Sunday, 17 November, 2024

Ναυάγιο, Πύλος: Τα αίτια βύθισης του πλοίου. Άνδρες, 16-40 ετών οι επιζώντες

Την περιοχή ανοιχτά της Πύλου «χτενίζουν» από θαλάσσης και αέρος οι σωστικές δυνάμεις, ψάχνοντας τυχόν επιζώντες σε ένα από τα πιο φονικά ναυάγια με μετανάστες των τελευταίων ετών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν βρέθηκαν επιζώντες, αλλά ούτε και νεκροί. Mέχρι στιγμής διασωθέντες ανέρχονται σε 104 άνθρωποι, ενώ έχουν ανασυρθεί και 79 σοροί.

Εκφράζονται φόβοι πως οι νεκροί τελικά θα είναι εκατοντάδες και πως στο αλιευτικό πλοίο επέβαιναν ακόμη και 750 άτομα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες drone που έδωσε το λιμενικό στη δημοσιότητα, με τους μετανάστες στοιβαγμένους στο αλιευτικό πλοίο. Διασωθέντες μετανάστες είπαν στο προσωπικό του νοσοκομείου Καλαμάτας, πως στα αμπάρια του πλοίου υπήρχαν περίπου 50-100 παιδιά.Οι επιζώντες του ναυαγίου, είναι άνδρες, ηλικίας 16-40 ετών.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μακάβριες εικόνες με τη μεταφορά των σορών

Γροθιά στο στομάχι είναι οι εικόνες από το λιμάνι της Καλαμάτας, με τα πτώματα που μετέφερε το πλωτό σκάφος του λιμενικού αργά το βράδυ της Τετάρτης (15/06).

Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε χώρο στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στην Καλαμάτα έφτασε Σύρος που ζει στο Βέλγιο και έψαχνε τον 17χρονο γιο του στο νοσοκομείο και στον χώρο που βρίσκονται οι μετανάστες στο λιμάνι.

Τα σενάρια για το πως συνέβη το ναυάγιο

Το 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως εμφάνισε μηχανική βλάβη που προκάλεσε άγχος στους στοιβαγμένους ανθώπους με αποτέλεσμα να υπάρξει απότομη μετατόπιση βάρους και τελικά να βυθιστεί.

Στο σημείο που ναυάγησε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ήταν εκτός πορείας, με τις αρχές να εκτιμούν πως αυτό οφείλεται σε ελλιπείς γνώσεις πλοήγησης του ατόμου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου. Συμφωνα με την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί που είχε επικοινωνία με μετανάστες στο πλοίο, μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο καπετάνιος του πλοίου τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος.

Τριήμερο Εθνικό Πένθος βρίσκεται σε ισχύ από χθες Τετάρτη 14/6 για τη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, ενώ τα κόμματα προχώρησαν σε ακύρωση της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Το Εθνικό Πένθος που κήρυξε ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6. Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος, για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, «με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου