Πριν λίγες μέρες γράφαμε ότι η περίπτωση του Ισραήλ προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Ο λόγος είναι ότι το Ισραήλ αποτελεί το πρώτο αναπτυγμένο κράτος που μπήκε σε δεύτερο lockdown.
Το δεύτερο lockdown θα στοιχίσει 1,88 δισ. δολάρια, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία που βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση λόγω του πρώτου lockdown.
Κατέστη όμως αναπότρεπτο αφού σε μία μόνο ημέρα, στις 10 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 4.157 κρούσματα κορονοϊού σε πληθυσμό 9 εκατομμυρίων.
Η παγκόσμια ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν μοιάζει η εξαίρεση του κανόνα, αλλά η πιο ακραία έκφραση μιας γενικής τάσης.
Τι είπε ο Πέτσας
Όσα είπε σήμερα στον Σκάι ο Στέλιος Πέτσας δείχνουν ότι το δεύτερο lockdown απειλεί και τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Πιο πολύ απ’ όλα, μας ανησυχεί η έκρηξη που υπήρξε στα κρούσματα διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μία κατάσταση στη Γαλλία και το Ισραήλ που έδειξε ότι μέσα σε δύο-τρεις ημέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία, εκεί που θεωρούνταν είδηση τα 2.000-3.000 κρούσματα την ημέρα, ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ επιβλήθηκε lockdown.
Οπότε, βλέποντας τα πολλά κρούσματα, στην Αττική ιδίως, αλλά και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας, θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά και όχι μετά από την καμπύλη. Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και τα χειρότερα, φυσικά, είναι ένα lockdown. Θέλουμε, πάνω απ’ όλα, να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, να μην υποστεί το Σύστημα Υγείας μία τέτοια πίεση που δεν θα επιτρέπει στους συμπολίτες μας να έχουν τη φροντίδα που τους αξίζει.
Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για το δεύτερο lockdown διευκρίνισε:
«Δεν είμαστε εκεί. Απλώς λέμε ότι χρειαζόμαστε να έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι»
Σε ανάλογο τόνο και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε στον Real ότι:
«Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown»
Άσχημα νέα
Τα νέα ήταν και σήμερα άσχημα στο μέτωπο της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 14.041. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 67 άνθρωποι. Καταγράφηκαν 3 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας το άθροισμα των θανάτων από κορονοϊό στους 316.
Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έγινε γνωστό πως κατέληξαν ακόμη 3 άνθρωποι στη χώρα μας.
Η Αττική παραμένει σταθερά το επίκεντρο της πανδημίας, με καταγεγραμμένα σήμερα 174 κρούσματα.
Κλείνουν σχολεία
Δύο μόλις μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, κλείνουν 5 σχολεία και 1 τμήμα λόγω κρουσμάτων ενώ στην Πέλλα συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά, λόγω επιδημιολογικού φορτίου.
Οι ΜΕΘ
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, απέχουμε από το να δοκιμαστούν πανελλαδικά οι αντοχές του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ. Ωστόσο στην Αττική παρατηρείται σχετικά μεγάλη κάλυψη των ΜΕΘ-Covid, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να ανοίξει καινούργιες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βασίλης Κικίλιας, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 930 ΜΕΘ. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).
Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.
Στα νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.
Το υπουργείο Υγείας θα προσθέσει στην Αττική 40 κλίνες ΜΕΘ-Covid εντός των επόμενων 7 ημερών.