Tuesday, 24 September, 2024

Κορονοϊός: Μέσα με παράταση έως τον Μάιο;

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας (7/6) για τον κορονοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα του ιού, με τη χώρα να μετρά συνολικά 1.832 ασθενείς Covid-19, εκ των οποίων 55% είναι άνδρες. Ο λοιμωξιολόγος συμπλήρωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 28.584 κλινικά δείγματα για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, 501 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 679 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσματα κορονοϊού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 90 διασωληνωμένους, εκ των οποίων, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τους βαριά ασθενείς, 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τη χώρα να μετρά 81 νεκρούς από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων 23 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Αισιόδοξα τα νέα έρευνα για τον κορονοϊό σε εγκύους
Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια αισιόδοξη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους που διαγνώστηκαν θετικές στον ιό. Όπως είπε, η μελέτη σε 43 έγκυες στη Νέα Υόρκη, έδειξε πως το 86% παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της ασθένειας Covid-19 που προκαλεί ο ιός. Επιπλέον, κανένα από τα νεογνά δεν βρέθηκε μολυσμένο από τον ιό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως στάθηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η άρση των μέτρων είναι μαραθώνιος δεν είναι σπριντάρισμα». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο τη στιγμή που ελάχιστες χώρες Αυστρία και Δανία συζητούν άρση των μέτρων, η Ιαπωνία ανακοινώνει πως κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λέγοντας επίσης πως η Γουχάν θα άρει τα μέτρα μετά από 3 μήνες περιορισμό. Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών τους.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν είναι αυτή η ώρα για άρση των μέτρων περιορισμού
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η επικρατέστερη επιλογή για την χαλάρωση των μέτρων θα αφορά σε μια εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων. Παρομοίασε τη διαδικασία με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. «Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, κάποια στιγμή να αφήσεις τα φρένα, ξανά και ξανά ώσπου να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό», είπε. *Αν και ο κ. Τσιόδρας ας μείνει στο αντικείμενο του, γιατί αν… φρενάρεις και δεν κατεβάσεις απλά ταχύτητα, θα βρεθείς πιο γρήγορα σε κανένα γκρεμό! 

Ακόμη, αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο όμως και του Κέντρου αντιμετώπισης νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που σημείωσαν πως δεν είναι αυτές οι εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή για να αρθούν τα μέτρα περιορισμού από τον κορονοϊό… Κοινώς, θα φάμε και τον Μάιο μέσα;;;

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε σχετικά με τα μέτρα: «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Μέχρι 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση». Περαιτέρω δεν διευκρίνισε, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επέκταση του μέτρου θα πάρει τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη και μετά θα έρθει η σταδιακή χαλάρωση… Άνοιγμα δλδ σχολείων, καταστημάτων από 11 Μαΐου, υπό όρους… θα δείξει…
Ο κ. Τσίοδρας θέλησε να αποτίνει φόρο τιμής στους υγειονομικούς, υπογραμμίζοντας πως «η προστασία τους πρέπει να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα».
«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες… Ιστορικά και σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει τη συμπόνοια, τη γενναιότητα και το θάρρος», είπε ακόμη.
Διαφορετικό Πάσχα
«Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις μέρες είναι στάση ανεύθυνη». Αυτό το μήνυμα έστειλε, για ακόμη μία φορά, ο κ. Χαρδαλιάς.
Σκέψεις για αφαίρεση πινακίδων!
Μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό είτε αποτελούν στενές επαφές έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως σημείωσε, δηλώνοντας πως αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Οι κομάντος της Υγείας! 
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως από την Τετάρτη το σύστημα υγείας αποκτά «Κομάντος», καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, ξεκινούν επισκέψεις κατ’ οίκον από 500 ειδικές μονάδες, με ένα κονδύλι περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου