Tuesday, 1 April, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Κύκλωμα άρπαξε 315.000 ευρώ από λογαριασμούς. Έβρισκαν κωδικούς από το dark web και έβγαζαν δάνεια

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη βόρεια Ελλάδα παραβίαζαν συστήματα

ασφαλείας με τη χρήση στοιχείων πελατών τραπεζών.
Ποινές κάθειρξης 13 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στους δύο «πρωταγωνιστές» της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και άδειαζαν τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών καταφέρνοντας τα μέλη της να αποκομίσουν πάνω από 315.000 ευρώ από τα 26 θύματά τους.

Η δράση τους έλαβε τέλος ύστερα από πολύμηνες έρευνες της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος βόρειου Ελλάδος, ενώ στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνονται αναλυτικά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν να βγάλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Οι δύο «πρωταγωνιστές» της εγκληματικής οργάνωσης επιστρέφουν στη φυλακή όπου βρίσκονται από τον Μάρτιο που προφυλακίστηκαν ενώ τον δρόμο για τη φυλακή πήρε και ένας 25χρονος που καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών (ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους) καθώς συμμετείχε στις απάτες έχοντας τον ρόλο να «στρατολογεί» άτομα στο κύκλωμα που λειτουργούσαν «υποστηρικτικά» προς τη δράση της εγκληματικής ομάδας (απλοί συνεργοί).

Με την ίδια απόφαση, οι δικαστές επέβαλαν στους απλούς συνεργούς – πέντε άτομα – ποινές φυλάκισης για πλημμεληματικές πράξεις, ενώ αθώωσαν τρία πρόσωπα που είχαν καταστεί μαζί τους κατηγορούμενα.

Πώς δρούσαν
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα νεαρά μέλη της οργάνωσης παραβίαζαν συστήματα ασφαλείας με τη χρήση στοιχείων πελατών τραπεζών που αγόραζαν από το λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» (Dark Web). Ο πρώτος εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων, που κρίθηκαν ένοχοι για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της απάτης μέσω υπολογιστών, είχε αναλάβει τα τεχνικά ζητήματα κι ο δεύτερος «κρατούσε» το ταμείο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 25χρονος, αξιοποιώντας την πρόσβαση που είχε στο Dark Web, αγόραζε ψηφιακά αρχεία με διαπιστευτήρια πρόσβασης (password/username), προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών κ.ά., τα οποία ήταν προϊόν υποκλοπής από άγνωστους.

Το κόστος των password/username κυμαινόταν ανάλογα με την περίπτωση από 30 έως 300 δολάρια, όπως ανέφερε ο ίδιο στην απολογία του.

Στη συνέχεια, με εκτροπές κλήσεων και μηνυμάτων κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες ebanking, ψηφιακής διακυβέρνησης (e-GOV) κ.ά. Παράλληλα δε, μετέφεραν στα κινητά τους τηλέφωνα τα δεδομένα για άυλη πληρωμή με τις κάρτες των θυμάτων, «φόρτωναν» προπληρωμένες κάρτες, ενώ έφταναν στο σημείο να εκδίδουν μέχρι και δάνεια «εξπρές» στο όνομα των θυμάτων, εισπράττοντας οι ίδιοι τα χρήματα. Προκειμένου να εγκριθούν τα δάνεια υπέβαλαν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις μέσω των ανάλογων ψηφιακών εφαρμογών και καταχωρίζοντας αυξημένα εισοδήματα λάμβαναν επικαιροποιημένα εκκαθαριστικά, καθιστώντας τα θύματα εν αγνοία τους δικαιούχους δανείων «εξπρές», τα οποία οι δράστες εκταμίευαν. Επιδεικνύοντας μεγάλη εξοικείωση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου, αλλά και γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, τραπεζικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος και ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, οι νεαροί κατηγορούμενοι φαίνεται ότι έκαναν τη μία ψηφιακή απάτη μετά την άλλη, «ξαφρίζοντας» -άμεσα ή έμμεσα- τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Η δικογραφία τούς καταλογίζει 26 περιπτώσεις απάτης, πανελλαδικά, εκ των οποίων 4 σε απόπειρα. Σε διάστημα 9 μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους, αποκόμισαν κέρδη που υπολογίζονται σε 315.948 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να υφαρπάξουν επιπλέον 40.648 ευρώ.

Για να συσκοτίσουν τις χρηματικές ροές, οι ίδιοι προμηθεύονταν ή κατάρτιζαν πλαστά νοθευμένα έγγραφα, ενώ τα χρήματα που άρπαζαν αναλαμβάνονταν είτε από ΑΤΜ τραπεζών είτε μέσω μεταφορών σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ψηφιακές τράπεζες, στοιχηματικές εταιρείες κ.ά. Για το σκέλος αυτό, της μεταφοράς κεφαλαίων, είχαν τη βοήθεια συνεργών τους -συνήθως ευκαιριακών ατόμων- που αποτελούσαν τους κομιστές των χρημάτων (money mules).

«Τράβηξα τα πάνδεινα»
Στο δικαστήριο κλήθηκαν να καταθέσουν τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης που περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίον εξαπατήθηκαν από τους κατηγορούμενους. «Ούτε στον εχθρό σου να μην συμβεί αυτό που πάθαμε» κατέθεσε μάρτυρας, που μπορεί να μην υπέστη οικονομική ζημιά (η περίπτωσή του ήταν μία από τις τέσσερις σε απόπειρα απάτης) αλλά εστίασε στην ξαφνική ταραχή και το φόβο που βίωσε μπρος στην προοπτική να χάσει τις οικονομίες του.

«Τράβηξα τα πάνδεινα. Όλο αυτό είχε αντίκτυπο στην υγεία μου, έμεινα άνεργος…», κατέθεσε άλλο θύμα της οργάνωσης, εξηγώντας ότι οι νεαροί απέκτησαν πρόσβαση σ το κινητό του τηλέφωνο, στο ΑΦΜ του μπαίνοντας ακόμη και στο taxisnet… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.