Φώτα από τα παλιά χρόνια του νησιού για την ολιγάριθμη πια κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου. Ο καιρός βοήθησε κι έτσι ανήμερα των Φώτων στην εκκλησία της Παναγιάς
στο μικρονήσι στην είσοδο των Δαρδανελίων βρέθηκαν εκτός των Ρωμιών του νησιού και προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη ακόμα και από τη Θράκη.
Στον αγιασμό των υδάτων χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλος ενώ στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό έπεσαν τρεις έφηβοι, ένας Τούρκος ορθόδοξος και δυο Πρόσκοποι από τη Μυτιλήνη οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί με την κοινότητα των Ανιχνευτών Προσκόπων στην οποία συμμετέχουν.
Σε όλη τη διάρκεια της τελετής στο λιμάνι του νησιού στο πλάι του Επισκόπου κ. Κυρίλλου βρέθηκε ο Τούρκος δήμαρχος του νησιού ενώ την πομπή από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι παρακολούθησαν και πολλοί ντόπιοι Τούρκοι που με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη σημαντική θρησκευτική τελετή του σύνοικου στοιχείου τους. Τα περιστέρια που άφησαν να πετάξουν στον ουρανό ο Επίσκοπος Ερυθρών, ο δήμαρχος της Τενέδου και η πρόεδρος της Ρωμαίικης ορθόδοξης Κοινότητας αποτέλεσαν την αφορμή για να χαιρετήσει με ενθουσιασμό ο κ. Κύριλλος την αξία της συνύπαρξης και της ανοχής του διαφορετικού. «Μια τέτοια λαμπρή μέρα, είπε, στέλνουμε από την τυραννισμένη από τη μισαλλοδοξία Τένεδο μήνυμα φιλίας, ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ο άνθρωποι να συμβιώσουμε και το διαφορετικό να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει».
Το μεσημέρι της ημέρας των Φώτων η πρόεδρος της τοπικής Ρωμαίικης Κοινότητας, αντιπροσωπία των Τενεδιών που φυγάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ζουν στην Αθήνα και ο Επίσκοπος κ. Κύριλλος επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον καϊμακάμη της Τενέδου. Ενώ το βράδυ σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ο κ. Κύριλλος παρέθεσε δείπνο στους Ρωμιούς του νησιού τους οποίους συνεχάρη για την επιμονή και την πίστη τους στο γένος και στη ορθοδοξία, αλλά και γιατί διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα που σηματοδοτεί η μικρή αυτή εστία Ρωμιοσύνης σε δύσκολα πραγματικά χρόνια.
ΑΠΕ