Sunday, 22 December, 2024

Κυνηγούν ακόμη το φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια

Παρά την πανηγυρική αθώωσή του 9 χρόνια μετά δεν τον αφήνουν να βγει από τη χώρα

22 Μαΐου 2009: Δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του ο 20χρονος φοιτητής, που ενοχοποιήθηκε από αστυνομικούς ότι πετούσε βόμβες μολότοφ στο ΑΠΘ με μοναδικό στοιχείο τα… πράσινα παπούτσια που φορούσε, ανακουφισμένος βγαίνει από την αίθουσα του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Κατερίνης μετά την πανηγυρική ομόφωνη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Αύγουστος 2016: Εννέα χρόνια μετά την υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως άλλωστε τονίστηκε και στο δικαστήριο, με κατασκευή ενόχων από τις διωκτικές αρχές, ο Γολγοθάς για τον οποίο είχε μιλήσει ο 29χρονος σήμερα Παναγιώτης Κετίκης δεν τελείωσε. Πριν από λίγες ημέρες, όταν έκανε αίτηση να εκδώσει διαβατήριο, για να ταξιδέψει στην Ινδία, διαπίστωσε ότι το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου, που είχε επιβληθεί σε βάρος του το 2007, δεν ήρθη ποτέ, επειδή αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες δεν συντονίζονται μεταξύ τους.

«Από το πουθενά βρέθηκα πάλι μπλεγμένος. Τρέξιμο χωρίς λόγο. Περίμενα να μου πουν ότι έκαναν ένα λάθος και θα το διορθώσουν, αλλά αντί αυτού πρέπει εγώ να τρέχω να στέλνω τις αποφάσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία. Απίστευτο», δηλώνει σήμερα ο 29χρονος χημικός μηχανικός, η ιστορία του οποίου πριν από εννέα χρόνια είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως και σε πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η υπόθεση με τα πράσινα παπούτσια μετά τη σύλληψη του Παναγιώτη Κετίκη το Μάιο του 2007 με βάση ένα βίντεο της αστυνομίας, στο οποίο απεικονιζόταν ένας κουκουλοφόρος να πετά βόμβες μολότοφ και η μοναδική ομοιότητα με τον 20χρονο τότε ήταν ότι φορούσε πράσινα παπούτσια, είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις για την ευκολία με την οποία οι διωκτικές αρχές κατασκευάζουν ενόχους, ειδικά σε τέτοιου τύπου επεισόδια. Παρά τις ακλόνητες μαρτυρίες υπέρ του, την έντονη διαφορά του σωματότυπου με τον απεικονιζόμενο στο βίντεο, ο νεαρός οδηγήθηκε στις φυλακές και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Λίγο αργότερα με αίτηση των συνηγόρων του και προσκόμιση και άλλων στοιχείων, αφέθηκε ελεύθερος και τότε του επιβλήθηκαν χρηματική εγγύηση, που επιστράφηκε μετά την αθώωσή του, αλλά και οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Η ταλαιπωρία μου ήταν τεράστια, μπορεί να έγινε και λάθος. Όμως προφυλακίστηκα, χωρίς να πληρούνται οι όροι. Μετά βγήκα και αναγκαζόμουν να πηγαίνω στο αστυνομικό τμήμα, πληρώσαμε εγγύηση. Και αφού όλα αυτά τελείωσαν, μου απέρριψαν την αίτηση που έκανα να βγάλω διαβατήριο, επειδή δεν έχουν διασύνδεση οι υπηρεσίες», λέει ο νεαρός.

Από υπηρεσία σε υπηρεσία

Ο 29χρονος σήμερα Παναγιώτης Κετίκης έχει τελειώσει και το διδακτορικό του στην Αθήνα και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρησή τους. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι ίσχυαν απαγορευτικές διατάξεις, για να βγει από την Ελλάδα. Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια είχε ταξιδέψει πολλές φορές σε χώρες της Ευρώπης, όπου η μετακίνηση απαιτεί μόνον αστυνομική ταυτότητα.

Είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ινδία και ακολούθησε τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίου. Προσκόμισε όλα τα στοιχεία του και περίμενε την έκδοση. Από την ιστοσελίδα της αστυνομίας ενημερώθηκε ότι η αίτησή του απορρίφθηκε. «Θεώρησα ότι θα έγινε λάθος σε κάποια φωτογραφία. Ο ένας με έστελνε στον άλλον, μέχρι που έμαθα ότι απέρριψαν την αίτηση διαβατηρίου, επειδή έχω απαγόρευση εξόδου μέχρι το 2027», λέει στη «ΜτΚ» ο 29χρονος εκφράζοντας την έκπληξή του για την απάντηση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Μάλιστα καμία αστυνομική υπηρεσία δεν του μίλησε για λάθος ούτε ότι έπρεπε να είχε αρθεί ο απαγορευτικός όρος μετά την αθωωτική απόφαση. «Ένας μου είπε ότι μπορεί να αθωώθηκα, αλλά η διάταξη να είναι σε ισχύ. Πώς γίνεται αυτό;», διερωτήθηκε. Ο Γολγοθάς που είχε περάσει τη διετία 2007-2009, μέχρι να αθωωθεί πανηγυρικά, βρίσκεται πάλι μπροστά του. «Πρέπει εγώ να πάρω το αντίγραφο της αθωωτικής απόφασης της Κατερίνης από τη Θεσσαλονίκη, όπου πρέπει να την έχουν στείλει. Μετά να τη στείλω σε συγκεκριμένο φαξ, να δω ότι την έχουν πάρει, για να διαγράψουν την απαγόρευση που έχουν στο σύστημα οι αστυνομικοί. Και όλα αυτά επειδή οι αρχές δεν έχουν σύνδεση μεταξύ τους», περιέγραψε ο νεαρός. Μάλιστα, αφού καταφέρει να διαγραφεί ο περιοριστικός όρος, που λανθασμένα παραμένει, πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση για έκδοση διαβατηρίου, επειδή η προηγούμενη απορρίφθηκε για λόγους για τους οποίους δεν έφταιγε ο ίδιος.

«Εγώ έχω προγραμματίσει ένα ταξίδι, που είναι και επαγγελματικό και για αναψυχή. Τι θα συνέβαινε όμως, αν υπήρχε ανάγκη;», διερωτήθηκε ο 29χρονος.

Η σύλληψη, η προφυλάκιση και η αθώωση

«Η περιβολή μαρτυρεί τα περί ανδρός και όχι τα περί ενοχής». Ο τότε εισαγγελέας πρωτοδικών Κατερίνης Κωνσταντίνος Κουκούτσης ήταν καταπέλτης για τους αστυνομικούς που ενοχοποίησαν το φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια. Προτείνοντας και αυτός την αθώωση του Παναγιώτη Κετίκη στο μικτό ορκωτό δικαστήριο μίλησε για «κενά μνήμης» των αστυνομικών και «έωλες καταθέσεις» τους σχετικά με την ιστορία που είχε γίνει πρωτοσέλιδο και στιγμάτιζε όσο καμία άλλη την αστυνομική αυθαιρεσία στην Ελλάδα.

Ο νεαρός είχε συλληφθεί μετά τα επεισόδια που είχαν γίνει έξω από την παλιά Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, όταν ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε και έκαψε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Από την πρώτη στιγμή ο Π. Κετίκης επέμεινε πως την ώρα των επεισοδίων ήταν σε πάρτι εντός του χώρου του πανεπιστημίου. Μάλιστα στο δικαστήριο δήλωσε αντίθετος με τη βία και όλους όσοι προκαλούν καταστροφές περιουσιών. Η σύλληψή του και οι απανωτές αποκαλύψεις του κατηγορητηρίου και του στοιχείου των πράσινων παπουτσιών προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Καθημερινά τα στοιχεία που αθώωναν το φοιτητή αυξάνονταν, αποκαλύπτοντας τη στημένη σύλληψη. «Μπορεί να έγινε και λάθος», λέει σήμερα ο ίδιος, χωρίς να θέλει να μείνει σε όσα πέρασε την περίοδο εκείνη.

«Δεν ήταν μόνον οι αστυνομικοί», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως μετά την απολογία του και παρά τη σειρά των στοιχείων που κατατέθηκαν κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Έναν μήνα αργότερα η αίτηση που κατατέθηκε για την αντικατάσταση της προφυλάκισης με περιοριστικούς όρους έγινε δεκτή και αφέθηκε ελεύθερος.

«Αν κάποιος μπλέξει και δεν αγωνιστεί να τα βάλει με το σύστημα, όλο το σύστημα, μαύρο φίδι που τον έφαγε, αλίμονό του. Το σύστημα είναι διεκπεραιωτικό, δεν ψάχνει να βρει την αλήθεια. Και αυτό τον πολίτη τον κακόμοιρο που θα μπλεχτεί τον εξουθενώνει. Δεν είναι εύκολο να βρεις το δίκαιό σου», παρατήρησε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο συνήγορος του νεαρού Αντώνης Αρκούδης, ο οποίος χειρίστηκε με τους συνεργάτες του την υπόθεση «πράσινα παπούτσια».

makthes

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου