Friday, 27 December, 2024

Ολόκληρη οργάνωση παράνομων αδειών οδήγησης! 680.000 σε 8 μήνες η ¨λεία¨

Στην εξάρθρωση σπείρας που από τον φετινό Μάρτιο κανονίζε να βγάζει άδειες οδήγησης σε άτομα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα αποτύγχαναν

στις θεωρητικές εξετάσεις (και ΠΕΙ) είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε δεν γνώριζαν ελληνικά, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανακοινώθηκε για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 13 άτομα ενώ κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλοι 58. Τα μέλη της συμμορίας δεν δίστασαν, μάλιστα, να απειλήσουν στελέχη της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της συμμορίας πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Σε βάρος των 71 ατόμων που είτε έχουν συλληφθεί είτε κατηγορούνται σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση-νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

Όπως ανακοινώθηκε τα μέλη της συμμορίας αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωναν για τη διαδικασία, ενώ την προηγούμενη των εξετάσεων απέστελλαν στους επιτηρητές-υπάλληλους, μέλη της οργάνωσης, τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των εξεταζόμενων. Την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ σε σακίδια ή σακούλες που έφεραν οι εξεταζόμενοι έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου