεψη για τους πληθυσμούς κουνουπιών τόσο για τη βραδινή όσο και τη νυχτερινή περίοδο. Η πρόβλεψη, όπως είπε, γίνεται επί τη βάσει μετεωρολογικών προβλέψεων χωρικής ανάλυσης 2×2 χιλιομέτρων, τις οποίες παρέχει ο Τομέας Μετεωρολογίας Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μέτρα προστασίας
Στο πλαίσιο της πρόβλεψης, αναφορικά με το επίπεδο όχλησης από τα κουνούπια σε κάθε έναν από τους οικισμούς, οι κάτοικοι, επαγγελματίες τουρισμού, αλλά και επισκέπτες θα μπορούν στο εξής να είναι ενήμεροι και να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Επίσης, η εφαρμογή είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για τους αρμόδιους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών. Υπενθυμίζεται ότι η «Mosquito Vision» είναι ανοιχτή για όλους όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για το επίπεδο της όχλησης, αν δηλαδή είναι μεγάλη, μικρή, μέτρια ή μηδενική. διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr