Saturday, 21 December, 2024

Κώστας Ηλιάκης: 16 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα σμηναγού

16 χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 23 Μάη 2006 όταν ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του στο καθήκον, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Ο Τούρκος πιλότος πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό, πέφτοντας επάνω στο ελληνικό F-16 του Κώστα Ηλιάκη. Κώστας Ηλιάκης: Το χρονικό της τραγωδίας

Λίγο πριν το μεσημέρι της 23ης Μάη 2006, τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη F-16 απογειώνονται από την αεροπορική βάση της Σούδας για να αναχαιτίσουν έξι τουρκικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών και κατεύθυνση προς την Κρήτη. Τα τουρκικά F-16 συνόδευαν το φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4 , μέχρι τα παράλια της Κρήτης. Σκοπός του ήταν να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τις θέσεις ανάπτυξης των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 που είχε προμηθευτεί η Ελλάδα. Ήταν λίγο πριν το μεσημέρι, όταν τα ελληνικά F-16 προσέγγισαν τα τουρκικά. Τα 6 αεροσκάφη της Τουρκίας χωρίστηκαν σε δύο σχηματισμούς των τριών. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, λαμβάνει εντολή να πλησιάσει το φωτογραφικό αεροσκάφος, ώστε να καταγράψει τον εξοπλισμό του, ενώ παράλληλα προχωρά στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. Λίγο πριν τη μία, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, πραγματοποιεί επικίνδυνο ελιγμό και ουσιαστικά πέφτει με το F-16 πάνω στην καλύπτρα του μαχητικού του Κώστα Ηλιάκη. Ο Έλληνας σμηναγός σκοτώνεται ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα και πέφτει στη θάλασσα ζωντανός. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, 5 και 1,5 ετών είναι νεκρός. Ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970. Επιμελής Ίκαρος, ορκίζεται ανθυποσμηναγός το καλοκαίρι του 1993 και τοποθετείται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος για να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2. Κατόπιν τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, 340 Μοίρα Βομβαρδισμού στα αεροσκάφη Α-7 Corsair. Στην διάρκεια αυτών των ετών φοιτά σε διάφορα Σχολεία της ΠΑ, όπως το σχολείο Όπλων και Τακτικής, αποφοίτησε το Πρόγραμμα Τακτικής Ηγεσίας και λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του διακρινόταν σε όλα τα είδη αποστολών.

Αυτά σε συνδυασμό με τις ικανότητες και την ευσυνειδησία του τον καθιστούν έναν από τους ποιο ικανούς επαγγελματίες στον χώρο του και έτσι επιλέχθηκε το 2002,να αποτελέσει μέρος του πυρήνα των 10 Ιπταμένων οι οποίοι στάλθηκαν για εκπαίδευση στα νέα F-16 Block 52+ στις ΗΠΑ. Ολοκληρώνει την εκπαίδευση και επιστρέφει στην Ελλάδα, στην 347 Μοίρα στην Αγχίαλο μέχρι να έλθουν τα νέα Αεροπλάνα στην 115 ΠΜ. Μετά από 8 μήνες, τον Ιούνιο του 2003 παίρνει μετάθεση για την 340 Μοίρα, την αγαπημένη του “Αλεπού”, όπου αποκτά επιπλέον εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, συμμετέχει στον σχεδιασμό και εκτέλεση Επιχειρήσεων την νύκτα και είναι παράλληλα εκπαιδευτής αέρος.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Υποκλινόμαστε στην ανδρεία του

“16 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο ήρωας της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Ηλιάκης έδωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την Πατρίδα. Υποκλινόμαστε στην ανδρεία που τον διέκρινε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Αθάνατος!“. Τα παραπάνω έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις στην Κάρπαθο για τη συμπλήρωση 16 ετών από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Τάκης Θεοδωρικάκος για Κώστα Ηλιάκη: Αξέχαστη η θυσία του Σήμερα, συμπληρώνονται 16 χρόνια από τον θάνατό του και με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε μια συγκινητική ανάρτηση. “23 Μαΐου 2006. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης 35 ετών από τον Κάστελλο Ρεθύμνης πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρόνων πέφτει υπέρ πατρίδος κοντά στην Κάρπαθο. Ένας ακόμα Ίκαρος στο πάνθεον των ιπτάμενων ηρώων που καθημερινά δίνουν μάχες στο Αιγαίο γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωρικάκος. “Η αξέχαστη θυσία του πιλότου της πολεμικής μας αεροπορίας αποτυπώνεται στις μαντινάδες που είναι χαραγμένες στο μνημείο του ηρωισμού του στην Κάρπαθο: ”Διαβάτη που θ’ ακροσταθείς μπροστά στον ανδριάντα μη κλαις γιατί αυτή η γη ήρωες βγάζει πάντα”. Από το νησί της Κρήτης που γεννήθηκε: ”Στον ουρανό ψηλά η ψυχή, στη θάλασσα το σώμα αετός που ναι περήφανος δε το πατεί το χώμα” ΑΘΑΝΑΤΟΣ” καταλήγει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου