Οι ισχυρές πιέσεις που άσκησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς την ευρωπαϊκή ηγεσία για να μην γυρνούν το βλέμμα μπροστά στην ασύμμετρη απειλή
με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Η κυβέρνηση εξασφάλισε δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ξένους ηγέτες, ενώ, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, οι εκπρόσωποι όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι φθάνουν το μεσημέρι (στις 13.05) στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως και ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη λόγω της προεδρίας που ασκεί η χώρα τους στην ΕΕ.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται ότι όλοι οι Ευρωπαίοι οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση από την παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων της, οι οποίοι θα βρεθούν στο πεδίο που οι ελληνικές αρχές δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας σε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες της και για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη.
Οι προτάσεις
Η ενίσχυση της FRONTEX ώστε να γίνει προς αποτελεσματική η φύλαξη στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα, η επιτάχυνση των αλλαγών στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την παροχή ασύλου, ο επιμερισμός των βαρών από τις μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η άσκηση πίεσης προς τον Ερντογάν για να πάψει να «εργαλειοποιηθεί» το μεταναστευτικό πρόβλημα και να απειλεί με αυτό την Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι οι προτάσεις που θα θέσει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.
Η κυβέρνηση, η οποία έδειξε τις προθέσεις της και με το πλέγμα των μέτρων που έλαβε την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ, αναζητεί στήριξη και πέραν της Ευρώπης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τη Δευτέρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.
πηγή: Alphanews