Wednesday, 20 November, 2024

Μιχαηλίδου για Χαμόγελο του Παιδιού: Έχει πλεόνασμα 20 εκατ. ευρώ. Ζει σε βίλα ο πρόεδρος

Ξεκάθαρες αιχμές για το «Χαμόγελο του Παιδιού», άφησε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Action24, η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Έχουν γίνει ρεπορτάζ των ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20 εκατομμύρια πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει διάβασα σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων με πόσα μπάνια λέει ότι έχει και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική».

Η τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου ήρθε με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», το οποίο ανέφερε ότι ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, φέρεται να διαμένει σε διαμέρισμα – μεζονέτα έκτασης περίπου 500 τ.μ., με πέντε μπάνια, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, σε αμφιθεατρική περιοχή στον Άλιμο, το οποίο ωστόσο είναι κληροδότημα του οργανισμού από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα, που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη.

Τι είχε απαντήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος, εμφανώς φορτισμένος, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 12/12:

«Σήμερα απαντάμε σε δημοσίευμα που έγινε πρωτοσέλιδο. Πρέπει να ξανασυστηθούμε γιατί κάποιοι ξεχνάνε. Δεν ξεκίνησα για να γινώ σπουδαίος και τρανός. Πριν 27 χρόνια έφυγε από τα χεριά μου ότι πολυτιμότερο είχα. Έγινε η τελευταία του επιθυμία πραγματικότητα. Εγώ, επειδή εκφράστηκαν ερωτηματικά για το παρελθόν μου, ήμουν σπουδαίος στον τομέα της πληροφορικής. Ο γιος μου έφυγε 22 Δεκέμβριου από τη ζωή. Εύχομαι σε κανέναν να μην συμβεί Κέρδισα όμως ότι γνώρισα άλλα παιδιά και άφησα μια παρακαταθήκη. Άνθρωποι που είναι στο Χαμόγελο, τότε δεν τους ήξερα Όταν προσπαθούσα να σώσω τη ζωή του παιδιού, είχα τη δυνατότητα να το κάνω.

Οι άνθρωποι της πληροφορικής ήταν όλοι δίπλα μου, όλη η αγορά. Τότε αποφάσισα να ρωτήσω τους γονείς αν τελευταία επιθυμία του παιδιού ηταν αυτή, τι θα έκαναν”. Κάποιοι που τώρα θέλουν να κάνουν κακό στο Χαμόγελο, έχουν σχέση με αυτό που έγινε τότε. Που μου είπε “μπαμπά να κάνουμε τον δικό μας σύλλογο”. Δεν είναι η στιγμή για να πω το γιατί το έκαναν. Τότε με στήριξαν άνθρωποι της αγοράς της πληροφορικής, μου είπαν προχώρα, στο πλευρό σου. Στη ζωή μου δουλεύω από 14 χρονών, πρώτη φορά μιλάω για εμένα, γιατί αυτός ο τύπος άφησε ερωτηματικά και για εμένα, πάντα είχα μπροστά την ηθική.

Δεν είχα σκοπό να κερδοσκοπήσω. Τότε έπρεπε να τακτοποιήσω τα πάντα με τις επιχειρήσεις. Δεν άφησα ούτε ένα λογαριασμό ακάλυπτο. Ακόμα κι οι τράπεζες όταν αποφάσισα να κάνω το Χαμόγελο, μου είπαν ότι δεν θα με αφήσουν έτσι, αλλά έκλεισα κάθε εκκρεμότητα. Τα πακετάρισα, έκλεισα, πέρασα κάποια χρήσιμα περιουσιακά στοιχεία στο Χαμόγελο και μπήκα στον χώρο.

Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Έπρεπε να βγάλω από τη μέση αυτούς που ήρθαν να κερδίσουν φήμη από την επιθυμία του παιδιού μου. Πολλοί δημοσιογράφοι θα τα θυμάστε. Ο Ανδρέας πρόλαβε να δει τι γινόταν, κι εγώ στη συνέχεια να το κάνω πραγματικότητα. Πήρα επάνω μου την επικοινωνία, εγώ που στην προηγουμένη ζωή μου δεν θα βλέπατε ούτε τη φωτογραφία μου. Όσο σπουδαία πράγματα κι αν έκανα στις επιχειρήσεις. το πήρα πάνω μου για να μην καπηλευτούν το Χαμόγελο. Μου έλεγαν ότι εκμεταλλεύομαι τον θάνατο του παιδιού μου για να προβληθώ. Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δεν είμαι απατεώνας. Μέσα από τη δουλειά του Χαμόγελου, αναδείχθηκε το θετικό της κοινωνίας μας. Δεν είναι όλοι απατεώνες σε αυτή τη χωρά. Δεν γίνεται να συμβαίνει κάτι σε κάποιον άλλον και να είσαι κι εσύ το ίδιο. Ήμουν σε μια τοξική ατμόσφαιρα για αυτό έχουμε διαφάνεια από την πρώτη ημέρα. Θυμάμαι τα πρώτα χρήματα. Ήταν 1.000δρχ από ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Πάτρα.

Εγώ θα πρόδιδα το παιδί μου ρε αθεόφοβε; Με ψάχνουν 27 χρόνια, με ψάξανε συνέχεια. Κάποιος έδωσε εντολή κλειστέ το Χαμόγελο κάποτε. Δεν φοβήθηκα ποτέ. Σημειώστε κάτι. Λειτουργούμε πάντα με τους θεσμούς του κράτους. Τους συμπληρώνουμε. Δεν τους αντικαθιστούμε. Χωρίς τους θεσμούς του κράτους δεν γίνεται τίποτα. Δεν είμαστε δομή. Δεν είμαστε ίδρυμα. Τα παιδιά δεν είναι τρόφιμοι. Οι τρόφιμοι είναι στις φυλακές. Έχουμε χιλιάδες δράσεις. Θα τα δείτε παρακάτω.

Αντιπρόεδρος του Χαμόγελου είναι ο Κώστας Κοτσιλίνης, πρώην ορκωτός ελεγκτής. Μας ελέγχει η Ernst&Young, και η Deloitte. Δεν φτάνει βέβαια μόνο να φαινόμαστε καθαροί, αλλά και να είμαστε. Αν δεν είχαμε διαδικασία αυτοελέγχων, τώρα θα ήμασταν έκθετοι. Στη συνέχεια διάβασε έρευνα της Focus Bari, που είναι θετική για το Χαμόγελο και ανέφερε ότι αυτή η καλή εικόνα έπρεπε να χαλάσει, και να δημιουργηθούν αμφιβολίες στον κόσμο. Είπε ότι ο δημοσιογράφος ξέρει γιατί το έκανε. Είπε επίσης ότι έκατσαν 20 άνθρωποι να αναλύσουν ξανά όλα τα οικονομικά, για να δουν τι εννοεί στο δημοσίευμα, κατηγορώντας ότι εμπλεξε άσχετες χρονιές μεταξύ τους για να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Στη συνέχεια ο Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε πως απολύθηκαν εργαζόμενοι που είχαν ξεπεράσει τα όρια με τα παιδιά, κι αντί να δεχθεί συγχαρητήρια για τα αντανακλαστικά, τα άκουσε και από τους συνδικαλιστές. Όπως είπε, το Χαμόγελο ελέγχεται και από την ΕΕ, καθώς συμμετέχει σε προγράμματά της.

«Το 2020 το υφυπουργείο Εργασίας πιστοποίησε το Χαμόγελο και για τους τρεις βαθμούς φροντίδας. Η πιστοποίηση έχει την υπογραφή της υφυπουργού, ως το 2024. Ξεκίνησαν κάποια πράγματα από το καλοκαίρι, δεν θέλω να πω πολλά, γιατί πρέπει να συγκρατηθώ. Όλα αυτά που λέγαμε, και μας έβγαλαν ότι είμαστε κατά των ελέγχων, αποδείχθηκε ότι δεν ισχύουν. Ζητάμε παραπάνω έλεγχο, ζητάμε εποπτεία. Να παρακολουθούν αν λειτουργούμε σωστά, παντού. Ήρθε προχθές η Αρχή Διαφάνειας και έκανε έλεγχο και εντυπωσιάστηκε από την καθαριότητα. Μας είπαν απλά να πάρουμε κι ένα τρίτο ψυγείο για τα αυγά.

Σημαντικό, τα λάθη πρέπει να διορθώνονται. Αυτή τη σημασία έχει ο έλεγχος, όχι αυτό που συμβαίνει να δοθεί εντολή για να σου βρουν τα στραβά. Λάθη κάνουν όλοι, και πρέπει να διορθώνονται. Ποιος δεν κάνει; Έχουμε 480 εργαζόμενους. Στηρίζουμε 17.000 παιδιά με τις οικογένειες τους. Αγωνιούν για το μέλλον τους. Μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε σαν ΑΕ. Με την έννοια του ελεγκτικού, ναι λειτουργούμε σαν ΑΕ, αλλά στην ψυχή λειτουργούμε με τη φροντίδα. Χρειάζονται και τα δυο για να γίνει σωστά».

«Αφεντικό στο Χαμόγελο ειναι τα παιδιά. Όχι εγώ. Υπηρετούμε τα παιδιά, με φροντίδα και νοιάξιμο», συνέχισε. «Δεν έχουμε οφειλές σε κανέναν. Ένας Θεός ξέρει πώς τα καταφέραμε. Τα καταφέραμε γιατί είμαστε οι μεγαλύτεροι ζητιάνοι. Κι αυτή τη “ζητιανιά”, που αφορά τη φροντίδα και το νοιάξιμο για τα παιδια, κάποιοι την έκαναν αντικείμενο κριτικής. Αυτούς, όμως, που χρωστάνε στο δημοσιο δεν τους πειράζουν γιατί είναι φιλαράκια», υπογράμμισε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου