Το χειρότερο σενάριο – Τι προβλέπουν ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.
Ο κορονοϊός έχει μολύνει παγκοσμίως περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, καθώς η Σλοβακία και το Περού έγιναν οι τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν περιπτώσεις κρουσμάτων του δολοφονικού ιού.
Συνολικά καταγράφονται 102.188 κρούσματα μετά την ραγδαία εξάπλωση που παρατηρήθηκε σε Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία. Η Νότια Κορέα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την Κίνα, με περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις 6.500 αυτή την εβδομάδα και ακολουθεί το Ιράν με 4.477 και την Ιταλία με 3.858.
Την ίδια στιγμή, 3.491 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον COVID-19, η ασθένεια που προκλήθηκε από τον κοροναϊό, με το ποσοστό θανάτου να φτάνει στο 3,4%.
Επιπλέον ο COVID-19 έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στη Νότια Αμερική, καθώς η Αργεντινή και η Χιλή ανακοίνωσαν τις πρώτες επιβεβαιωμένες υποθέσεις τους, ενώ 12 κρούσματα επιβεβαίωσε και η Βραζιλία.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, με δεδομένο ότι οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι μέχρι και 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να δεχτεί ένα χτύπημα της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το χειρότερο σενάριο- Τι προβλέπουν ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας
Μια νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας προβλέπει ότι οι νεκροί του κορονοϊού μπορεί να φτάσουν στα 15 εκατομμύρια.
Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι ερευνητές, αφού στη χειρότερη τα θύματα του φονικού κορωνοϊού μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 68 εκατομμύρια και ενώ συνεχίζονται οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά έως και 2,3 δισ. δολάρια και ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών ορισμένων χωρών κατά έως και 8%.
Οι δύο ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη προειδοποιούν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι “ακόμη και μια περιορισμένη επιδημία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα στην παγκόσμια οικονομία” κι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο βάσει του ελαφρότερου σεναρίου η Ινδία και η Κίνα να θρηνήσουν εκατομμύρια θύματα, οι ΗΠΑ πάνω από 230.000, η Βρετανία έως και 64.000, η Γερμανία 79.000, η Γαλλία 60.000 και δεκάδες χιλιάδες ακόμη η Ιταλία και η Νότια Κορέα που έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα από την επιδημία του κορωνοϊού.
κινα
Το χειρότερο σενάριό τους προβλέπει ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει το θάνατο άνω των 12 εκατομμυρίων, μόνον στην Κίνα, 1,1 εκατ. στις ΗΠΑ, 290.000 στη Βρετανία, και κοντά στο ένα εκατομμύριο στη Ρωσία. Ενώ τεράστιο θα είναι το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία (9,2 τρισ. δολάρια) με πολλές χώρες να βυθίζονται σε βαθιά ύφεση (ΗΠΑ -8,4%, Βρετανία -6%)
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η πιθανότητα επαλήθευσης των προβλέψεών τους είναι “λίαν αμφίβολη”. “Ο στόχος είναι να παράσχουμε σημαντικές πληροφορίες για μια σειρά πιθανών οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του κορωνοϊού”, όπως τονίζουν.
Και προσθέτουν: “Εν μέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας με διακοπές στην παραγωγή, έχει διακοπεί η λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως μεγέθους, που εξαρτώνται από εισαγωγές από την Κίνα, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή. Οι περιορισμένες και ακόμη και απαγορευμένες μεταξύ κρατών μετακινήσεις ανθρώπων έχουν επιβραδύνει περαιτέρω τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες. Το σημαντικότερο είναι ότι ο πανικός μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει αναταράξεις στη συνήθη καταναλωτική συμπεριφορά και δημιούργησε ανωμαλίες στην αγορά.
Κορονοϊός: 100.000 κρούσματα, 3.491 νεκροί σε πάνω από 95 χώρες
Μοιραστείτε με τους φίλους σας