Οι διωγμοί και το «Μαύρο Πάσχα» των Ελλήνων της Θράκης. Η μεγάλη πολεμική εξόρμηση και η απελευθέρωση από Βούλγαρους και Τούρκους.Την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωση της στην Ελλάδα παρουσίασε η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 16 Μαρτίου από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 22 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα…
Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS Η εκπομπή αναλύει την κατάσταση που επικρατούσε στα Βαλκάνια με την άνοδο του εθνικισμού, την στρατιωτική κινητοποίηση των Βουλγάρων για την έξοδο στο Αιγαίο και την ανάπτυξη του κινήματος των Νεότουρκων σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών.
Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει πως άλλαξαν τα σύνορα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και πως ξεκίνησε μια σκληρή εποχή δοκιμασίας και διωγμών για τους κατοίκους της Θράκης. Η έρευνα καταγράφει το στρατιωτικό χρονικό της εποχής με την πρώτη απελευθέρωση της Ξάνθης που έγινε το 1913. Στη συνέχεια η δυτική Θράκη χάθηκε στο διπλωματικό παζάρι που έγινε στο Βουκουρέστι. Ακολούθησαν εκτοπίσεις, τάγματα εργασίας, σφαγές και καταναγκαστικά έργα από Βούλγαρους στη Δυτική Θράκη και Τούρκους στην Ανατολική Θράκη…Η εκπομπή συνέλεξε συγκλονιστικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα και φωτίζει το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου, τη σφαγή στο Οικονομείο, το προσφυγικό καραβάνι του «Σαμάκοβο» και το «Μαύρο Πάσχα του Ελληνισμού» που κατήγγειλε διεθνώς το Πατριαρχείο. H «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την στρατιωτική εξόρμηση των Ελλήνων στο Α παγκόσμιο πόλεμο και τις επιχειρήσεις στο πλευρό της Αντάντ στην ανατολική και δυτική Θράκη το 1920. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η διπλωματική μάχη του Βενιζέλου που αν και βρέθηκε στο πλευρό των νικητών χρειάστηκε να διαπραγματευτεί σκληρά κόντρα στις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων και τις απαιτήσεις τους. Οι Αμερικανοί ήθελαν η Θράκη να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος και μετά από συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας, δημιουργήθηκε στη περιοχή προσωρινή διασυμμαχική διοίκηση με αρμοστή τον στρατηγό Σαρπί. Το νέο κρατίδιο είχε ονομασία «Διασυμμαχική Θράκη» και είχε επίσημη γλώσσα τα γαλλικά!…
Τελικά Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή απελευθερώθηκαν επίσημα στις 14 Μαΐου 1920, δηλαδή 99 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εκείνη την ημέρα ο Ελληνικός Στρατός διατάχθηκε να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτήθηκε οριστικά στην Ελλάδα.
Mixanitouxronou