Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του 40χρονου στην Πάτρα. Ποια είναι τα υπόλοιπα ύποπτα κρούσματα.
Σήμερα, Τρίτη μεσημέρι αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 40χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε καραντίνα στο Νοσοκομείο του Ρίου της Πάτρας , ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Θεωρείται το πιο σοβαρό από τα ύποπτα κρούσματα.
Σημειώνεται πως ο 40χρονος βρέθηκε αρνητικός στη γρίπη, αλλά το γεγονός ότι πριν από 48 ώρες είχε επιστρέψει από την Ιταλία, έθεσε σε επιφυλακή τις αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας έφτασε χθες στην Πάτρα με πλοίο από την Ιταλία.
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας για τον κορονοϊό και υπάρχει ειδικός θάλαμος. Στο μεταξύ το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον ΟΛΠΑ ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας , των εμπλεκομένων φορέων της περιοχής καθώς και εκπροσώπων επιτηρήσεων και οργανισμών η οποία αφορά στα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων, με δεδομένη την κατάσταση στην Ιταλία και την Πάτρα ως πύλη εισόδου.
Τέσσερα τα ύποπτα κρούσματα
Συνολικά υπάρχουν τέσσερα ύποπτα για κοροναϊό κρούσματα στην περιοχή των Πατρών. Όλοι νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο αυτό του 40χρονου θεωρείται ως ιδιαίτερα σοβαρό.
Δεν συντρέχει λόγος πανικού
Εύλογα στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες συντείνουν σε αυτό, αρκεί να ακολουθούνται κάποιες απλές πρακτικές. Για παράδειγμα, όσοι είχαν ή έχουν επαφή με κάποιον που ταξίδεψε σε περιοχή που έχει εκτεταμένη διασπορά, όπως η Ιταλία, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας και τη γραμμή του ΕΟΔΥ. Επίσης, θα ήταν σωστό να μείνουν στο σπίτι, δηλαδή να μην έχουν στενή επαφή με την οικογένεια ή με τους φίλους τους. Ας κρατήσουν μία απόσταση πάνω από 1 με 2 μέτρα.
Ακόμη, όταν φτερνιζόμαστε ή όταν βήχουμε, χρησιμοποιούμε πάντα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας ώστε να μην εκσφενδονίζονται σταγονίδια.
Τα 10 σχέδια έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για τον κοροναϊό
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει επεξεργαστεί πάνω από δέκα διαφορετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού. Κάθε σενάριο βασίζεται σε ξεχωριστά σενάρια αναφορικά με την περιοχή εμφάνισης κρουσμάτων, την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους και άλλα. Το πλέον εφιαλτικό σενάριο είναι εκείνο της πανδημίας στην ΑΘήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπεται ενεργοποίηση όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των Eνόπλων Δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του μετρό και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, τα διαφορετικά σενάρια χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Η πρώτη αφορά σε εξάπλωση του ιού είτε σε τρίτη χώρα (π.χ. Κίνα, Κορέα, Ιράν) είτε σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως πλέον συμβαίνει με την Ιταλία. Σε αυτό το στάδιο, αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το υπουργείο Υγείας.
Η δεύτερη αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτή τη φάση διαφορετικά σχέδια έχουν καταρτιστεί για το ενδεχόμενο εντοπισμού ασθενών π.χ. σε μια περιφερειακή πόλη, άλλα εάν βρεθούν ασθενείς σε κάποιο νησί και διαφορετικά εάν τα κρούσματα καταγραφούν σε μία από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις. Σε αυτό το στάδιο ο συντονισμός των δράσεων περνάει από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η Αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.
Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν την πανδημία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.ο.κ. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης μεταναστών.
Προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα διαβαθμισμένα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τελούν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.