Οι δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ περί «αμφισβητούμενης» νησίδας, ανάγκασε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και κατά τα άλλα ήρεμου Φώτη Κουβέλη να ανεβάσει τους τόνους.
«Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», δήλωσε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονούνται οι Έλληνες πιλότοι.
Η φιλοπολεμική ρητορική της Τουρκίας τεντώνει και άλλο το σκοινί στο πολυτάραχο Αιγαίο και πλέον οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε οριακό σημείο. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων Ιμίων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Την Παρασκευή 13 Απριλίου τρείς νεαροί τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», ώστε να αποτίσουν με τον δικό τους τρόπο φόρο τιμής στον αδικοχαμένο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, ενώ έριξαν στην θάλασσα και ένα στεφάνι.
«Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε ο δήμαρχος της περιοχής. Ο τούρκος πρωθυπουργός ωστόσο παραλλήλισε την ενέργεια των τριών νεαρών, με αυτή στα Ίμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 που οδήγησε στο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Τα λεγόμενα της τουρκικής πλευράς διέψευσε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά και το υπουργείο Άμυνας. Σε ανακοινώσεις τους διευκρίνισαν ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό παραβίασης, ενώ από το ΓΕΕΘΑ βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο τελευταία 24ωρα (Σάββατο-Κυριακή) δεν έχει καταγραφεί καμία κίνηση τούρκικου πλοίου, ούτε της ακτοφυλακής.
Η ρητορική της Τουρκίας κινείται στα όρια γεγονός που έχει σημάνει γενικός συναγερμός. Το «γκριζάρισμα» 25 νησιών και 127 νησίδων του Αιγαίου φέρνει έντονη ανησυχία. Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς.