Monday, 25 November, 2024

«Ληστές με το σίδερο»: Αναβλήθηκε η δίκη των Γεωργιανών που έκαψαν με σίδερο ηλικιωμένη

Συνολικά είχαν καταδικαστεί πέντε άτομα σε ποινή 28 ετών ο καθένας

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών βρέθηκαν σήμερα οι διαβόητοι «ληστές με το σίδερο», οι οποίοι στις 14 Οκτωβρίου του 2017 έκαψαν με σίδερο μία ηλικιωμένη γυναίκα, κατά τη διάρκεια ληστείας στην οικία της στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η υπόθεση επρόκειτο να αναβιώσει και πάλι σήμερα αλλά αναβλήθηκε η εκδίκαση της λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Το δικαστήριο είχε επιβάλει αρχικά ποινές πολυετών καθείρξεων στους περισσότερους από τους κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο. Συνολικά καταδικάστηκαν πέντε άτομα σε ποινή 28 ετών ο καθένας. για το αδίκημα της συμμορίας, για ληστείες, για πληθώρα κλοπών, και για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης,

Το χρονικό της υπόθεσης…

Η σπείρα εξαρθρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, και τα μέλη της φέρονται να διέπραξαν συνολικά 32 κλοπές και τρεις ληστείες. Οι Γεωργιανοί κακοποιοί είχαν βασανίσει άγρια και έκαψαν με πυρακτωμένο οικιακό σίδερο μια 85χρονη γυναίκα στην Κυψέλη. Οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τους Γεωργιανούς, οι οποίοι είχαν για αρχηγός τους έναν συμπατριώτη τους, ο οποίος είναι ανάπηρος, καθώς έχει ακρωτηριαστεί από δυστύχημα στο ένα του πόδι. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, όπως προέκυψε τότε από τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας, χρησιμοποιούσε την αναπηρία του ως κάλυψη για να μην κινεί υποψίες.

Οι τρεις από τους 7 συλληφθέντες είχαν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους μετά την καταδίκη τους για κλοπές, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Παρασκευοπούλου. Όσον αφορά τον αρχηγό της συμμορίας μετά από έρευνα των αρχών προέκυψε εκείνη την περίοδο πως είχε καθαρό ποινικό παρελθόν και δεν είχε απασχολήσει για το παραμικρό. Ανάμεσα στα θύματα της σπείρας ήταν ο τότε προπονητής του Ατρόμητου, τον οποίο νάρκωσαν με σπρέι-μαζί με την οικογένειά του-και στη συνέχεια του «σήκωσαν» το σπίτι. Επίσης θύμα της άγριας συμμορίας έπεσε εκείνη την περίοδο και ένας γνωστός επιχειρηματίας στην Ηλιούπολη, ο οποίος διαθέτει αλυσίδα αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, ενώ από την μανία τους δεν γλύτωσε και γνωστός μεγαλογιατρός επίσης στην περιοχή τις Ηλιούπολης.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου…

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, Κωνσταντίνος Νίκαινας, δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ότι: «Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, μόνο ένας εκ των κατηγορουμένων (και όχι οι υπόλοιποι), προέβη στο βασανισμό της ηλικιωμένης, σε αυτή την άνανδρη και απόλυτα καταδικαστέα πράξη που προσβάλει την κοινωνία. Η παθούσα, παρά την ηλικία της (είναι 85 ετών), στην ακροαματική διαδικασία, δίνοντας μία εξαιρετικά γενναία κατάθεση, φώτισε κάποιες σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης και ήταν άκρως κατατοπιστική όσον αφορά τον άνθρωπο στα χέρια του οποίου βίωσε τα χειρότερα συναισθήματα της ζωής της. Αυτός ήταν ο βασανιστής της ο οποίος τη χτυπούσε, την περιγελούσε και την έκαιγε με το σίδερο, ενώ την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι επιδίδονταν σε μία σειρά άλλων ενεργειών, παράνομων και μη όπως να ψάχνουν την οικία και να τα κάνουν όλα άνω-κάτω, να κατοπτεύουν το χώρο γύρω απ’ την οικία και να μιλάνε στο τηλέφωνο. Όμως αυτές οι ενέργειες, ουδεμία σχέση έχουν με το βαρύτατο αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ήτοι το κάψιμο με το σίδερο της παθούσης, το οποίο διεπράχθη από μόνο έναν εκ των κατηγορουμένων».

Πρόσθεσε ακόμη πως: «Ο βασανιστής της ηλικιωμένης, είχε πράσινα μάτια, όπως η ίδια ανέφερε και τον έχει αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, δεν υπήρχε λόγος να καταδικαστούν Πρωτοδίκως για αυτή τη αποτρόπαια πράξη του καψίματος με το σίδερο, αφού η απάντηση έχει ήδη δοθεί από την παθούσα και η υπόθεση έχει διαλευκανθεί, ως προς τη συγκεκριμένη πράξη. Ο καθένας πρέπει να τιμωρείται με βάση τη βλαπτικότητα και το μέγεθος της πράξης του, προκειμένου να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Επεβλήθη σε όλους τους κατηγορουμένους η ίδια ακριβώς ποινή για τα ίδια αδικήματα. Η απόφαση αυτή, ουσιαστικά εξίσωσε τον βασανιστή της παθούσης, έναν άρρωστο και ανήθικο άνθρωπο, με τους υπόλοιπους που διέπραξαν ενδεχομένων άλλα αδικήματα, ή ήταν συνεργοί ή δεν ήταν καν στην οικία τις στιγμές εκείνες, αλλά δεν ενεπλάκησαν στο πιο αποτρόπαιο από όλα τα αδικήματα. Η απόφαση του δικαστηρίου, τους προσβάλλει ηθικά και κοινωνικά διότι είναι και αυτοί άνθρωποι και διότι δεν διεπράχθη από αυτούς ο βασανισμός της παθούσης. Η δικαιοσύνη, σε αυτή τη περίπτωση δεν έδειξε το σωστό της πρόσωπο και ελπίζουμε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να επιβάλλει στον καθένα την ποινή που του αρμόζει. Υπερβολική δικαιοσύνη, σημαίνει υπέρτατη αδικία. Δυστυχώς, μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου