Η ΚΕΔΕ ζητεί παρέμβαση πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών, που απειλούνται
με λουκέτο.
Την ώρα που οι δήμαρχοι όλης της χώρας ανησυχούν για τη συνέχιση των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, δεδομένου ότι το σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τη λειτουργία αυτών των δομών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016, στην Κεντρική Μακεδονία έχει διασφαλιστεί η λειτουργία αυτή, διότι «έτρεξε» γρήγορα η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζητά με επιστολή του την άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών απρόσκοπτα. Ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει τη σημασία να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξής τους στα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και την έναρξη υλοποίησής τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος λουκέτου στις δομές. Στην επιστολή επισημαίνεται, πως σήμερα στους δήμους της χώρας λειτουργούν 256 δομές φτώχειας και εξυπηρετούν 118.000 συμπολίτες μας που ανήκουν ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δομές αυτές είναι κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια, Τράπεζες Χρόνου, Γραφεία Διαμεσολάβησης κ.α. και εργάζονται 1.112 νέοι επιστήμονες σε αυτές.
Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, καθώς αρχικώς έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2016. Με την πεντάμηνη παράταση, η ΚΕΔΕ υπολόγιζε ότι θα είναι δυνατή η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και η ομαλή συνέχιση λειτουργίας των δομών. Όμως τελικά δόθηκε δίμηνη παράταση, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν σε πολλές περιπτώσεις να προκηρυχθούν τα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Αντιθέτως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που «έτρεξε» πολύ γρήγορα το νέο ΕΣΠΑ κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συνέχιση σχεδόν του συνόλου των δομών, στις περισσότερες περιπτώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις κοινωνικές δομές και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας διατίθενται συνολικά 35,7 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις είναι:
-Κέντρα Κοινότητας και στους 38 Δήμους με 8,1 εκ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία και λειτουργία ενός Κέντρου Κοινότητας σε κάθε Δήμο.
-Δομές παροχής βασικών αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Κοινωνικά Φαρμακεία) ενίσχυση με 4,4 εκ. ευρώ.
-Δομές αστέγων (Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήρια) διασφάλιση λειτουργίας τους για τρία χρόνια με 2,5 εκ. ευρώ.
-Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ενίσχυση με 11 εκ. ευρώ, για συνέχιση της λειτουργίας τους.
-Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων επιχορήγηση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 1,2 εκ. ευρώ.
-Για το πρόγραμμα φροντίδας και φιλοξενίας μελών οικογενειών με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και για το τρέχον σχολικό έτος διατέθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ συνολικά 8,5 εκ. ευρώ.
voria.gr
Με λουκέτο απειλούνται 256 Κοινωνικές Δομές εκτός Κ. Μακεδονίας