Thursday, 23 January, 2025

«Κρυφτούλι» και πόλεμος νεύρων από Ζωή για την ψήφιση του Μνημονίου

«Κρυφτούλι» και πόλεμος νεύρων από Ζωή για την ψήφιση του Μνημονίου

Βάζει συνεχώς εμπόδια για να καθυστερήσει η διαδικασία- Η κυβέρνηση μέσω Φίλη συγκέντρωσε υπογραφές μελών της Διάσκεψης των προέδρων για να συνεδριάσουν το μεσημέρι, αντί για το βράδυ -Υπάρχει και η λύση μέσω μόνο υπογραφής Τσακαλώτου

Να παρακάμψει τα εμπόδια που βάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις διαδικασίες ψήφισης της νέας συμφωνίας με τη μορφή του κατεπείγοντος προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκινώντας όπως φαίνεται ανοιχτό πόλεμο με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η οποία έχει μπλοκάρει τις συνεδριάσεις των Επιτροπών την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη πρχώρησε στη συλλογή υπογραφών από τα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου το όργανο να συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης αντί για τις 9:30 το βράδυ όπως αποφάσισε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Κατά πληροφορίες την πρωτοβουλία του κυρίου Φϊλη υποστηρίζουν 14 μέλη της Διάσκεψης (12 δια υπογραφής και τα 2 μέλη του ΚΚΕ προφορικά). Αντίθετα τη διαφωνία της με την κίνηση αυτή διατύπωσαν η αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι Ιωάννης Ζερδελής, Στέφανος Σαμοίλης, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Λίτσα Αμανατίδου. Παρόλα αυτά το αίτημα πρέπει και πάλι να εγκριθεί από την Πρόεδρο της Βουλής μετά την πρωτοκόλλησή του το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα, με το νέο αντάρτικο να προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό. Η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου έχει δημιουργήσει πάλι εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία απειλεί να πάει πίσω όλο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επομένως, αν τελικά πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, τότε το σχέδιο δεν μπορεί να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές σήμερα, άρα θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των προηγούμενων ψηφοφορίων με συζήτηση στις Επιτροπές την Πέμπτη και μετά θα εισαχθεί την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Στο παραπέντε η κατάθεση της νέας συμφωνίας στη Βουλή, η κυβέρνηση προτείνει ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος

Η πολυναμενόμενη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας κατατέθηκε εντέλει στο ελληνικό κοινοβούλιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνοδευόμενη από τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ έπειτα από περίπου τρεις ώρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, καθώς ανέμενε την…. έγκριση της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Δείγμα του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής είναι η διαφορετική ημερομηνία στην αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου. Όπως φαίνεται και στην αιτιολογική, ενώ η ημερομηνία κατάθεσης που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς είναι 11η Αυγούστου, στην σφραγίδα της Βουλής αναγράφεται η 12η Αυγούστου, ώστε να φαίνεται ότι κατατέθηκε Τετάρτη και όχι Τρίτη.

www.protothema.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου