Thursday, 23 January, 2025

Λυκουρέζος και Παναγόπουλος αρνούνται τα πάντα – Τι αναφέρουν στα υπομνήματά τους

Αδιανόητη θεωρεί την κατηγορία της ένταξης του σε εγκληματική οργάνωση ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αντικρούοντας

τις μαρτυρικές καταθέσεις και αρνούμενος το σύνολο των κατηγοριών για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών, μέσω υπομνήματος που κατέθεσε.

Να σημειωθεί ότι η απολογία του κ. Λυκουρέζου στον ειδικό εφέτη ανακριτή στον 7ο όροφο στο Εφετείο ήταν 6ωρη και διήρκεσε από τις 12 το μεσημέρι που μεταφέρθηκε από τη ΓΑΔΑ με αυτοκίνητα της αντιτρομοκρατικής έως τις 6 το απόγευμα. Η απόφαση του ανακριτή για την προφυλάκιση ή όχι του κ. Λυκουρέζου θα βγει μετά και την απολογία του Θεόδωρου Παναγόπουλου. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στο απολογητικό του υπόμνημα κάνει λόγο για «σκευωρία» σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν επικοινώνησε με τους Αλβανούς κρατούμενους που φέρονται να εκβίαζαν τον Μιχάλη Ζαρειρόπουλο. Και σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν τους επισκέφθηκε στις φυλακές. Επίσης, αρνείται ότι  ζήτησε δύο εκατομμύρια ευρώ από τον Αριστείδη Φλώρο, ώστε να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή ο εντολέας του, δικηγόρος Αντωνόπουλος, που είχε κατηγορήσει τον κ. Φλώρο, ότι έδωσε την εντολή για την δολοφονία του.

Μάλιστα κατά την άφιξη του κυρίου Λυκουρέζου στο γραφείο του ανακριτή σημειώθηκε ένταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφωνία ήταν ανάμεσα στον ανακριτή και τον δικηγόρο του κ.Λυκουρέζου, Θρασύβουλο Κονταξή, για το αν θα απενεργοποιούσε ή όχι το το κινητό του τηλέφωνο. Από την πλευρά του ο δεύτερος κατηγορούμενος Θεόδωρος Παναγόπουλος στο δικό του υπόμνημα ανέφερε ότι σε καμία τηλεφωνική επικοινωνία που έχει καταγράψει ο «κοριός” της ΕΥΠ δεν αναφέρεται το όνομα του. Και σημειώνει ότι μπήκε στην υπόθεση Φλώρου το 2017 ενώ, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται ως μέλος της Οργάνωσης από το 2014. Επιπλέον  , ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως στην δικογραφία δεν καταγράφεται καμία πράξη που να τον συνδέει με την απαίτηση “δώρου” από τον επιχειρηματία Φλώρο, ώστε να αποσυρθούν οι κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας του Αντωνόπουλο

Το υπόμνημα του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Ειδικότερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σχετικά με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι αναγορεύεται σε αξιόπιστο μάρτυρα ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από τα δικαστήρια, μία για την υπόθεση της Energa και μία για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Οσο για τις καταθέσεις δικηγόρων που κάνουν λόγο, ότι ο ίδιος ( ο Λυκουρέζος) ζήτησε χρήματα από τον Φλώρο για να βελτιώσει τη στάση του απέναντί του ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος, στο υπόμνημα του ο γνωστός ποινικολόγος, αναφέρει, ότι τα λεγόμενά τους βασίζονται σε επίκληση διηγήσεων του αείμνηστου Μιχάλη Ζαφειρόπουλος ο οποίος δεν ζει πιά για να τα επιβεβαιώσει.

«Αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και 5 χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας», επισημαίνει με νόημα στο υπόμνημά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Και συνεχίζει: «υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος μεταξύ του Αριστείδη Φλώρου και του Γεωργίου Αντωνόπουλου».

Αρνείται την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που του αποδίδουν
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του με την απόδοση της κατηγορίας της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και μάλιστα από το 2014, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος απαντά ότι η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου2019 και από τα στοιχεία φαίνεται, ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντωνόπουλου και Λεκοτσάι είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019. Συνεπώς πως εντάσσεται ο ίδιος σε εγκληματική οργάνωση από το 2014;

«Αδιανόητο, τονίζει μεταξύ άλλων, ένας άνθρωπος του δικού μου επιπέδου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή εγκλήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γιώργου Αντωνόπουλου».

Παράλληλα προσθέτει: «Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο».

Σημειώνει δε, εκτός των άλλων, ότι η κατηγορία σε βάρος του είναι απολύτως αόριστη και επικαλείται το γεγονός, ότι κανείς εκ των φερομένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης δεν τον αναγνωρίζει η τον εντάσσει σε εγκληματική ομάδα που την χαρακτηρίζει «αόρατη».
Υπερβολές στη σύλληψη Λυκουρέζου: Μόνο στρατό δεν κατέβασαν για να συλλάβουν έναν 85χρονο!
Τι υποστηρίζει για την απόπειρα εκβίασης ο Λυκουρέζος
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που του αποδίδεται για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, στο υπόμνημά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επικαλείται σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει ότι η κατηγορία σε βάρος του δεν στέκει.

Ειδικότερα επικαλείται:

Την απουσία τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Α. Φλώρο, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία
Το ότι ουδέποτε τον επισκέφτηκε στη φυλακή, γεγονός που προκύπτει από τα επισκεπτήρια των φυλακών.
Ο ισχυρισμός του Αριστείδη Φλώρου, ότι κινδύνευε η ζωή του στη φυλακή αν καταδικάζονταν σε πρώτο βαθμό για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, κατά τον κ. Λυκουρέζο δεν ευσταθεί, αφού ο 39χρονος επιχειρηματίας ήταν ήδη έγκλειστος για την Energa. «Ουσιαστικά καλούμαι, επισημαίνει μεταξύ άλλων, να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον ενός άλλου».
Συμπερασματικά επισημαίνει «Καμία απολύτως σχέση δεν είχα ή έχω με εγκληματικές οργανώσεις με εγκληματικές συμπράξεις και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθαν απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων».

Το υπόμνημα Παναγόπουλου
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο δικηγόρος Θόδωρος Παναγόπουλος την εμπλοκή του στην υπόθεση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εκβίαση. Ο Θόδωρος Παναγόπουλος ισχυρίζεται ότι μπήκε στην υπόθεση στο τέλος της διαδικασίας και οτι δεν μετείχε σε καμία διαπραγμάτευση, ενώ επικαλείται και την κατάθεση γνωστού ποινικολόγου, που αρνείται την συμμετοχή των δύο δικηγόρων στην υπόθεση.

Στη σφαίρα της φαντασίας βρίσκεται η κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση , αναφέρει στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στον εφέτη ανακριτή, ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος. Σημειώνεται οτι ο Θόδωρος Παναγόπουλος απολογείται και αυτός ενώπιον του εφέτη- ειδικού ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης από κοινού με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. 

Ουδεμία σχέση έχω με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
Ο δικηγόρος αρνείται ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με τους αλβανούς που φέρονται ως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνωστή ως μαφία των φυλακών Κορυδαλλού και υποστηρίζει οτι η μοναδική του σχέση ήταν η εξυπηρέτηση που προσέφερε σε συνάδελφό του. «Ουδεμία γνωριμία, σχέση ή επαφή είχα ποτέ με τα αναφερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, πλην  των συναδέλφων Αλέξανδρου Λυκουρέζου  και Γεώργιου Αντωνόπουλου  και του Λεκοσάϊ, που επισκέφθηκα χάριν εξυπηρέτησης συναδέλφου μια φορά στις Φυλακές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Βασικό επιχείρημα του Θόδωρου Παναγόπουλου, που αρνείται τις κατηγορίες, είναι ότι ανέλαβε δικηγόρος του κατηγορούμενου Αντωνόπουλου- είναι ο δικηγόρος που κατηγορεί τον Αριστείδη Φλώρο οτι υπήρξε ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του- μόλις τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι επίμαχες διαπραγματεύσεις που έχουν αποτυπωθεί και στον κοριό της ΕΥΠ προηγούνται χρονικά.

Μπήκα στην υπόθεση αργά, μόλις το 2017
«Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας», συμπληρώνει ο Θ. Παναγόπουλος.

Αλλο στοιχείο που επικαλείται ο Θόδωρος Παναγόπουλος είναι οτι πουθενά δεν γίνεται αναφορά του ονόματός του, από τους συγγενείς του αδικοχαμένου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που είχε αποκαλύψει την προσπάθεια εκβίασης. «Ούτε η σύζυγός του, ούτε οι συνεργάτες του στο γραφείο, ούτε τα τέκνα του αναφέρουν ότι εγώ, φίλος της οικογένειας από δεκαετιών, εκβίασα τον αείμνηστο Μιχάλη! Και ερωτάται: Είναι δυνατόν, αν τον είχα εκβιάσει,  να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του; Είναι προφανές, ότι αν είχα επιδοθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες η πρώτη φυσική αντίδραση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να ήταν να το εκμυστηρευθεί στη σύζυγό του και να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τη συμπεριφορά μου».

Ο δικηγόρος Θόδωρος Παναγόπουλος επικαλείται και τις μαρτυρίες άλλες δικηγόρων, που δεν έχουν πουθενά αναφερθεί σε δική του συμμετοχή στην εκβίαση, αλλά αντίθετα έχουν κατονομάσει τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Οπως αναφέρει ο κ. Παναγόπουος, στην κατάθεσή του ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος, δεν κάνει καμία αναφορά στο όνομά του, ενώ και ο ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναφέρει μόνο τις οικονομικές απαιτήσεις που φέρεται να έχει διατυπώσει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Μάλιστα αναφέρεται και στην κατάθεση του συνδικαλιστή σωφρονιστικού υπαλλήλου Αντώνη Αραβαντικού που και εκείνος, στην εξέτασή του από τον εφέτη ανακριτή, δεν κατονομάζει δικηγόρους να έχουν εμπλοκή με την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.
Στο ίδιο υπόμνημα ο Θόδωρος Παναγόπουλος αμφισβητεί και την ερμηνεία των καταθέσεων που έχουν δώσει συνάδελφοί του δικηγόροι, σημειώνοντας ότι από τις καταθέσεις τους, δεν προκύπτει κάτι το επιβαρυντικό για εκείνον.

Σχολάζοντας την κατάθεση του υπόδικου επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος ήταν σύμφωνα με τον φάκελλο της υπόθεση το θύμα της εκβίασης, ο Θόδωρος Παναγόπουλος αναφέρει:

«Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την «αφρόκρεμα» των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση κατά Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου»;

Η κράτησή μου συνιστά ηθικό θάνατο
Επίσης ο Θόδωρος Παναγόπουλος αμφισβητεί την νομιμότητα της προσωρινής του κράτησης, σημειώνοντας: «Είμαι Δικηγόρος Αθηνών από το έτος 1982, με κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Έχω σταθερή κοινωνική επαγγελματική και οικογενειακή ζωή διάγοντας πάντοτε νομοταγώς και κατά τρόπο ηθικώς ανεπίληπτο.. Η τυχόν διατήρηση της κράτησής μου ισοδυναμεί με ηθικό θάνατο πολύ χειρότερο αυτής καθ’  εαυτής της στέρησης της ελευθερίας μου. Είναι επομένως προφανές, ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής, ακόμη και μετά την απόδειξη της αθωότητάς μου, δεν θα είναι δυνατό να αρθούν ούτε να αμβλυνθούν».
Πηγή: iefimerida.gr 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου