Friday, 27 December, 2024

Νέα μέτρα: Εμβολιασμός, αλλιώς αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών

Τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τη λειτουργία της εστίασης εξειδίκευσαν σε συνέντευξη Τύπου στο υπ. Υγείας ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας

ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι τρεις υπουργοί εξειδίκευσαν ουσιαστικά τα μέτρα, σε όλες τις παραμέτρους τους, στέλνοντας το μήνυμα που έστειλε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητά τους και θα αποκτήσουν πίσω τη ζωή τους. Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων», όπως σημείωσε.

Κικίλιας: Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι το προσωπικό των δομών φροντίδας ευπαθών ομάδων, φροντίδας ηλικιωμένων κλπ. όπως και το προσωπικό των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά αλλιώς θα απέχουν από την εργασία τους χωρίς αποδοχές. Έως τις 16/8 το σύνολο των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και ακολούθως τη β’ δόση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο. Υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού, όλων των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας, κέντρων αποκατάστασης κλπ. Έως 1/9 το σύνολο του προσωπικού να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου και τη β’ δόση κατά τα προβλεπόμενα.

Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται

Γεωργιάδης: Τέλος οι όρθιοι στην εστίαση – Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους
«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα. Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι: Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά. Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Πιερρακάκης: Διαθέσιμη η εφαρμογή «Covid Free GR»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης από την πλευρά του παρουσίασε το νέο app για την εστίαση που ουσιαστικά θα σκανάρει τα έγγραφα των εμβολιασμένων για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους. H εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για να μπορεί να ελέγχει την γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
Πράσινο-σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.

Κίτρινο-σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Κόκκινο-σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ποια είναι η χρονική ισχύ των πιστοποιητικών:
Εμβολιασμού-14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

Νόσησης-έως και 6 μήνες μετά.

Rapid test-48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

PCR test-72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος). Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου