Wednesday, 25 December, 2024

Μηταράκης: Πρέπει να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες

Σε 514.734 ανέρχονται οι ισχύουσες άδειες διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

αριθμός μειωμένος κατά 5,9% από την αρχή του 2020.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης η πτώση αυτή «οφείλεται στους περιορισμούς λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας». «Δεν είναι στόχος της κυβέρνησης η μείωση των αδειών διαμονής», εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια σημερινής εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα. Αντίθετα, είπε, «η κατεύθυνση στην ΕΕ -και αυτό είναι μια θέση που και η Ελλάδα στηρίζει- είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση. Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη για δημογραφικούς λόγους χρειάζεται πληθυσμιακή στήριξη αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και όχι με λαθροδιακινητές».
Στο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύει κάθε μήνα το υπουργείο καταγράφονται για πρώτη φορά στοιχεία για τις άδειες διαμονής και παρουσιάζονται οι τέσσερις κύριοι τύποι αδειών διαμονής: απασχόληση, οικογενειακή επανένωση, σπουδές και λοιποί τύποι αδειών διαμονής (π.χ. άδεια επενδυτή golden visa, άδεια για εξαιρετικούς λόγους ή άδειες για τη δεύτερη γενιά). Πρώτη σε πλήθος αδειών είναι η κατηγορία των λοιπών τύπων και ακολουθεί η κατηγορία αδειών οικογενειακής επανένωσης, με σταθερά όμως μειούμενο αριθμό αδειών και ποσοστό. Σχετική ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζουν μόνο οι άδειες που αφορούν την απασχόληση.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται για τις άδειες διαμονής επενδυτή (golden visas) που χορηγούνται για πέντε χρόνια, το 2020 χορηγήθηκαν 8.087 άδειες και ανανεώθηκαν 12.567, ενώ το ίδιο διάστημα του 2019 είχαν χορηγηθεί 17.462 άδειες σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους και ανανεώθηκαν 18.862. Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα, «αν και υπήρξε μια πολύ έντονη αύξηση σε νέες χορηγήσεις επενδυτών στην αρχή του 2020, με την έξαρση της πανδημίας επήλθε απότομη πτώση και η τάση αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα, τόσο στις αρχικές χορηγήσεις, όσο και στις ανανεώσεις αδειών διαμονής».
Για την έκτακτη συνεδρίαση της Frontex
Σχολιάζοντας την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «όχι μόνο συζήτηση επί των όποιων καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις -εμείς εμμένουμε στη θέση μας ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής- και επίσης ότι ξεκινάει και μια νέα συζήτηση για τους κανόνες εμπλοκής, για να συζητήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών να προστατεύουμε τα σύνορά μας». «Είναι πολύ σημαντική η συζήτηση και πρέπει να γίνει για το νομικό πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται και νομίζω και διάφορες χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες προηγμένων οικονομιών του πλανήτη έχουν διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έρευνα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «στη χώρα μας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα, το ελληνικό Λιμενικό διερευνά τέτοιες περιπτώσεις με τις διαδικασίες που έχει» και συμπλήρωσε ότι «θεωρούμε αυτή τη στιγμή ότι η έρευνα που θα κάνει η Frontex είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που θα επιτρέψει να τελειώσει αυτή η συζήτηση και να λάμψει η αλήθεια».
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου