Sunday, 17 November, 2024

Κλειστό το Σύνταγμα από τους μελισσοκόμους

«Ταμείο» στα μπλόκα κάνουν σήμερα, Πέμπτη (22/2) οι αγρότες, αποτιμώντας την «απόβαση» στην Αθήνα και επανασχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά τους, την ώρα, όμως, που οι μελισσοκόμοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, περίπου 1000 μελισσοκόμοι έχουν καταφθάσει στην Αθήνα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και έχουν διαμορφώσει μια αντιπροσωπεία δέκα περίπου ατόμων, που θα παραδώσει ψηφίσματα με τα αιτήματα του κλάδου στα αρμόδια υπουργεία.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 9:00 προκλήθηκε ένταση, γιατί η ΕΛ.ΑΣ., όπως καταγγέλλουν οι μελισσοκόμοι, δεν άφηναν τα φορτηγά τους να εισέλθουν στον κέντρο της Αθήνας.

«Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος» όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, κ. Σεντεμέντες. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος, ζητούν τροποποίηση της πυροσβεστικής διάταξης, η οποία τους απαγορεύει την είσοδό τους στα δάση, το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο.

Το απόγευμα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς

Στο Σύνταγμα αναμένεται να φτάσουν επίσης περίπου 30-40 φορτηγά, με σκοπό να αναδειχθούν τα προβλήματά τους.

 «Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις» ανέφερε ο κ. Σεντεμέντες.

Αναφερόμενος στις τιμές πώλησης του μελιού, υπογράμμισε πως: «Τα ελληνικά μέλια ξεκινάνε από το ανθόμελο από 3, 80 4 ,24 τα πεύκα και το έλατο μπορεί να έχει 6 ευρώ.

Εκεί είναι οι τιμές των ελληνικών μελιών όταν πουλούνται χοντρική και στο ράφι φτάνουν σε πολύ μεγάλες τιμές 13-14 ευρώ και δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι και πραγματικά ελληνικά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πως γίνεται η ελληνοποίηση μελιών, λέγοντας:

«Δεν λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός ότι εισάχθηκαν για παράδειγμα χίλιοι τόνοι μέλι και πως πουλήθηκαν. Με την απονομή το ελληνικού σήματος δεν θα μπορεί να έχει κανένα άλλο μέλι μέσα εκτός από ελληνικό και με αυτό τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό».

Δηλαδή να πούμε 90%, τώρα κάποια εισαγόμενα μέλια που έρχονται και πουλιούνται σαν μέλι, γράφει κάποιες ονομασίες, γράφει ελληνικό και το γράφει στην ετικέτα με ψιλά γράμματα Ε.Ε, Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών. Δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό μέλι, όπως γνωρίζουμε όλοι, το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα καλύτερα στον πλανήτη, διότι είναι η γεωγραφική θέση της πατρίδας μας και έτσι εξαπατάται ο καταναλωτής και δεν παίρνει το προϊόν, αλλά και το πληρώνει και πανάκριβο πολλές φορές».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου